Blog By Partanen Palkansaajan ajatuksia

Sopimus syntyi, mitä tekee hallitus

Sopu löytyi työllisyys- ja kasvusopimuksen kolmannesta vuodesta, ja kolmikantainen neuvotteleminen osoitti jälleen, että sopimiskykyä ja joustavuutta löytyy myös AY-liikkeeltä. Vaatimattomat, ja jopa ostovoimaa laskevat, palkankorotukset tulevat tasoltaan olemaan kahden edellisen vuoden korotusten kaltaisia. Tällä parannetaan merkittävästi hallituksenkin vaatimaa viiden prosentin kilpailukykyhyppäystä esimerkiksi Saksaan nähden. Saksassa palkankorotukset ovat olleet tasoltaan esimerkiksi IG-metallin sopimaa 3,4% suuruusluokkaa, mikä ylittää Saksan yleisen inflaatiotason yli kolminkertaisesti.

Saavutettu sopu ei kuitenkaan tuntunut riittävän pääministerillemme, joka haaveilee vielä tämänkin lisäksi keskusteluita viiden prosentin tuottavuushyppäystä, jolla hän on myöntänyt tarkoitettaneensa esimerkiksi 100 tunnin lisäystä vuosityöaikaan. Palkansaajia ei saa laittaa epärealististen vaalilupausten ainoiksi maksajiksi. Jos yksinkertaisesti palkkaa laskemalla tai työaikaa pidentämällä valtio pelastuisi, olisi Kreikassa meitä parempi tilanne. Kreikassa tehdään noin 300 tuntia enemmän töitä vuodessa ja kokonaistyökustannukset ovat noin puolet meidän tasostamme. Vastaavasti Saksassa olisi huono tilanne, koska kokonaistyökustannukset ovat meidän tasoamme, mutta he tekevät vuodessa noin 300 tuntia vähemmän kuin me.

Jos juuri sovittua äärimaltillista ostovoimaa laskevaa palkkaratkaisua ei huomioida osana yhteiskuntasopimusneuvotteluissa vaadittua viiden prosentin tuottavuushyppäystä, koen itseni huijatuksi ay-liikkeen edustajana, sekä tavallisena palkansaajana.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Tilannetta parannetaan nostamalla palkkoja 0,4%?

Miten tämä muuttaa sitä faktaa, että Suomi on menettänyt 20% vientituloista verrattuna parhaisiin vuosiin?

Olisi mukava, kun AY-liike kertoisi mitä se tekee, jotta lisää työpaikkoja syntyy. Samoin voisivat kertoa missä on palkansaajien solidäärisyys, mitä rikkailta penätään.

Helppoja lääkkeitä olisi näihin kysymyksiin. Tosin sellaisia, jotka on heivattu pois pöydältä.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Joonas Helander, johan Petri Partanen avauksessaan kertoi, mitä ammattiyhdistyskliike on jo tehnyt. Se on suostunut keskimääräiseen nollaratkaisuun. 0,4 prosentin korotus on alle nykyisen inflaation eli keskimäärin palkansaajien ostovoima alenee, ei paljon, mutta kuitekin. Lisäksi palkansaajille on tulossa työttömyysvakuutusmaksun korotus, joka on 0,5 prosentin luokkaa. Ainakin ensi vuoden palkansaajien on tultava toimeen alenevilla käteen jäävillä tuloilla.

Maltillinen ratkaisu sinällään parantaa Suomen kilpailukykyä esimerkiksi Saksaan verattuna. Se ei riitä. Oli laskennallinen kilpailukykymme mikä tahansa, sen hyödyntämiseen tarvitaan onnistunutta markinointia ja tähän aikaan sopivia tuotteita, joille on tai joille voidaan nopeasti synnyttää maksukykyistä kysyntää.

Jo työssä olevien työaikojen pidennys lisää vain työttömyyttä, jos lisätuotannon markkinoinnista ei samalla huolehdita. Paljon parempi ja tehokkaampi keino olisi ohjata työttömiä töihin. Siinä voittasivat kaikki: työttömät, työnantajat ja yhteiskunta. Edelleen kuitenkin muistutan, että tuotannolle pitää olla maksukykyistä kysyntää, muuten ei lisätyöpaikkoja synny.

