Blog By Partanen Palkansaajan ajatuksia

Energia tarkoittaa työpaikkoja

Ydinvoimaa on helppo kritisoida. Mutta kun kysytään laskelmia realistisista vaihtoehdoista, tulee hiljaista. Tuulella ja auringolla ei saada tasaista sähköntuotantoa. Tämän sen tasaamiseksi tarvitaan niin sanottua säätövoimaa, jota Suomessa on tuotettu viimeaikoina hiilellä. Vaihtoehtoisissa malleissa energiaa on esitetty säästettäväksi siten, että kotitalouksien ja teollisuuden energiatehokkuutta pitää parantaa. Kuka maksaa jos kaikki talot määrätään muutettavaksi energiansäästötaloiksi ja teollisuuden laitekanta vähemmän kuluttavaksi? No tietenkin tavallinen työssäkäyvä veronmaksaja, ehkä myös teollisuuden osuuden kustannusten noususta työpaikkansa menetyksen muodossa.

Yksi vastustuksen peruste on myös energiariippuvuus Venäjästä. Olemme jo pitkään olleet energiariippuvaisia Venäjästä, kuten koko EU:kin on, etenkin EU:n talousmoottori Saksa. Jos sähkö tuotetaan kotimaassa omassa ydinvoimalassa, niin kyllä se silloin parantaa energiaomavaraisuutta. Energiaomavaraisuutta pitää lisätä monilla eri keinoilla, joista ydinvoima on vain yksi keino. Vuonna 2014 kaikesta Suomessa käytetystä sähköstä noin 25% tuotiin ulkomailta. Tämä tarkoittaa samalla sitä, että 25% kaikesta sähkössä liikkuvasta rahastakin menee ulkomaille. Tämä puolestaan näkyy valtion vaihtotaseessa miinuksena, eli eletään velaksi. Valtion näkökulmasta katsottuna omassa maassa tuotetusta sähköstä kannattaa siis jopa maksaa enemmän, vaikka sitten tukien muodossa. Tulevat kaksi uutta ydinvoimalaa aikanaan korvaavat vanhat ydinvoimalat. Tämän, ja yleisen sähkönkulutuksen kasvun jälkeen, olemme jälleen liiankin riippuvaisia sähkön tuonnista. Jos haluamme tässä vuoden 2030 jälkeisessä tilanteessa välttää kolmannen ydinvoimalan, tai sitä vastaavan hyötyreaktorin tarpeen, meidän tulisi löytää keinoja hyödyntää esimerkiksi biomassaamme paremmin energiantuotannossa. Oma biomassa voisi ehkä korvata kokonaan hiilenkäytön ja toimia säätövoimana epätasaiselle aurinko- ja tuulienergialle. Ja edelleen valtion vaihtotaseen näkökulmasta näistä kannattaa jopa maksaa hieman enemmän.

Minulle energia tarkoittaa työpaikkoja ja halpa energia tarkoittaa lisää työpaikkoja. Näin asian tulisi mieltää muidenkin Kokkolalaisten, sillä vaikka Kokkola on asukaslukuun suhteutettuna 23. suurin kunta, niin sähkönkulutuksessa olemme 10. suurin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Tapani Lahnakoski

Aika pitkälti samaa mieltä. Tosin säätövoima meillä on pääsääntöisesti vesivoimaa, kylläkin myös ulkomaista.

Tuulimyllytuet pitäisi lopettaa kilpailulainsäädännönvastaisina.

Kannattaa ihan laskea, mihin se meidän biomassamme riittää ja kannattaako puuta polttaa. Nykyiset sähkö-lämpövoimalamme hiilellä ja kaasulla ovat erittäin hyviä hyötysuhteeltaan ja erinomaisesti suodatettuja, niillä emme pallomme ilmastoa pilaa. Jos vaihdamme ne puulle, joudumme sitä rahtaamaan varsin kaukaa eikä omavaraisuus paljon parane.

Teollisuuden energiatehokkuuden parantamisesta puhutaan, mutta kukaan ei ole vielä kertonut, miten sitä parannetaan.

Käyttäjän MauriJOHirvonen kuva
Mauri Hirvonen

Todella oivallista ... meidän kaikkien pitää yhdistää osaamisemme, voimavaramme ja taitomme.

