Blog By Partanen Palkansaajan ajatuksia

Työmarkkinat kuin huonosti johdetun työpaikan arki, luottamuspula vallitsee

Näin nyt sitten kävi, että noin 40% SAK:n jäsenliittojen jäsenistöstä ei ainakaan heti ole mukana kilpailukykysopimuksessa. Kaikki ei vielä ole kuitenkaan menetetty, jos osataan edetä oikein tästä eteenpäin.

Porvariministerien ”fistbumb” sai näyttämään siltä, että salaillaan jotain piilossa olevaa tarkoitusperää. Viestintä on vain pieneksi osaksi sanoja ja kirjoitusta. Suurimmaksi osaksi se on eleitä, äänenpainoja, tapoja. Hallitus syyllistyi karkeaan virheeseen juhliessaan köyhien kurittamista, eikä muuten ollut ensimmäinen kerta. Tämän hetkinen tilanne työmarkkinoilla muistuttaa monessakin mielessä huonosti johdettua työpaikkaa, joissa työntekijöiden ja työnantajan välillä vallitsee suuri epäluottamus vanhakantaisten asenteiden ja tapojen vuoksi. Wanhat johtamistavat eivät toimi enää nykyään!

Nämä vanhakantaiset asenteet muodostuvat juuri keskustelun puutteesta, päätösten yksipuolisuudesta. Tämä johtaa pelkkien eleiden yms. ulkoisten seikkojen tulkintaan, jolloin luodaan vahvat ME/NE asenteet. ”Minä tunnen kyllä kaikki MEISTÄ nimineen ja jopa harrastuksineen, mutta NOISTA minä näen täältä kaukaa vain hienon puvun ja että ne haluaa käyttäytymisen perusteella viedä multa rahaa”.
Tällä luottamuksen ja keskustelun asteella ei minkäänlaisia sopimuksia synny ilman jonkinasteista väkivaltaa.

Jos esimerkiksi tuntisin Stubbin hyvin, voisin sivuuttaa tuon hänen aloitteesta tehdyn ”fistbumbin” rentona eleenä, mutta kun en tunne häntä kuin jäykkänä porvarina, niin tulkitsen eleen ylimielisenä ”voitto työväestöstä” eleenä.
Vastaavasti Sipilän ”tämä on ensimmäinen päivä pääministerinä, kun nautin elämästä” kommentin voisi vain tulkita suuren työn saamisesta päätökseen. Mutta kun en tunne tätä entistä toimitusjohtajaa, niin tulkitsen sen ”mahtavaa kun työväestön/palkansaajien pakottaminen onnistui lopultakin”, vaikka hetken näytti jo siltä ettei onnistunutkaan.
Jäykkä wannabe-työministeri tuntuu tekevän mitä muut hänen puolestaan parhaaksi katsovat ja kovin vakavasti selittää kaikkia asioita parhain päin matalalla vakuuttavalla äänellä.
Kun en siis näitä herroja tunne hyvin ja henkilökohtaisesti, niin nämä kaikki heidän tekemänsä eleet yhdessä voidaan meikäläisen näkökulmasta tulkita asenteelliseksi palkansaajien kyykyttämiseksi.

Näitä kokemiani tunteita vahvistivat ”fistbumbin” lisäksi muutkin mediassa olevat asiat mm.; hallituksen laskelmien paikkansapitävyys ja siitä aiheutuvat epäilykset todellisista tarkoitusperistä, erinäisten kansanedustajien lausunnot; Kosken perinteiset palkansaajan lahtauspuheet, Lehden ay-vastaisuus, Soinin löysät heitot, erinäisten raharikkaiden vaatimukset kovasta kurista ja työehtosopimusten poistamisesta, wannabe rikkaan Jetron ay-mafiauho, laskelmat ansion menetyksistä jotka ohjataan suoraan yrityksille, tieto etteivät kansanedustajat menetä mitään, vaihtoehtoiset kommentit talousnäkymistä, lapsiperheiden mahdollisesti tuleva taloudellinen ahdinko, ahdistava ajatus perhedynaamisen kehityksen kääntämisestä taaksepäin.

Itse en ole nähnyt tarkkoja laskelmia kaavoineen ainakaan lehdissä, joilla osoitetaan miten hallituksen toimet lisäävät työpaikkoja. Näen maalaisjärjellä vain sen, että olemassa olevien työntekijöiden työajan pidennys tarkoittaa sitä, että tarvitsemme vähemmän olemassa olevia työntekijöitä. Samalla maalaisjärjellä näen myös sen, että tulonsiirto työntekijöiden palkasta työnantajille vähentää ostovoimaa.
Mutta kenties näitä ajatuksia kumoavia laskelmia pidetään sen verran ”suurempana matematiikkana” ettei niitä vaivauduta edes suurelle rahvaalle kunnolla edes näyttämään?