Jarmo Timonen

Vientitulojen suuri pudotus johtuu ennen muuta paperiteollisuuden, Nokian ja Venäjänkaupan supistumisesta, eikä noissa yhdessäkään tapauksessa ole ratkaisevana tekijänä työntekijöiden suuret palkat, vaikka paperiteollisuuden ja elektroniikkateollisuuden palkat ovatkin olleet teollisuuden kärkipäästä. Paperiteollisuudesta suljettiin urakalla 2006-2011 7 paperitehdasta, 4 sellutehdasta ja yksi kartonkitehdas - työntekijämäärä väheni noin 40000:sta noin 17000:een. Lisäksi kerrannaisvaikutuksena esim. puunkorjuusta ja kuljetuksesta on vähentynyt tuhansia työpaikkoja. https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_paperiteollisuus

Nokia työllisti vielä 2008 Suomessa 23320 henkilöä http://yle.fi/uutiset/nain_nokia_kasvoi_ja_kutistu... ja tällä hetkellä enää 6855 henkilöä.
http://yle.fi/uutiset/uusi_nokia_tyollistaa_eniten...

90-luvun laman jälkeen suuria teollisuusinvestointeja Suomeen ei ole juuri näkynyt - tuntuu siltä, että varakkaat ihmiset ja heidän yrityksensä ovat keskittyneet vain omien tulojensa verosuunnitteluun (=veronkierto) ja investointeihin ulkomaille. Myös varojen siirtämisen verottajalta suojaan veroparatiiseihin on annettu kasvaa järkyttäviin mittoihin. Pääomatulojen verotuksen eriyttäminen ansiotulojen verotuksesta 1993 alkaen toi lisää instrumentteja varakkaiden ja hyvätuloisten verosuunnitteluun, jolloin moni hyvätuloinen varmaan ajatteli, että rahoja ei kannata enää laittaa uusiin teollisuusinvestointeihin, vaan keskittyä nykyisten ja tulevien tulojen suojaamiseen verottajalta käyttämällä hyväksi mm. uutta pääomatuloverotusta. Tässä on Yleisradion dokumentti pääomatulojen verotuksen eriyttämisen ansiotuloista vaikutuksista hyvätuloisten verotukseen ja tuloihin: https://www.youtube.com/watch?v=TTZvspJ7nC0

Työajan pidennys on aivan väärä toimenpide, kuten näemme Petrin esimerkistä, jossa kreikkalaiset tekevät huomattavasti enemmän työtunteja/vuosi ja saksalaiset huomattavasti vähemmän työtunteja/vuosi kuin me. Järkevämpää olisi vaatia käyttämään 100 tuntia enemmän vuodessa kotimaisten tuotteiden ostamiseen kuin tekemään työtä ilmaiseksi vastaava tuntimäärä. Palkansaajien osalta nyt tehty maltillinen palkkaratkaisu pitäisi riittää, eikä mitään leikkauksia keski- ja pienituloisille, opiskelijoille, eläkeläisille, lapsiperheille ja työttömille saa tehdä, jotta kotimaan kulutus ei vähenisi ja toisi lisää työttömyyttä. Sipilän hallituksen täytyisi nyt keskittyä Äänekosken sellutehtaan kaltaisten suurien teollisuushankkeiden tukemiseen ja harmaan talouden kitkemiseen. Uuden nousun mahdollisuudet ovat nyt hyvät kun euron kurssi suhteessa dollariin on alentunut voimakkaasti ja EKP:n tukitoimet ovat lisänneet talouden toimeliaisuutta EU:n alueella.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Timonen on paneutunut aiheeseen huolella ja se näkyy. Iso kiitos!

Pekka Pylkkönen

Kyse on tosiaan siitä että mitä tuotetaan ja mihin hintaan. Jos kukaan ei keksi uutta myytävää, palkkoja on laskettava jatkuvasti jotta teknologinen inflaatio saadaan kuitattua.

Jos me löydämme paremmin maksavia asiakkaita ja isomman katteen tuotteita niin palkkoja voi ruveta nostamaan niissä firmoista joissa tuottavuus paranee.

Tällä hetkellä metalliteollisuuden firmoista 25% on kannattavuusrajan alla. Ei lupaa hyvää.

Jarmo Timonen

"Jos me löydämme paremmin maksavia asiakkaita ja isomman katteen tuotteita niin palkkoja voi ruveta nostamaan niissä firmoista joissa tuottavuus paranee."

Olen täsmälleen samaa mieltä.

"Tällä hetkellä metalliteollisuuden firmoista 25% on kannattavuusrajan alla."

Syynä tuohon voi olla usein se, että ei ole investoitu riittävästi tuotantoon eikä kehitetty uusia hyviä tuotteita. Myös markkinoinnissa ja yhteistyökuvioissa voisi olla paljon parannettavaa. Esimerkiksi 450henkeä työllistävä närpiöläinen NTM http://www.ntm.fi/ on pystynyt viimeisen vuoden aikana laajentamaan Närpiön tuotantotiloja 4500m2:n verran ja palkkaamaan uusia työntekijöitä. NTM kehittää, valmistaa, myy ja huoltaa raskasta kuljetuskalustoa sekä kierrätettävien materiaalien ja jätteiden keräys- ja kuljetuslaitteistoja. Kilpailussa muita valmistajia vastaan NTM pärjää keskittymällä asiakkaan toiveiden mukaisesti räätälöityihin laadukkaisiin ja kestäviin ratkaisuihin. NTM on siis jättänyt muille valmistajille heikompikatteiset bulkkituotteet ja keskittynyt erikoisvalmisteisiin, joita on kehitetty yhteistyössä asiakkaiden kanssa. Helmikuussa 2015 NTM teki yhteistyösopimuksen Euroopan suurimman rekkojen kuljetuskaluston valmistajan saksalaisen Kronen http://www.krone-trailer.com/english/ kanssa ja ryhtyi sen tuotteiden edustajaksi Suomessa. Krone valmistaa suurimmaksi osaksi bulkkituotteita ja ne täydentävät sopivasti NTM:n tuotantoa. Kronella on 3 tehdasta Saksassa ja 1 Turkissa.

Pekka Pylkkönen

Ei ole investoitu se on ihan totta. Metalliteollisuuden kokonaiskuva on sellainen että kalliit koneet on jo maksettu, mikä viittaa siihen että koneet ovat vanhoja. Arvonlisästä huikeat 67% menee palkkoihin.

Innovaatioiden ongelma on lähinnä se että ihmisiä on hankala pakottaa tekemään sellaisia. Samoin uusia ja paremmin maksavia asiakkaita ei voi vain taikoa jostain. Pitää tulla ideoita joista maksetaan. Jos niitä ei tule ja halutaan pitää edes osa Suomen suurimman teollisuudenalan työpaikoista niin palkkojen laskulle ei ole kovin paljoa vaihtoehtoja. Tietysti verot ja velvoitteet.

Jarmo Timonen Vastaus kommenttiin #7

Kyllä Suomen metalliteollisuuden kilpailukyky parani nyt huomattavasti suhteessa Saksan metalliteollisuuteen - tuon Petrin mainitseman Saksan metalliliiton, IG-metallin, hiljattain hyväksymän 3.4% palkankorotuksen lisäksi työntekijät saavat siellä vielä 150euron kertakorvauksen, mahdollisuuden osa-aikaiseen koulutukseen ja parannetun varhaiseläkesopimuksen!
http://www.igmetall.de/SID-14333A17-692249B7/metal...

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #15

Saksassa palkat ja etuudet eivät ole nousseet ainakaan vuoden 1975 jälkeen koskaan yli tuottavuuden kasvun kasvun vertaa.

Suomessa on nyt vuodesta 2008 saakka. Siihen saakka meilläkin palkat nousivat samaa tahtia tuottavuuden kanssa. Se on terve strategia jossa elintaso kasvaa sitä mukaan kun itse sen kasvun ansaitsemme.

Mutta edelleen. Jos kasvatamme tuottavuutta, voimme hyvin kasvattaa myös palkkoja. Jos taas tuottavuus laskee kuten nyt on tapahtunut pian vuosikymmenen ajan, palkkoja on pakko laskea tai sitten vaan pannaan lappu koko maan luukulle.

Jarmo Timonen Vastaus kommenttiin #16

Olen tästä pitkälle samaa mieltä, mutta ei palkkoja ole koskaan pakko eikä järkevää lähteä suoraan laskemaan edes ilmaista työaikaa lisäämällä vaan kannatan juuri tällaista kilpailijamaita maltillisempien palkankorotusten tekemistä niin kauan kunnes kokonaistuottavuus saadaan nousemaan takaisin kasvu-uralle. Mikäli palkkoja lähdetään laskemaan, niin seurauksena on kotimaisen kysynnän lasku ja valtion verotulojen supistuminen. Jos palkkoja alennetaan työaikaa pidentämällä, niin seurauksena on myös lyhyellä aikavälillä työttömyyden kasvu ja työn tuottavuuden lasku tehtyjä työtunteja kohti.

