Blog By Partanen Palkansaajan ajatuksia

Palkkoja ei saa laskea

On yllättävän suuri ero sillä, kuka puhuu paikallisesta sopimisesta. Olen huomannut, että paikallisesta sopimisesta ymmärtämättömät oikealle kallellaan olevat kansanedustajat ja eduskuntavaaliehdokkaat, vaativat sellaista paikallista sopimista, jossa voitaisi laskea palkansaajien palkkoja. Kansainvälisissä tutkimuksissa Suomalaisten työvoimakustannukset eivät kuitenkaan poikkea kilpailijamaista. Me pääluottamusmiehet tiedämme, että paikallinen sanelu ja irtisanominen on jo nyt helpompaa kuin muissa länsimaissa.

Palkkojen laskeminen yksittäisissä yrityksissä olisi typerintä mitä tässä tilanteessa voisi tehdä. Palkkojen laskemisella yksittäinen yritys saisi epäterveen kilpailuasetelman muihin yrityksiin nähden. Tämä johtaisi pitkällä aikavälillä muidenkin yritysten osalta hallitsemattomaan palkansaajien palkkojen laskemiseen. Tämän johdosta palkoista maksettaisi vähemmän eläketurvamaksuja, joka puolestaan johtaisi eläkkeiden leikkaamiseen. Jo tällä hetkellä palkansaajien ostovoima käytännössä laskee, koska tehdyt palkkaratkaisut eivät ole täysin riittäneet kattamaan hintojen nousua. Ostovoiman katoaminen näkyykin parhaillaan kaupan alalla töiden vähenemisenä.

Ne jotka vaativat paikallista palkkojen laskumahdollisuutta, puhuvat yleisesti myös ns. Saksan mallista. Saksan mallissahan tunnetusti työntekijöille maksettiin jopa vain kahden euron tuntipalkkaa. Saksan valtio tuki näitä työntekijöitä antamalla sosiaaliavustusta, jotta heillä olisi varaa elämiseen. Tästä seurasi kahden kerroksen työmarkkinat, joissa samasta työstä maksettiin eri palkkaa? Haluammeko me Suomeen tämmöistä?

Näiden eduskuntavaalien kuumin kysymys on se, että pitääkö oikeistovetoisen hallituksen viedä työntekijöiden edut ensin, vai "herääkö" uusi palkansaajien sukupolvi äänestämään omiaan etukäteen, eikä jälkikäteen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Jouni Nordman

Julkisenpuolen työehdot pitäisi yhdenmukaista yksityisen puolen kaltaisiksi, sillä julkisenpuolen palkat eivät ole enään missään kuopassa. Sillä kun tunteja lisätään työhön, niin tarvitaan myös vähemmän virkamiehiä kuluttamasta verovaroja.

ulf fallenius

Palkkoja pitää laskea reilusti koska muuta devalvointikeinoa ei Suomella ole ja kaikista lisävapaista niin kuin esimerkiksi pekkaset on luovuttava heti ja sairauspäiviin 3 päivän omavastuu.Kyllä kirveellä on töitä tai sitten kansalla ei töitä.Ay liikkeen ahneus on syypäänä siihen että on menetetty yli 100000 työpaikkaa muille maille ja uusia ei synny koska kapitalisti ei niin hölmö että sijoittaisi maahan missä liian korkeat työvoimakustannukset ja jatkuvasti laittomia lakkoja.Työläinen ei määrää vauhtia yhtään taloudessa se vaan uskoo että sillä on jotain sanottavaa mutta työttömyystilastot jotka on jatkuvassa kasvussa kertoo kyllä kenen on joustettava.Se jolla on rahat niin sillä on kyllä aikaa odottaa tai sijoittaa parempiin kohteisiin.

Lauri Toikka

Kyllä palkkaa voi laskea kun vähennetään veroja saman verran
ja potkastaan pois ne puolueiden asettamat työttömät
pois valtion palkkalistoilta.
Suomen virkamieskunta riittää yli 20 miljoonaisen
Kansan tarpeisiin.

Kyllä leikattavaa riittää niissä yli,ali,keski.
väli,puoliväli ja kokoväli neuvoksissa.

Ei tarvita sitä p puhetta jossa otetaan
eturiviin sairaanhoitajia,opettajia ja
muita alipalkattuja virkamiesliiton jäseniä
puolustus puheisiin.

Toimituksen poiminnat