Miksikö?
On aika lopettaa medioiden välityksellä tapahtuvan mentaaliväännetyn ydinvoimaharhaisen tiedon monistaminen.
On aika ottaa uusi suunta ja ymmärtää mitä energiapolitiikka sisältää. Suurin virhe on uskoa tekaistuja tilastoja. Vielä pahempi virhe on levittää virheellistä tietoa. Ydinvoiman lisärakentaminen on suurta typeryyttä ja 2/3 kansalaisista haluaa muuta.

Onko lisäydinvoiman pönkittäminen sen arvoista, että halutaan tuhota arviolta 120.000 uuden energian alalla uutta työpaikkaa?
Lukekaa ja ajatelkaa itsenäisesti omilla aivoillanne. Ottakaa vapaasti kantaa linkki: http://fgx.iwowwe.com/1#/images/3

Käyttäjän RobertChellapermal kuva
Robert Chellapermal

"Tosin säätövoima meillä on pääsääntöisesti vesivoimaa, kylläkin myös ulkomaista."

Ihmettelin myös miten sitä hiilivoimaa saatiin säätövoimaksi.

"Tuulimyllytuet pitäisi lopettaa kilpailulainsäädännönvastaisina."

Niin niin, jos kaikki kustannukset ja haitat heijastuisivat hiilen hinnassa, sitä ei paljon poltettaisi.

"Kannattaa ihan laskea, mihin se meidän biomassamme riittää ja kannattaako puuta polttaa. Nykyiset sähkö-lämpövoimalamme hiilellä ja kaasulla ovat erittäin hyviä hyötysuhteeltaan ja erinomaisesti suodatettuja, niillä emme pallomme ilmastoa pilaa. Jos vaihdamme ne puulle, joudumme sitä rahtaamaan varsin kaukaa eikä omavaraisuus paljon parane."

Hyötysuhteeltaan erinomaisia CHP voimaloita ovat. Mutta saastuttavimpiä hiilenpolttajia ovat myöskin. Sille massabalanssille ei voi mitään.

Biomassaa voidaan lisätä, mutta taitaa tulla raja vastaan kestävän biomassan käytön täkia.

Tapani Lahnakoski

Mitä ihmeen saasteita suomalaisista voimaloista oikein tulee?

Käyttäjän RobertChellapermal kuva
Robert Chellapermal Vastaus kommenttiin #8

Niin mitäköhän luulet?

Jos USAkin sen hyväksyi niin ehkä sinäkin voit...

Tapani Lahnakoski Vastaus kommenttiin #11

Haluatko kokonaan poistaa tämän saasteen ilmakehästä?

Käyttäjän RobertChellapermal kuva
Robert Chellapermal Vastaus kommenttiin #12

En.

Lisää tyhmiä kysymyksiä?

Tapani Lahnakoski Vastaus kommenttiin #14

Täysin tyhmä kommentti oli numero 11.

Käyttäjän RobertChellapermal kuva
Robert Chellapermal Vastaus kommenttiin #16

"Eipäs."

"Juupas"

"Eipäs"

Joo ilo taas 'keskustella' kanssasi, Tapani, niinkuin aina.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

>#2/TL: "kukaan ei ole vielä kertonut, miten sitä parannetaan."

Minäkin siirryn välittömästi vastustamaan ydinvoimaa, kun joku kertoo, miten 1 kWh tuotetaan verkkoon niin, että käyttö-, huolto- ja investointikustannukset eli kokonaiskustannukset jäävät alle yhden sentin (puhun rahasta).

Käyttäjän MauriJOHirvonen kuva
Mauri Hirvonen

aprikointia: eikös se liiku 3-5 sentin lukemissa parhain vertailuarvo. kuoletuksen jälkeen 0 hintaan uusiutuvalla luontopohjaisella vapaaenergiamuodolla. ydinvoimasta puhuttaessa todelliset kustannukset voi olla 10 kertaiset, vaikka tilastot on muovattu toisin.
vapaaenergia voidaan taltioida nimityksillä tuuli - tai aurinkoenergia. tulevassa juoksussa on uuden puhtaan teknologian ratkaisuja tarjolla, joita valitettavasti ydinenergiamogulit koittavat "tyssätä" pilaten toimintakenttää.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #9

"ydinvoimasta puhuttaessa todelliset kustannukset voi olla 10 kertaiset"

Miksi et ota asiasta selvää. Annan vihjeen, ota selvää millä TOTEUTUNEILLA kustannuksilla Loviisan yksiköt ovat tuottaneet sähköä verkkoon yli 30 vuoden ajan. Minä en tiedä hintaa mutta uskon enempi tuohon 1 centin lukuun kuin 3-5 tai peräti 10 kertaiseen hintaan, mitä esität. Sen verran kuitenkin tiedän, että itse maksan n. 5 centtiä, joka sisältää jo sähköveron. Eivät sähkön tuottajat myy sähköä tappiolla.

Vesivoimalaitos voi kyllä tuottaa sähköä ydinvoimaakin halvemmalla mutta uusia voimaloita ei Suomeen enää saa rakentaa. Venäjällä vesistöjä saa vielä padota vapaasti ja siksi kai Fortumkin haluaa toimia siellä.

Mielenkiintoinen kokeilu on ST1 Mika Anttosen maalämpökaivo. Toivottavasti siitä tulee kannattava.

Käyttäjän MauriJOHirvonen kuva
Mauri Hirvonen

Lisäydinvoimasta Talvivaaran kohtalontoveri vai väline suuremmalle sisäpolitiikalle, haluatteko tätä todella? ––> Suomi ajautuu ison tossun alle lisäydinvoima- ja kaivospäätösten kautta. Katsokaa kauemmas tulevaisuuteen ja huomaatte, että Suomen energiabusiness on venäläisten määräysvallassa oletetusti Olkiluodon omistusta myöten Arevan konkurssin myötä.

Kaikkialla maailmassa uudet mox-ydinvoimalat posahtelevat. Turvarajaa on lisätty 72 kilometriksi. Ette saa muuta polttoainetta kuin todella vaarallista ja epästabiilia. Huomioikaa halunne osallistua ydinjätteen kaveriksi etupihallenne. Me emme tarvitse ongelmia emmekä lisäydinvoimaa. – Loviisasta puhuttaessa se on liian lähellä suurkaupunki Helsinkiä ja eliittejä, eikä Mox-laitosta sallita järkevänä sen lähelle.

Pyhäjoki ja Lappi uhrataan kahdelle Mox-laitokselle. Kansasta ei siinä piitata. Miksi? Silti 2/3 kansasta ei halua meille lisäydinvoiman riskejä ja lisäkustannuksia. Ydinvoima on jo Amerikassa todettu kannattamattomaksi.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

"Ydinvoima on jo Amerikassa todettu kannattamattomaksi". Kuka totesi?

Käyttäjän MauriJOHirvonen kuva
Mauri Hirvonen

aiheesta energiapolitiikalla kansalaiset kyykkyyn ... siellä on valta missä liikkuu energiakartelli-monopoli ja keinottelun siemen sisällä, ja missä kansa köyhtyy. – 

Valitkaa hyvät ihanat ihmiset Suomelle UUSI SUUNTA. – Energiamonopoli-kartelli on ydinvoimassa, verovairoilla piilotuettu energian tuotantomuoto, missä talousklikit hallitsevat rahaa ja sitä mikä liittyy talousmaailman keinottelun ylläpitämiseen. Valinta on teidän, haluammeko jatkaa sillä Koiviston ddr- linjalla? Kekkonen sitä ei sallinut.

Kertauksena, ydinvoima on todettu kannattamattomaksi Saksassa ja jo Amerikassakin. Aik. DDR:n ydinfyysikko Merkel Saksa, kansa tietää mitä tahtoo ja luopuvat ydinvoimasta. Itävalta: kansanäänestyksellä päätös olla ottamatta käyttöön valmistunutta ydinvoimalaa ja kansa voi hyvin!

Kannattaako meidän suomalaisten olla seniili ja menettää mahdollisuutemme aloittaa talousnero Saksan kanssa poikkeava malli ja maksaa ydinvoimasakkoja vuodesta 2022 lisäksi EU:lle. Hävitämme ydinvoimafanaattisuudella ja aivopesusuitsukkeilla meille kalleimman, itsenäisyyden ja suomalaisten työllistymisen uudentyyppisen energiaekosysteemin kehittämisen saralla.