Ei siis ihme, että toisia suututtaa ja SAK:n tilanne on nyt tämä. Sitä saa mitä tilaa, mutta tiesikö kukaan tilaavansa tämmöistä?? Jos kansaa on kunnolla kusetettu vaaleissa, niin AY-liikkeellä voisi periaatteessa olla moraalinen oikeus kumota hallituksen toimet. Valitettavasti kuitenkin nykyiset hallituspuolueet olivat hyvinkin avoimia vaalien alla palkansaajia kyykyttävästä politiikastaan. Tämän ei siis olisi pitänyt olla kenellekään yllätys…

Kokonaisuudessa tämä juttu todistaa taas sen, että hallituksen ei kannata astua työmarkkinoiden ”pelikentälle” kuten mm. vuonna 2007 tehtiin.
Jos hallitus syystä tai toisesta epäonnistuu saamaan tätä hommaa maaliin saakka ja etenee pakkolakien muodossa, niin se todennäköisesti johtaa kaikille sellaiseen maan seisauttavaan tilanteeseen mihin kukaan ei halunnut. Silloin olisi liian suuri houkutus jatkaa sitä niin kauan että hallitus vaihtuu, koska niin kauan kuin tämä asia on kesken, on myös hallituspuolueiden kannatus matalalla ja sisäisiä ristiriitoja odotettavissa. Odotettavissa on myös se, että kun nimet ovat paperissa, niin rahan/porvarien omistama media alkaa suoltamaan juttuja että ay-liikehän halusi tätä itse… Aina pieni osa kansasta tämänkin valheen ostaa, kunhan sitä tarpeeksi usein toistetaan.

Mutta yhtäkaikki, odotan että maanantaina voimme todeta työmarkkinajärjestöjen ja hallituksen jatkavan neuvotteluita, sekä olevan valmiita ottamaan kyytiin laiturille jääneitä.

Innolla odottelen maksettujen ja hyödyllisten ilmaisten (jälkimmäisillä on toinenkin nimitys) oikeistotrollien perustelemattomia kommentteja tähänKIN kirjoitukseen koskien ”ay-mafiaa”, ”demokratian halventamista”, yms...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Eero Mattila

Minä en kaataisi yhteiskuntasopimusta "fistbumbin" perusteella, joku on joskus sanonut, että pitäisi keskittyä asioihin.
- Vihapuheen, rasismin, fasismin ja nationalismin listaan voi varmaan nyt lisätä vihamielisen "fistbumbin".
- Kiitos taas sosialisteille tästäkin vähästä kuten koko sopimuksen kaatamisesta. Jostainhan on syy löydettävä...

Hallituksessa SDP kaatoi jopa omat esityksensä... hienoa ja vastuullista politiikkaa!

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Vai selitys sopimuksen kaatamiseen löytyy porvariministerien fistthumbista.

Lääkkeet!

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Petri; "Kokonaisuudessa tämä juttu todistaa taas sen, että hallituksen ei kannata astua työmarkkinoiden ”pelikentälle” kuten mm. vuonna 2007 tehtiin."

On hyvä että perusteilla on yksi yhteinen palkansaajien keskusjärjestö, joka on myö poliittisesti sitoutumaton. Sitoutumaton olisi jos Lylyn sanomisiin on luottamista.

Eduskunnalla kuitenkin on maassa päätösvalta, jota työmarkkinajärjestöillä ei pidä olla. Hallitus ja eduskunta vastaa maamme talouden pyörien pyörimisestä. Politikointi pois kokonaan ay-järjestöiltä.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-200000084000...

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Taitaa olla vainoharhaa ilmassa?

Käyttäjän MattiVirtanen kuva
Matti Virtanen

Siis nyt Petri oikeasti.

Sinä tulkitset, miltä Stubb ja Sipilä vaikuttavat ulkoisesti ja sen perusteella teet jatkotulkintoja siitä, mitä tuo fist bump tarkoittaa? Oikeasti? Ihanko oikeasti? Voisiko olla, että sinun sairaalla tavalla vääristynyt kuva hallituksen toimista "palkansaajien kyykyttäjinä" vaikuttaa tuohon lapselliseen mielipiteeseesi? Mitä luulet?

Ja miten hallituksen toimet lisäävät työpaikkoja? "Näen maalaisjärjellä vain sen...". Maalaisjärjellä Petri! Ihanko maalaisjärjellä! Jos ottaisit kirjan käteen ja lukisit, miksi näin tehdään, niin ehkä saattaisit ymmärtää kyseisten toimien tarkoituksen. Katsos kun maalaisjärjellä on vähän huono ymmärtää taloutta, koska talous on hyvin monimutkainen asia.

Tiedätkö. Tästä saat ihan linkin:

https://www.sanomapro.fi/taloustieteen-oppikirja

Matti Pohjolan Taloustieteen oppikirja. Viime vuoden painos. Hyvä kirja. Voisit lukea.

Voisin myös kertoa tässä monta esimerkkiä siitä, miksi hallituksen toimet ovat perusteltuja, mutta sinunlaisiin ihmisiin ei välttämättä toimi rationaalinen puhe. Miksi esimerkiksi muissa Pohjoismaissa joustavammat työmarkkinat toimivat, mutta Suomessa ei toimisi? Ai niin Ruotsin talous kasvaa koko ajan! Tai miksi palkkojen leikkauksilla on saatu hyviä tuloksia muissa maissa vaikeina aikoina? Kannattaisiko Petri ottaa selvää näistä asioista ihan itse, eikä miettiä kaikkea maalaisjärjellä?

Ja nyt anteeksi Petri näistä kärkkäistä kommenteista. Täällä Puheenvuorossa ei saisi mennä henkilökohtaisuuksiin, mutta sinun uskomattoman naurettava, lapsellinen ja typerä kirjoituksesi pilasi koko aamuni niin, että oli pakko tulla kirjoittamaan ensimmäistä kertaa tänne Puheenvuoroon. Nyt on pakko sanoa vielä pari asiaa.

Pahimpia ovat juuri kaltaisesi ammattikouludemarit. Mitään ei lueta tai mistään ei oteta itse selvää ja sitten huudellaan köyhien kyykyttämisestä, porvareista ja muista pahoista ihmisistä, jotka vaan haluaa pahaa muille! Salaliitto, salaliitto! Vaikka kuinka laittaisi faktoja pöytään, niin ne eivät kelpaa. Ei sinunlaisille, eikä ay-liikkeelle. Tosin luulen monen ay-ihmisen ymmärtävän realiteetit, mutta he peittävät sen, koska niiden etuja pitää ajaa, kenellä vielä sattuu olemaan työpaikka. Se on surullista.

Eikä ongelma ole sinun koulutuksesi, vaan täydellinen silmien ummistaminen asioilta ja se, että et selkeästi ymmärrä MITÄÄN taloudesta. Toistan vielä. Et MITÄÄN.

Ihan kaikella hyvällä. Mitäs jos irtautuisit tuollaisesta tyypillisestä metallimiehen kahleestasi ja ottaisit asioista selvää. Lue tuo kirja. Sitten lue jotain muuta. Kysele muilta, jotka ovat kiinnostuneet samankaltaisista asioista. Maailmankuvasi saattaa muuttua hurjastikin. Kysymykseksi jää silloin enää se, että haluatko oikeasti ymmärtää asioita laajemmin, vai haluatko kulkea laput silmillä lopun ikääsi. Ehkä löydät jotain mullistavaa ja toteat, että ay-liike ja hallitus ovat molemmat väärässä ja alat rakentaa Suomea johonkin aivan uuteen ja parempaan suuntaan.

Moderaattori saa vapaasti poistaa tämän viestin. Toivon vain, että Petri lukee tämän.

Aimo Wiren

Matti Virtasen kirjoitus on moninverroin aiheellisempi ja opiksi otettavampi kuin halutaan uskoa. Suomessa on pulaa työn organisoijista eli yrittäjistä ja tilannetta EI todellakaan paranna mekkala johtamisen huonoudesta tai työntekijöiden luottamuksesta työnsä organisoijaan. Jokainen järkevä työtä organisoiva takuulla kuuntelee osaavan medarbetarensa työn parannusvohjeitä mutta tulevatko ne pääluottamusmiehen vai fiksun duunarin (monesti muiden nenänvarttaan pitkin katseleman) toimesta. Massatyön myyjien aika on OHI.

Irja Röntynen

Miten meillä voitaisiin päästä siihen Ruotsin malliin: Siellä on Ammattiyhdistysliikkeet sopineet porvarihallituksen kanssa, että he hoitavat oman tonttinsa ja hallitus hoitaa oman tonttinsa. Tiedän 56 v. miehen, joka joutui oman kestävyytensä ja mahdollisesti ikänsäkin vuoksi työttömäksi. Hän hakeutui oppisopimukseen, ja iästä huolimatta pääsi yksityiseen yritykseen oppipojaksi. Ei kulunut kauaa, kun hän hän sai yksityisyrittäjältä työsopimuksen.
Siellä ei ole ystäviäni ja sukulaisiani koskaan lmautettu, eivätkä ole koskaan lakkoilleet.
Yksi jo yli 65 v. meni Volvolle töihin ja häntä pyydettiin vielä sen jälkeen tekemään vielä kahden vuoden työputken.
Hän jäi kuitenkin 65 v. eläkkeelle. Samoin ystävättäreni meni 1959 Ruotsiin ja sai olla koko ajan töissä.
Pariskunta muutti Suomesta 1981 ja molemmilla oli töitä.
Miksi tuo asenne on erilainen Suomessa ja Ruotsissa. Noilla Petri Partasen asenteilla ei Suomessa koskaan mikään muutu. Aloitin työurani 2.2.1956 ja 1.3. alkoi Suomessa yleislakko. Minua eikä äitiäni se koskenut.

Käyttäjän IiroKoppinen kuva
Iiro Koppinen

Paljastatte oman itsekkään asenteen nyrkkitervehdystä tulkitessanne. Jos saadaan välttämätön sopimus sisäisen devalvaation, työttömyyden ja yhteiskunnan kriisin ratkaisemiseksi aikaiseksi, uhriudatte paremmassa osassa olevat työlliset vähää välittämättä työttömistä ja yhteiskunnan kriisistä. Asenne kuvastaa täysin vinksahtanutta ilmapiiriä, jonka vallassa yhteiskunta on eli teidän korporaatioidenne kuristusotteessa.

Toimituksen poiminnat