Blog By Partanen Palkansaajan ajatuksia

Lautamiesjärjestelmän hidas alasajo

Huomasiko kukaan oikeudenkäymiskaaren 2luku 1§ ja 2§ muutosta 25.04.2014?

Sillä tiputettiin lautamiesten määrää istunnoissa kolmesta kahteen.

Tämä näyttää yllättäneen jopa oikeusministeriön housut kintuissaan, koska heidän sivuillaan on edelleen tänäpäivänä 08.05.2014 ohje lautamiehille, että heitä on istunnoissa kolme.

"Lautamieskokoonpanossa on yksi lainoppinut puheenjohtaja ja kolme lautamiestä. Lautamieskokoonpanoa voidaan poikkeustapauksissa täydentää yhdellä lakimiehellä ja/tai yhdellä lautamiehellä. Lautamieskokoonpanossa ratkaistaan rikosjuttuja."

Kun oikeusministeriössäkään ohjeet eivät pysy lautamiesten vähennysten perässä niin herää kysymys, että edetäänköhän tässä lautamiesjärjestelmän alasajossa nyt liian nopeasti?

Ja hidas alasajohan tässä selvästikin on kyseessä. Tämäkin muutos on tapahtunut lähes täydessä mediapimennossa. Eipä ole paljoa uutisotsikoita revitty toistuvista lautamiesjärjestelmään kohdistuvista leikkauksista.

Eipä tarvitse kauaa odotella kommentteja, että lautamiehiä on liikaa, he istuvat liian harvoin ja että heidän osaamisensa ei tällä tavalla pysy yllä.
Lautamiesten istuntomäärät tipahtavat tällä tavalla kolmanneksen. Ei ole vaikeaa päätellä mitä tapahtuu lähivuosina. Lautamiesten määrä tullaan jälleen puolittamaan. Tähän mennessä lautamiehiä on vähennetty jo ainakin kahteen otteeseen vastaavanlaisilla konsteilla.

Kaikkea perustellaan aina säästöillä, mutta nämä ovat pienenpieniä roposia verrattuna jyrkästi nouseviin asianajajapalkkioiden kustannuksiin, joita valtio joutuu maksamaan.

Selvästikin kyseessä alkaa olemaan periaatteellinen tahtotila ajaa koko lautamiesjärjestelmä alas, koska säästöjä saadaan paljon järkevämmin muualta.
Asiaan liittyvästä mediahiljaisuudestakin herää kysymys, että onko kansanvallan väheneminen mediankin tahtotila?

 

Aikaisempia kirjoituksiani lautamiehistä:

http://petripartanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/132729-a-studio-1322013

http://petripartanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/127452-kansanvaltaa-vahennetaan-jalleen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Mikko Saarinen

Lautamiesten määrän sijasta pitäisi puuttua niiden poliittiseen nimittämiseenn. Tai ehkä kunnallispoliitikot on vain niin paljon fiksumpia kuin me tavalliset pulliaiset.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Esitä parempi malli, jossa estetään se että yksittäinen nimittäjä voi valikoida koko alueen lautamiehet?

Minä olen ainakin valmis katkomaan kuntavaalisidonnaisuuden, jos uudella mallilla saadaan puolueettomampi tulos, mutta kun katsoo esim. demlan vaikutusta suomalaiseen oikeuden käyttöön, en pidätä hengitystä odotellessani.

Käyttäjän VesaHellman kuva
Vesa Hellman

Äänestämällä?

Esimerkiksi kunnallisvaalien yhteydessä voitaisiin samalla äänestää lautamiehet.

Muutama lipuke lisää täytettäväksi.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Pitkän lautamiesurani aikana sain paikan päällä pahoilla mielin todistaa suomalaisen lautamiesjärjestelmän alasajoa.

Systeemi oli halpa, se edisti selvästi kansalaisten luottamusta oikeusjärjestelmäämme, eikä valintatapakaan loppujen lopuksi ole tiettävästi aiheuttanut missään ongelmia. Vannoessaan tuomarin valan ja toimiessaan tuomarina, lautamies unohtaa puolueensa ja toimii puolueettomasti. Poikkeuksia en ainakaan minä tiedä.

On huomioitava myös se, että mm. puolueveroa ei lautamiehiltä mikään puolue saa kantaa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Eikö sosialidemokraateille kelpaa, että kaupungeissa kokoomus ja sosialidemokraatit saavat käräjät haltuunsa, kun kolmatta lautamiestä ei ole?

Minun mielestäni lautamiehet piäisi valita arvalla kelvollisten ehdokkaiden joukosta!

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Sitä saa,mitä vaaleilla tilaa !

Ritva Koivuniemi

Hyvä asia, että lautamiesjärjestelmä ajetaan alas. Järjestelmä on poliittinen. Ei se ole kansan valtaa.
Lautamiesjärjestelmän sijaan ehdottaisin kansan valvontaa. Tällä tarkoitan ulkopuolista hyvämaineisista henkilöistä koostuvaa esim. kolmen henkilön muotastamaa rekisteröiityä yhdistystä. Nämä olisivat seuraamassa oikeudenkäyntiä. Oikeudessa tulisi olla ainakin kaksi tuommaria. Valvonta puuttuu nyt. Oikeuskansleria ei tarvittaisi apulaisineen laisinkaan. Valvovan yhdistyksen palkkiot maksaisivat asianosaiset. Kyllä tuomarit perustaisivat tuomionsa oikeuteen, kun valvonta olisi seuraamassa.

Toimituksen poiminnat