Nyt tehty äärimaltillinen palkkaratkaisu on juuri työn tuottavuutta lisäävä toimenpide ja tulee parantamaan kokonaistuottavuutta. Lisäksi tarvitaan yrityksien uskoa tulevaisuuteen ja investointeja uuteen teknologiaan tuotannossa sekä panostuksia uusien innovatiivisien tuotteiden kehittämiseen.

Vuoden 2008 tienoilla tapahtunut kokonaistuottavuuden ja työn tuottavuuden notkahdus alaspäin johtuu suurelta osin paperiteollisuuden, Nokian ja Venäjän kaupan supistumisesta sekä vientiä hidastaneesta euron korkeasta kurssista suhteessa dollariin ja Ruotsin kruunuun.
http://tilastokeskus.fi/til/ttut/2012/ttut_2012_20...

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Olen blogistin kanssa samaa mieltä, että hallitusohjelma kohtelee vähävaraisia, varsinkin lapsiperheitä ja eläkeläisiä kaltoin ja hyvin epäreilusti.

Suomen neljänneksi suurin puolue on voimaton hoitamaan tätä asiaa kuntoon. Sdp:n katastrofaalinen alho johtuu istumisesta Kokoomus-vetoisissa hallituksissa apupuolueena. Kannattajat katoavat vähemmästäkin.

Asia olisi hoidettava kuntoon mahdollisimman pian muodostamalla tähän maahan sivistyneiden demokratioiden mallin mukaan Suomen Labour-blokki: http://timouotila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/197132-...

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Onhan tuo blokkiajattely viehättävää. Mitkä puolueet siihen tulisivat SDP:n ja Vasemmiston lisäksi; korkeintaan vihreät. Käytännön politiikassa se olisi kelvoton kokoonpano. Vihreiden talousajattelu on ihan omassa kastissaan. Ehkä he Vasemmiston kanssa jotenkin voisivat toimia, mutta demareiden kanssa ei onnistu.

Näillä eväillä Blogit on sytä unohtaa ja panostaa SDP:n omaan nousuun. Siihen tarvitaan uudistettu ohjalma, jossa pienyrittäjien aseman parantaminen on aivan keskeinen tavoite. Saman tien pitää Rinne laittaan vaihtoon.

Rinteellä ei ole turnauskestävyyttä, eikä juuri uusi a ajatuksikaan. Hän ei saa kenttäväkeä mukaan, kuten pitäisi. Se perustarpeellinen kenttätyö jäi demareilta ohueksi. Vetämättömyys näkyy vaalituloksessa. Seuraavalla puoluekokouksella on ratkaisun paikka. Vielä parempi olisi, ettei tarvitsisi odottaa siihen saakka, vaan jo ensi vuonna pidettäisiin bylimäräinen puoluekokous.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Viljo Heinonen, #9.
Sdp, Vasemmistoliitto ja Vihreät kuuluvat ilman muuta Labour-blokkiin. Jos Sdp pitää tiukasti kiinni kaikista omista linjauksistaan, blokkijärjestelmästä ei ole apua. En näe Sdp:n ja Vihreiden välillä liian suuria näkemyseroja.

Pitäisi tässä vaiheessa olla valmis neuvottelemaan hallitusblokista myös Keskustan ja jopa PS:n kanssa. Se edellyttäisi tässä vaiheessa sitä, että pääministerin paikka ei tulisi demareille tässä kannatusalhossa. Mutta vaalien jälkeen tilanne voisi olla jo toinen.

Sen sijaan Kokoomus ei mitenkään sopisi Labour-blokkiin. Sitäkin omituisempaa on, että Sdp on istunut viime vuodet Kokoomus-vetoisessa hallituksessa apupuolueena. Sellainen asetelma ei voi johtaa muuhun kuin kannatuskatastrofiin.

Olen samaa mieltä siitä, että Sdp kaipaisi mahdollisimman pikaisesti uuden ja tuoreen johdon, joka ymmärtää sivistyneiden demokratioiden blokkipolitiikan edut.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Iso kuva on se, että globalisaatio puskee lintukotoomme. Jos maapallo olisi yksi sosiaalidemokraattinen valtio, olisi Suomi yksi kummallinen eliittisaareke, jossa elintaso on nk. kehitysmaita huomattavasti korkeampi. Pikku hiljaa syntyy tarvetta ajatella maapalloa entistä enemmän globaalisti. Maailmassa on vielä paljon köyhyyttä omien mittapuidemme mukaan.

Globaali perustulo on yksi kaukainen haave, joka olisi joidenkin kymmenien vuosien kuluttua hienoa toteuttaa. Se antaisi riittävän suurena käytännön ihmisarvon jokaiselle maapallon kansalaiselle. Sinne on vielä matkaa. Sadan euron kuukausittainen perusulo jokaiselle täysi-ikäiselle maapallolla voisi tehokkaasti hidastaa pakolaisvirtoja. Let's dream on!

Pekka Pylkkönen

Tuo on muuten ihan totta sinänsä. Perustulo voisi olla jopa edullisempi tapa hoitaa maailman ongelmia kuin kehitysapu tms. Se luultavasti vähentäisi myös militanttiryhmien houkuttelevuutta ainoana mahdollisena työnantajana.

Suomen noin miljardin euron kehitysapubudjetti riittäisi yksin nostamaan lähes miljoona ihmistä kauas absoluuttisen köyhyysrajan yläpuolelle. Suomessa tuo miljardi riittää ehkä 50.000 ihmisen nostamiseen suomalaiselle sossun elintasolle.

En ole lainkaan varma että tuo toimisi mutta se voisi olla kokeilemisen arvoinen ajatus. Yhdessä muiden pohjoismaiden kanssa voitaisiin rahoittaa vaikka pienehkön valtion koko perustulokokeilu ilman että kehitysapuun tarvitsee panna senttiäkään lisää rahaa. Olisi mielenkiintoista nähdä mitä siitä seuraa.

Käyttäjän KaarleAkkanen kuva
Kaarle Akkanen

Tämä sopimus lienee ollut jatkumoa edelliseen? Siis ei mikään hehkutettava saavutus. Demokratiaan ei kuulu mikään ns. kolmikanta. Täysin vieras ja epäterve ilmiö. Tästä olisi jo aika päässä eroon! Hallitus ja eduskunta ovat ainoat oikeat tahot tehdä Suomea koskevia päätöksiä. Etujärjestöt ovat vain ja ainoastaan "lobbareita", heille ei kuulu lainsäädäntö! Ainakaan oikeassa demokratiassa!

Jarmo Timonen

Kyllä siitä olisi demokratia kaukana, jos nykyinen hyväosaisia suosiva ja pienituloisia kurittava hallitus saisi yksin päättää eduskunnassa määräenemmistöllä Suomea koskevia päätöksiä. Lisäksi ennen vaaleja esim. Perussuomalaiset saivat lupauksillaan monet pienituloiset äänestämään heitä, mutta nyt nämä äänestäjät ovat saaneet pettyä raskaasti, kun Perussuomalaiset ovatkin täysin mukana puolustamassa hallituksen ajamia leikkauksia, jotka kohdistuvat nimenomaan pienituloisiin.

AY-liikkeen rooli suomalaisessa yhteiskunnassa on demokratiaa voimakkaasti tukeva, sillä sen linja ei muutu - se puolustaa jäseniensä etuja samalla tavalla niin ennen vaaleja kuin vaalien jälkeenkin. Suurin osa suomalaisista palkansaajista kuuluu ammattiliittoon ja oman alansa työttömyyskassaan - järjestäytymisaste on noin 70 prosenttia.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

"Saksassa palkankorotukset ovat olleet tasoltaan esimerkiksi IG-metallin sopimaa 3,4% suuruusluokkaa, mikä ylittää Saksan yleisen inflaatiotason yli kolminkertaisesti."

Saksalaiset osaavat kansantaloustiedettä: massojen kulutuskykyä on siis sovittu nostettavaksi "yli kolmnkertaisesti" inflaatiovauhtia nopeammin.

"Meidän nilkit", AY-liike, työnantajat, hallitus, "kolmikanta", nerokaasti leikkaa sitä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset