Blog By Partanen Palkansaajan ajatuksia

Nollatuntisopimukset kiellettävä!

Nollatuntisopimukset ovat työsopimuksia, joissa viikoittaisen työajan alarajaksi kirjataan nolla tuntia viikossa. Jos tämmöisen työsopimuksen allekirjoittaa, niin työnantajalla ei ole mitään velvoitetta tarjota työntekijälle töitä joka viikko, tai edes joka kuukausi. Työntekijällä säilyy silti velvollisuus tulla heti töihin, kun kutsu käy. Jos työntekijä haluaa irtisanoutua tämmöisestä työsuhteesta, niin hänelle tulee 90 päivän karenssi.
Nollatuntisopimuksia tehdään yleensä nuorille työntekijöille, joilla on jo valmiiksi matala palkka ja jotka eivät vielä tiedä kaikkia työelämään liittyviä oikeuksiansa.

Jos nuorella työntekijällä on epävarmat palkkatulot, niin hän ei saa nykypäivänä pankista lainaa. Epävarmat tulot puolestaan siirtävät tutkitusti nuorten perheiden perustamisikää myöhemmäksi. Kun tähän lisätään eräiden tahojen halu valtakunnallisella tasolla laskea nuorten työntekijöiden palkkoja ns. ”saksan mallilla”, jossa työntekijöiden palkat ovat olleet vain jopa muutaman euron luokkaa, niin nuorelle syntyy todella ankea kuva työelämästä ja omasta tulevaisuudesta.

Tämmöisellä on vaikutusta koko yhteiskunnan tulevaisuuteen. Yhteiskunnan tarkoitus on sama kuin elämänkin tarkoitus, jatkuvuus. Siksi yhteiskunnan perusyksikön täytyy olla perhe, jolla on turvattu tulevaisuuden näkymä. Meidän tulee kaikin keinoin taistella sellaista toimintaa vastaan, joka siirtää perheiden perustamisikää myöhemmäksi.

Tälle on jo selvät kansantaloudellisetkin perusteet, jotka kävivät juuri ilmi eläkeikäkiistoissa – ihmisten työssäoloaikaa on kasvatettava, koska sataa työntekijää kohden on kohta seitsemänkymmentä eläkeläistä ja alaikäistä. Vielä toisen maailmansodan aikaan tämä niin sanottu huoltosuhde oli noin kaksikymmentäviisi sataa työntekijää kohden.

Operaatio vakiduunilla vastustetaan nollatuntisopimuksia. Lyhennetyn työajan tulisi aina lähteä työntekijän omista tarpeista. Tällaisia tarpeita voivat olla esimerkiksi opiskeluihin tai lastenhoitoon liittyvät tarpeet. Samalla vuokra- ja osa-aikatyöllekin tulisi määritellä 18 tunnin minimiraja, koska se oikeuttaisi pääsyn ansiosidonnaisen työttömyyskorvauksen piiriin.

Operaatio vakiduuni on metallinuorista lähtöisin, mutta koskettaa koko AY-liikettä.
Me kannatamme operaatio vakiduunia!

Petri Partanen
Pääluottamusmies

Petteri Männistö
Seuturyhmän puheenjohtaja

Taneli Kangas
Ammattiosaston puheenjohtaja

Pauli Eerikäinen
Ammattiosaston sihteeri

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen

Saako yrittäjällä itsellään sentään olla nolla tuntia laskutettavaa, vai meinaatteko kieltää huonot suhdanteet lainsäädännöllä kertakaikkisesti?

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Tämähän muistuttaa samaa tilannetta kuin yrittäjällä. Yrittäjän pitää lähteä silloin kun on työtä. Kyllä yrittäjillekin pitäisi olla sellainen turva, että asiakkaiden pitäisi edes jokin tuntimäärä tarjota työtä viikossa:)

Miten ne asiakkaat saadaan kuriin niin,että tilauksia olisi jatkuvasti?

Tässä olisikin ay-liikkeellä aivan uusi työsarka, tilausten hankkiminen!
Silloin ei tarvittaisi nollatuntisopimuksia.

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen

Näihin tulee kohta vastauksiksi, että yrittäjällä on huono liiketoimintaosaaminen, jos ei pysty takaamaan jatkuvaa laskutettavaa kattaakseen firman ja duunarin kulut. Ja että kuuluu yrittäjän riskiin. Ja että suomalaisen yrittäjän pitää innovoida enemmän, että voi työllistää enemmän.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Esimerkiksi suomalainen ravintola-alan yrittäjähän on niin kaikkivoipainen että hän jopa säät säätää sen mukaan ettei vain tarvitsisi väkeä töissä pitää... Jäätelökioskin pitäjä se vasta on voimiltaan jo lähellä Ukko-Ylijumalaa...

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Nollatuntisopimukset ovat monelle nuorelle ainoa keinoa päästä edes jotenkin kiinni siihen työelämän syrjään. Omalla nuorisolla oli näin joskin pian sitten saivat kokoaikaiset työpaikat.
Sopii myös yrittäjille joilla ei ole kokoaikaista työtä tarjolla vaikka miten sellaiseen halua olisikin.

Kielletään nyt sitten tuokin niin ei tarvi työttömän sitten tuonkaan vertaa työhön lähteä.

Juhani Penttinen

Eikö yrittäminen ole juuri sitä että otetaan riskiä ? Mitä yrittämistä se sitten on jos koko riski sälytetään työntekijöille ?

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Totta, on siinä melkoinen riski, saako osaavaa työvoimaa kun on tarvis.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

"Tälle on jo selvät kansantaloudellisetkin perusteet, jotka kävivät juuri ilmi eläkeikäkiistoissa – ihmisten työssäoloaikaa on kasvatettava, koska sataa työntekijää kohden on kohta seitsemänkymmentä eläkeläistä ja alaikäistä."

Sitähän tuo nollasopimus ajaa juuri takaa. Parempi, että on jotain työtä kun ei sitten ollenkaan.

Sosiaalidemokraatit ja ay-väki ajavat politiikallaan yritykset Viroon. Siellä on yhä enemmän työtä tarjolla suomalaisten yritysten toimesta nollasopimuksilla jopa suomalaisille.

Mikael Kerokoski

Kun sosiaalidemokraatti haluaa kieltää nollatuntisopimukset niin sosiaalidemokraatti (harhaisesti) luulee että ne muuttuvat 18h minimisopimuksiksi. Eivät muutu. Ne jäävät pois kokonaan. Tai vaihtoehtoisesti nollatuntilaisesta tulee toiminimiyrittäjä joka sitten myy samaa nollatuntisopimusta ja on riistäjäkapitalistisikayrittäjänä kaiken sosialiturvan ulkopuolella.

Sosiaalidemokraattien yksi perusharha tuntuu oöevan se, että luullaan että työtä syntyy kun keskusjohto niin määrää.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suhtaudun äärimmäisen varauksellisesti sopimusvapauden rajoittamiseen. Ilmeiset epäkohdat nollasopimuksissa tulee korjata sellaisella modifioinnilla, joka perustuu sopimusoikeudelliseen kohtuuttomuuden käsitteeseen.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Sopimusoikeudellisesti nollatuntisopimusten kieltäminen on ongelma. Toiseksi, nollatuntisopimuksilla on paikkansa - vakiduuniin kun tarvitaan kokemusta ja kokemusta saa vain tekemällä työtä.

Mihin pitäisi puuttua on nollatuntisopimusten hyväksikäyttäminen eli työntekijän velvoittaminen tulemaan kutsuttaessa ja kilpailukiellot. Jos tuntimäärä ei ole taattu niin silloin työntekijälle pitäisi antaa mahdollisuus tehdä työtä monella sopimuksella.

Käyttäjän petripartanen kuva
Petri Partanen

Emmeköhän ole kaikki sitä mieltä, että palkalla on tultava toimeen?
Nollatuntisopimuksella on vaikea ansaita niin paljoa, ettei tarvitsisi sossun luukulla käydä. Eri asia on sitten esim. opiskelijat tai pienten lasten vanhemmat, joille lyhyt työaika voi sopia.

Työntekijä, jolla on yrittäjän vastuut ja riskit, on yleensä osakas tai kumppani yhtiössä.

Mikael Kerokoski

Mikä on siis ratkaisusi tilanteeseen jossa yrittäjällä ei ole tarjota töitä tasaisesti tiettyä tuntimäärää joka viikko? Otetaan henkilökuntaa rserviin ja toivotaan että saadaan kustannukset siirrettyä hinnankorotuksiin?

Toimituksen poiminnat