Siis meillä on kakasi vaihtoehtoa. Menettää tai saada. Ydinvoimahuumassa suomalaiset kansana menettää tulevaisuuden toimia parhain päin ja siirtyä johtamaan suotuisaa työllisyyskehitystä.


Miksi ei haluta suotuisaa kehitystä tai miksi se halutaan meiltä estää. Energiamonopoli-kartelli voitelee.

Arviolta 120.000 uusenergia-alan uutta työpaikkaa estetään lisäydinvoiman päätöksillä.

Lukekaa ja ajatelkaa itsenäisesti omilla aivoillanne. http://fgx.iwowwe.com/1#/images/3

Jarkko Laitinen

Factat hihulille. Tämä oli TM lehdessä 8/2010

Tanskalaiset ovat testanneet, mitä
tapahtuu, jos ei rakenneta. He kieltäytyivät
ydinvoimasta ja ovat rakentaneet
tarmokkaasti tuulivoimaa. Silti
Tanska joutuu yhä tuottamaan noin
45 prosenttia sähköstään hiilellä. Suomessa
hiilisähkön osuus on noin kymmenen
prosenttia.
Århusin yliopiston tutkijat ovat professori
Mikael Skou Andersenin johdolla
laskeneet, että noin kolmetuhatta
tanskalaista kuolee joka vuosi
ennenaikaisesti hiilivoiman päästöjen
vuoksi. Kuolemantapaukset aiheutuvat
pienhiukkasista sekä rikin ja typen
oksideista

Käyttäjän RobertChellapermal kuva
Robert Chellapermal

"Energia tarkoittaa työpaikkoja"

Sopivampi otsikko olisi

"Uusiutuva energia tarkoittaa enemmän työpaikkoja"

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Mielestäni uusiutuva energia karkottaa investoijia ja työpaikkoja. Kylmä ja yksinkertainen totuus.

Käyttäjän RobertChellapermal kuva
Robert Chellapermal

Lisää nyt vielä haukkumanimi kommenttiisi niin sitten se on täydellinen.

Yleensä muuten käytetään lähteitä jos väitetään jotain absurdista.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #21

Joo, en aio pilkata nimeäsi kuin lopussa.

Sinä taidat haluta tuulivoimalaa paljon, kun siinä on vielä meluhaitat tutkimatta. Lisäksi tuulivoimaloiden moottoreissa käytetään harvinaisia metalleja. Mitä jos ne loppuvat kesken kaiken ja millä me sitten tullaan toimeen? Talvella kun ei tuule kovin hyvin.

Aurinkovoimala olisi hyvä, ellei se vaatisi valtavia määriä peltoja peitettäväksi ja niitä pitäisi aina pestä joka päivä likaisuudesta. Minulla tuossa pihalla on kolme led-perhoslamppuja, ne sammuvat paljon nopeammin kun auringon säteet peittyvät pilveen tai kulma pienenee ja päivänvalo lyhenee.

Akut kun eivät kestä iänkaikkisesti ja ne joutuu aina uusimaan tietyn ajan jälkeen.

Niin, Rebantti Kellarihuone, koita nyt esitellä laskelmia näistä ihku-uusiutuvista energioista ja miksi et nyt perusta voimaloita? Saatat rikastua korruption kautta?

EDIT: Muutamia lisäyksiä tehty

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Toden totta, esimerkiksi käpyjen kerääminen energiakäyttöön työllistäisi huomattavan paljon enemmän väkeä kuin atomivoimala.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Tuo on niin totta kuin olla voi, uusiutuva energia luo tosiaan työpaikkoja ja paljon. Ei muuta kuin vesuri käteen ja risumetsään, siis kuvaennollisesti. Eri asia on kuka näille maksaa sen palkan, ai niin sehän voidaan ottaa verovaroista, se palkka.

ps. Vesuri on jossain päin kassara, eli väline jolla esim. karsitaan oksia, ja kaadetaan pieniä puita hartiapankkia hyväksi käyttäen.

Tapani Lahnakoski

Työpaikatko ovat energiatuotantomme päätavoite? Veivit kouraan sitten. Tuulivoima tuottaa muutaman vakityöpaikan Suomeen ja rahat menee ulkomaille.

Jos energiantuotantomme työllistää 100 000 ihmistä, kannattaa laskea, mitä se vaikuttaa kWh:n hintaan.

Käyttäjän RobertChellapermal kuva
Robert Chellapermal

Et ole siis samaa mieltä blogin kirjoittajan kanssa?

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Etkö huomannut mikä yhteys on energialla ja työpaikoilla esimerkiksi metalliteollisuudessa. Yritähän liittää aurinkopaneeli hitsausmuuntajaan niin huomaat asiayhteyden.

Käyttäjän MauriJOHirvonen kuva
Mauri Hirvonen

Oikeita asioita ja eteenpäin! – Energiakartellien toimesta pimitetyt keksinnöt ja tuotannot käyntiin.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

"Energiakartellien toimesta pimitetyt keksinnöt ja tuotannot käyntiin."

Valista meitä mitä nuo pimitetyt mahtavat olla ?

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

vastaan vaikka minulta ei kysyttykään;

LENR -reaktioiden tutkinta on kiivasta muualla, paitsi meillä Suomessa.
Uuden energian tutkimusta olisi pitänyt meillä käynnistää jo vuosia sitten, kun aihe tuli uudestaan esille 20 vuoden mollauksen jälkeen keksijä Andrea Rossin toimesta.

Nykytilanteesta ehkä saatte jonkinlaisen kuvan tutustumalla vaikkapa oheisen linkin kautta:

http://www.e-catworld.com/2015/08/09/jean-paul-bib...

Käyttäjän MauriJOHirvonen kuva
Mauri Hirvonen

Ydinvoiman sekasikiöpolttoaine on nykyään vaaralliseksi osoittautunut, epävakaa Mox. Vaikea hallita. Siksi asetettu suurempi suoja-alue suurkaupunkien etäisyydelle 72 kilometriä. Ei hyvä. https://fi.wikipedia.org/wiki/MOX-polttoaine

Venäjälle on siirtymässä ydinpolttoainemonopoli ja kartellisoitumisen vaarat jokainen viisaudellaan tietää myös, että uraanin tuotanto kannattamattomana halutaan siirtää esimerkiksi Suomen velvoitteeksi. Maksumiewstä ei kauaa tarvitse etsiä. Suomi ja veronmaksajat.

Yhteispohjoismainen ja euroopan turvallisuusnäkökulma energiaan ja uusien energioiden kumouksen käynnistäminen luovalla tavalla on etu. Uudet energian ekosysteemit kannattaa ottaa tuotantoon ja heti.

Meidän on päästävä pois vanhoista ydinenergioista ja sen synkistä tulevaisuuskuvista päättäväisyydellä.
http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/buzek-39375

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

"Ydinvoiman sekasikiöpolttoaine on nykyään vaaralliseksi osoittautunut, epävakaa Mox"

Vai on se ihan sekasikiötä, puuttuu vielä, että sen käyttö olisi rasismia ja jumalanpilkkaa. Miten tämä Mox on osoittautunut vaaralliseksi, montako on jo kuollut?

Olisi toivottavaa, että ydinenergiasta puhuttaisiin enemmän faktapohjalta ja vähemmän tunteella. Joko olet selvittänyt Loviisan tuottaman sähkön tuotantokustannukset, menevätkö yli 10 senttiä per kWh niin kuin arvelit?

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Jos ajatellaan Lundin höpinää, niin Fennon 8TWh (500 työpaikkaa) korvattaisiin uusiutuvien 50 000 työpaikalla. Se tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että työvoimakulutr tuon 8TWhn tekemiseksi olisi 100 kertaiset. Jos, laskematta, Fennon työvoimakulut on 0,1c/kWh, niin uusiutuvilla vastaava olisi 10c/kWh. Sähköä saa kaupasta nyt 5c/kWh.

Rautalankaesimerkki on se, että viedään maajusseilta traktorit pois, niin saadaan enemmän työtä maatalouteen. Voitte kuvitella porkkanan hinnan sen jälkeen.

Tapani Lahnakoski

Viheruskovaiset väittävät, että länsimaissa ei rakenneta enää uutta ydinvoimaa.

Englannissa on pääteety rakentaa ainakin 8 uutta voimalaa 2025 mennessä:

http://www.snipview.com/q/Coal-fired%20power%20sta...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset