Blog By Partanen Palkansaajan ajatuksia

Ihmisen yhdenvertainen hetki

Suomessa on noin 2,1 miljoonaa palkansaajaa. SAK:ssa on noin miljoona jäsentä. SAK:n tekemän tutkimuksen mukaan tavalliset palkansaajat ovat yksi vähiten varmoista äänestäjäryhmistä. Mitä pienempituloinen ihminen on, sitä epävarmempi äänestäjäkin hän on. Tämä on yksi syy, miksi eduskunta ei ole poikkileikkaus kansasta.

Eduskunnassa ei juurikaan ole taustaltaan perinteisistä SAK:laisista pienipalkkaisista käsityöläisammateista peräisin olevia kansanedustajia. Suurimmalla osalla kansanedustajista on niin sanottu valkokaulustyöntekijän ammattitausta. Pahimmillaan kansanedustajalla, jopa eräällä entisellä työministerillä, ei ole ollut edes pysyvää työsuhdetta, vaan on menty lähes suoraan koulusta tai puolueen palkkalistoilta eduskuntaan.

Eduskuntavaalien aikana tavallisella pienituloisella palkansaajalla ja eläkeläisellä on poikkeuksellisen paljon kavereita ja ymmärtäjiä. Mutta mitä tavallisen pienituloisen tai yksinasuvan ihmisen arjesta ymmärtää työkokemusta vailla oleva korkeasti koulutettu ja hyväsukuinen kansanedustajaehdokas? Tarvitsemme eduskuntaan enemmän tavallisen ihmisen kokemuksia tavallisen arjen vastoinkäymisistä.

Palkansaajat voivat äänestämällä tehdä mitä vain. Juuri tätä pelätään, sillä me kaikki olemme taustastamme tai tuloistamme riippumatta yhdenvertaisessa asemassa 19.04.2015.
Seuraava yhtä yhdenvertainen hetki ihmisen elämässä on vasta neljän vuoden päästä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Sak:lla on enää n.720000 maksavaa jäsentä.
Sai ajaa lähinnä omaa ja omien poliittisin perustein valittujen työntekijöidensä etua.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

SAK on hyvä juttu, parempi kuin Akava. Mutta SDP kaivaa maata jalkojensa alta leimautumalla palkansaajapuolueeksi, vai mitä? Vaalivoitto olisi selvä, jos olisi tosissaan otettu ja pidetty esillä työttömienkin asiaa. Entä voisiko muitakin kuin ns. duunareita muistaa vähän enemmän.

Mitä muuten on duunari? Eikö joka ihminen ole työläinen?

Työtä (labor) on monenlaista. Ehkä suurimmasta osasta ei makseta palkkaa. Monessa maassa työväenpuolueeseen kuuluu monenlaista kahjaa enemmän kuin meillä, ei vain ns. duunareita. Miksi ei Suomessa?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Saunassa ajatus kirkastui. Edelliseen tarkennus: Paljon on työttömien hyväksi tehty ja tullaan tekemään SDP:ssa. Mutta asiaa olisi saanut pitää esillä niin paljon että sokea Kreettakin sen näkisi ja Pihtiputaan mummu myös.

Toimituksen poiminnat