Blog By Partanen Palkansaajan ajatuksia

Työmarkkinat ovat nyt entistä syvemmässä kriisissä

Viimepäivien työmarkkinauutisia seuranneena ei voi kuin todeta, että kylläpä asiat voivat nopeasti mennä huonompaan suuntaan. Tällä viittaan EK:n ulostuloon lopettaa sopimansa keskusjärjestötason sopimukset. Sittemmin se perusteli päätöstään ”kehittämisellä” ja ”uudistamisella. Nämä ovat sellaisia termejä, joita me nykyisessä työelämässä työntekijöiden edunvalvojina toimineet olemme oppineet kavahtamaan, sillä ne tarkoittavat lähes poikkeuksetta jonkin asteisia heikennyksiä palkansaajaa kohtaan…

Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto ei ollut ainoa jota tämä päätös närästää ja jonka mielestä olemme vaarallisella tiellä. Metalliliitto oli käytännössä avainratkaisijan asemassa kilpailukykysopimuksesta sovittaessa. Lähes kaikki tahot hyväksyivät kilpailukykysopimuksen, mutta asettivat oman päätöksensä alisteiseksi sille mikä oli metalliliiton liittovaltuuston päätös KiKy:stä 10.06.2016. Olen kirjoittanut asiasta aikaisemmin.

Olin myös itse päättämässä metalliliiton liittovaltuustossa Kilpailukykysopimuksesta. Taivuin niukin naukin kannattamaan sopimusta sen hetkisen tiedon varassa. Jos olisin silloin tiennyt, että vain vähän yli puoli vuotta sopimuksen jälkeen, ja vain muutama kuukausi 24 tunnin työnajan pidennyksen jälkeen, metsäteollisuus eroaa ns. suomen mallin tekemisestä ja EK irtisanoo keskusjärjestösopimukset voimansa tunnossa, niin tuskin ketään metalliliiton liittovaltuustossa olisi saatu hyväksymään kilpailukykysopimusta.
Jos metalliliitto olisi hylännyt kilpailukykysopimuksen, olisi maan hallitus ollut pattitilanteessa ja Suomi mahdollisesti tällä hetkellä hyvinkin erinäköinen, ehkä jopa hallituspuolueita myöten. Olen pohtinut näitä vaihtoehtoisia työmarkkinanäkymiä ennen kilpailukykysopimuksen solmimista mm. tässä ja tässä.
Kaiken tämän jälkeen minä ammattiyhdistysliikkeen päättäjänä tunnen oloni petetyksi. Mielestäni voidaan käyttää suoraan sanaa ”kusetettu” kuvaamaan paremmin sitä, miten minä koen tulleen kohdelluksi palkansaajajärjestön edustajana. Tämän tunteen minä muistan varmasti pitkään.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on vedonnut pääministeri Juha Sipilään tilanteen ratkaisemisen puolesta, mutta Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder on sanonut että hallituksen on pysyttävä pois työmarkkinapöydistä aikaisempien huonojen esimerkkien vuoksi.
Taivun tässä asiassa itsekin valitettavasti Fjäderin kannalle, sillä hallitus on ay-porukan silmissä osoittautunut työmarkkinoilla olemaan norsu porsliinikaupassa, joka ei vain ymmärrä pysyä paikoillaan. Antti Rinteen ajatus olisi hyvä siinä vaihtoehtoisessa todellisuudessa, jossa pääministeri ei olisi osoittautunut niin selvästi vain toisen osapuolen, eli tässä tapauksessa työnantajaliittojen, käskyläiseksi ja heidän politiikan toteuttajaksi heti hallituskauden alusta alkaen.

Tämän hetken tilanne on nyt se, että palkansaajajärjestöt eivät näytä voivan luottaa hallituksen poliittisien päättäjien kykyyn toimia neutraalina osapuolena sovittelijan roolissa, eivätkä ne voi luottaa työnantajajärjestöjen vilpittömyyteen siinä, etteikö huomenna irtisanottaisi taas joku yhteisesti sovittu asia. Tilanteesta ulospääsy alkaa näyttää entistäkin vaikeammalta ja jo toistamiseen kuluvan vuoden syksy näyttää työmarkkinoilla vähintään yhtä epävakaalta, kuin viimevuonnakin tähän aikaan.
En ole aikaisemmin ollut mikään aktiivinen työmarkkinapolitiikan tarkkailija, mutta en muista kyllä tämmöistä aikaa, että enemmän tai vähemmän hallituksesta johtuvista syistä ollaan joka vuosi heti alkuvuodesta sellaisessa tilanteessa, että yleislakon uhka vallitsee. Tämä hallitus on kyllä minun silmissä epäonnistunut surkeasti yhteiskuntarauhan ylläpitäjänä. Olen lievästi sanoen pettynyt :(

Valitettavasti palkansaajien syvät rivit eivät tunnu kunnolla näkevän vallitsevaa tilannetta kokonaisuutena, tai niitä alkusyitä jotka nykytilanteeseen ovat johtaneet. Jos se tämän ymmärtäisi, kokisivat kaikki hallituspuolueet rökäletappion kunnallisvaaleissa. Tällä hetkellä gallupit eivät näyttäisi lupaavan rökäletappiota, joten nykypolitiikalla voi olla mahdollisuus jatkua vielä seuraaviin eduskuntavaaleihin saakka. Jäämme odottamaan kuntavaalien tuloksia, jota olen pohtinut jo aikaisemmin tässä

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän teuvomast kuva
Teuvo Mast

Kriisissä on ainoastaan Eekoo terv tepivaari

Käyttäjän JonneNkki kuva
Jonne Näkki

Tosiasia on kuitenkin se, että yhteisvaluutta euro ja yleissitovuus toimivat erittäin huonosti yhdessä, kuten olemme huomanneet viimeisten vuosien aikana.

Jos/kun haluamme jatkaa eurossa, täytyy palkkojen joustaa tarvittaessa. Tai siis kun EK tai yleensä työnantaja haluaa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Älä jätä analyysia tuohon.. ei yhteisvaluutta toimi missään maassa hyvin,vaikka ei olisikaan yleissitovuutta.

Yksinkertaisesti palkat eivät jousta alaspäin,missään. Sellaisesta ei ole näyttöä.

Pekka Iiskonmaki

Kriisi alkaa vasta helpottaa. Työsopimus on tyontekijän ja työnantajan välinen sopimus.

Ei se vaadi mitään mafiaa siihen väliin kuppaamaan.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ei vaadi,mutta se kuitenkin tarvitaan,koska tässä maassa työnantajat lobbaa hallituksen sinne väliin soutamaan myöskin,kuten kuvasta näkyy.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Voiko työntekijän ja työnantajan välillä oikeasti syntyä sopimusta jos työntekijältä otetaan etujärjestö pois?

Kuka tahansa haistaa tässä sanelupolitiikan ainekset, palkka ja työaika on se mitä työnantaja sanoo tai hommat ei jatku vai onko työntekijän sanalla mitään arvoa ellei satu olemaan ainoa osaaja lajissaan Suomessa.

Ja tuo sitten vaikuttaa markkinoihin, suurin kuluttajajouko elää jatkuvassa epävarmuudessa ja mahdollisesti aamusta iltaan työtä tehden jolloin kulutus vähenee kun ei ehdi sitä tehdä ja tästä päästää kotimarkkinoiden negatiiviseen kierteeseen. Siinä sitten on yritykset kovilla kun ei ole niitä asiakkaita kenelle myydä tuotteita, mitään ei kuitenkaan valmisteta ilman sitä asiakasta.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Tämä on siitä hyvä kirjoitus, että se tahattomasti nostaa esiin juuri niitä ongelmia, joiden johdosta työmarkkinakenttä kaipaa uudistamista. Nimittäin on ihan totta, että metalliliitto ratkaisi hallituksen kohtalon. Mitä se taad kertoo demokratiasta, että vaaleilla valittu hallitus on ulkoparlamenttaaristen järjestöjen vankina? Niinpä. Pelkästään kansanvaltaisuus on niin iso arvo, että sen perusteella työmarkkinajärjestöjen valtaa tulee karsia. Tähän kun lisätään päälle sopimusvapauden ja järjestäytymisvapauden rajoitukset, niin vaikea nähdä miten nykyinen järjestelmä olisi sopusoinnussa perusoikeuksien kanssa. Puhumattakkaan yleissitovuuden kansantaloudelle johtuvista vahingoista.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Paha Metalliliitto juu, mites tämä työnantajapuolen ratkaisu, jolla pyyhitään hanuria kikyn Suomen mallin kanssa? Aika vähälle huomiolle on jäänyt se, että ennen metalliliittoa ryhtyi keskeisen vientialan työnantajajärjestö sooloilemaan.

Http://www.hs.fi/politiikka/art-2000005089007.html

Hallituksen murokupilla kävi ensimmäisenä metsäteollisuus.

Mitä EK:n rooliin tulee niin käsittääkseni se ei ole enää sopimusosapuoli missään, joten sitä voidaan käsitellä yhtenä lobbarisakkina muiden joukossa. Vinkukoon webbisivullaan ilman ylenmääräistä uutisointia, kun ei roolia ole eikä sitä haluta. Hommat varmaan putosi alle puoleen, mutta varmaan Häkämiehen palkkaa on silti syytä nostaa - onhan hän hoitanut asioita niin hyvin.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

"Mitä se taad kertoo demokratiasta, että vaaleilla valittu hallitus on ulkoparlamenttaaristen järjestöjen vankina?"

Hallituksen ei edes pitäisi sotkeutua työmarkkinoihin, kovin rummutetaan että sopimukset pitää olla työnantajan ja työntekijän välisiä mutta silti ollaan huolissaan siitä hallituksen asemasta, tietty koska nykyinen hallitus tekee paljon yrittäjiä hyödyttäviä päätöksiä hyvin yksipuolisesti.

"työmarkkinajärjestöjen valtaa tulee karsia"

tuo valta on yhtäkuin jäsenien määrä, ei mitään sen maagisempaa.

"Puhumattakkaan yleissitovuuden kansantaloudelle johtuvista vahingoista."

Kannattaa varoa mitä toivoo, sääntelyn purku on lähes aina johtanut talousjärjestelmän romahdukseen, toiseksi "järjestäytymättömät" työntekijät on isompi lakkouhka kuin järjestäytyneet, esimerkkejä istumalakoista ja tehtaiden valtauksista on historiassa tarpeeksi.

Tietty jos haluaa käydä läpi prosessin jossa vain vahvimmat selviää sen läpi, luulisi että 90-luku oli tarpeeksi paha yrittäjyydelle.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Lainaus:
Mitä se taad kertoo demokratiasta, että vaaleilla valittu hallitus on ulkoparlamenttaaristen järjestöjen vankina?"

Se kertoo sen minkä kaikki entiset pääministerit on ymmärtänyt.Työnantajan,työntekijöiden väliset sopimukset ei kuulu hallitukselle.

Hallitus ei tee työsopimuksia eikä maksa palkkoja. Etenkään yksityiselläpuolella ,vähiten vielä pörssiyritysten vientiyrityksissä.

Kunnat maksaa kuntatyöntekijöiden palkat . Kepun "Napelonin" olisi hyvä iskostaa tämä päähänsä.Eikä alkaa EK Luottamusmieheksi.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Kyllä, olet oikeassa. Ulkopuolisten tulisi pysyä ulkona työmarkkinapöydistä ja työmarkkinajärjestöjen hallitusten kabiniteista. Jokainen hoitakoon oman roolinsa. Työmarkkinajärjestöillä on valtaa myös jäsenien ulkopuolelle, mille ei 2010-luvulla löydy mitään perustetta.

Ihme että muissa Pohjoismaissa talousjärjestelmä pysyy pystyssä, vaikka yleissitovuutta ei ole olemassa. Tuskinpa järjestäytymättömät työtekijät ole masinoinut yhtäkään lakkoa viime vuosina.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #14

Pohjoismaissa talousjärjestelmä pysyy pystyssä, vaikka yleissitovuutta ei ole olemassa.

Tarkistappa tuo vaikka Googlaamalla hakusanalla.

Pekka Iiskonmaki

''Tämä on siitä hyvä kirjoitus, että se tahattomasti nostaa esiin juuri niitä ongelmia, joiden johdosta työmarkkinakenttä kaipaa uudistamista.''

Hyvin kiteytetty.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Turhaan Aalto kiukuttelee ainakin Metalliliiton osalta. Metalliliiton jäsenistä 99 % on sellaisten sopimusten piirissä, joissa keskusjärjestösopimukset on jo korvattu omilla sopimuksilla. Mutta totuuden kertominen pilaisi hyvän tarinan.

Tässä teksti Teknologiateollisuuden TES:sta, sivu 41.
"Työehtosopimukseen liitteenä aiemmin olleista keskusjärjestösopimuksista on irtauduttu ja niiden määräykset on otettu tarpeellisilta osin osaksi työehtosopimusta".
http://finlex.fi/data/tes/stes862-TT47Metalli1311.pdf

Siis Metalliliitto on jo aiemmin irtautunut po. sopimuksista ja syytää EK:ta sopimuksen irtisanomisesta? Niin ne kunnallisvaalit ovat lähellä. Kansa uskoo puheet, kun ei viitsi tutkia asiaa. Pääluottamusmiehenä toimiva kirjoittaja varmaan tuntee metallin sopimukset, siis miksi ei kerrota totuutta?

Silloin kun EK oli vielä työmrkkinajärjestö, niin työntekijäjärjestöt sanoivat, mitä EK tekee neuvotteluissa asioita sotkemassa? Nyt on kova parku, kun EK jäi pois, pitäisi tulla mukaan. Monet noista keskusjärjestösopimuksista pitää sanoa irti kuutta kuukautta aikaisemmin, siksi ne irtisanottiin ajoissa. Monesti työntekijäjärjestöt ovat irtisanoneet työehtosopimukset päättymään sopimuskauden lopussa. Eivät ne siihen irtisanomiseen ole kysyneet lupaa työnantajajärjestöltä. Eikä sitä irtisanomislupaa tarvitse kysyä toiselta osapuolelta. Irtisanominen on yksipuolinen oikeustoimi.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Eli mielestäsi asiaa ei olisi voinut hoitaa paremminkin?

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

EK taisi kokea itsensä tarpeettomaksi kun Sipilän johdolla Hallitus teki sen duunin. Suurin ongelma on nyt se kuka hoitaisi sen Hallituksemme duunin työmarkkinoilla.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Yritykset hakevat kasvua pääosin ostamalla ulkomaisia yrityksiä,
- totesi tutkija Ritva Pitkänen.

Pitkäsen yhdessä Pekka Rauramon tekemästä Pääoman lähtö -tutkimuksesta käy ilmi, miten teollisuusyritysten käytettävissä olevista varoista noin 40 prosenttia eli noin 40 miljardia euroa käytettiin 1995–2003 sijoituksiin ulkomailla.
-Myös palvelualoillakin jopa kolmannes tuotoista on käytetty yritysostoihin. Suurimmat kohdemaat ovat olleet Ruotsi, Sveitsi ja Belgia.

Ennätysmäinen osingonjako
-Palkkamalttia on työntekijöille markkinoitu keinona säilyttää tuotanto ja työpaikat Suomessa. Pitkäsen ja Rauramon tutkimuksen mukaan
-näin ei kuitenkaan ole käynyt.

-Vuosina 2000-2014 sopimuspalkat nousivat reaalisesti eli inflaatiovaikutus huomioon ottaen lähes 11 prosenttia. Jo pelkästään tämä luku vie pohjaa arvostelulta, jonka mukaan Saksan palkkataso olisi vientiteollisuuden kilpailukyvyn säilyttämiseksi pidetty väkisin kohtuuttoman matalana.
KL-15

Saksa ja Ruotsi nosti palkkoja keväällä -15. Jo silloin oli Suomella kilpailukyky edm.maihiin nähden.
KL-15

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Yritykset investoivat sinne, mistä on saatavissa paras tuotto investoinneille. Se on niiden olemassa olon tarkoitus markkinataloudessa - eli hoitaa omistajien varoja parhaalla mahdollisella tavalla.

Yrityksen maksama osinko taas on viime kädessä ainoa tuotto, jonka omistaja saa sijoitukselleen - osinkoprosenttihan liikkuu 1 - 5 prosentin tuntumassa yrityksen markkina-arvosta laskettuna. Eli jos ostat eurolla osakkeita, voit saada 1 - 5 senttiä osinkoa vuosittain.

P.S
Olen aina ihmetellyt, mikseivät varakkaat työntekijäjärjestöt sijoita varojaan tänne kotisuomeen ja perusta vaikka ihan oikeita yrityksiä !

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

"Olen aina ihmetellyt, mikseivät varakkaat työntekijäjärjestöt sijoita varojaan tänne kotisuomeen ja perusta vaikka ihan oikeita yrityksiä !"

Esimerkki vaikka VVO omistajista:
Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen 18,08
Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma 16,98
Metallityöväen Liitto ry 9,70
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry 8,73
Rakennusliitto ry 8,31
Palvelualojen ammattiliitto PAM ry 7,49
Ammattiliitto Pro ry 7,49
Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry, 7,46
TEAM Teollisuusalojen ammattiliitto ry 5,99
Tehy ry Tehy rf 1,39
Muut 8,38

Älä ihmettele, ota selvää

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen Vastaus kommenttiin #19

Löysit peräti yhden - onko muita mainittavia kuin tämä 'kevyesti veroja maksava' esimerkki ?

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt Vastaus kommenttiin #20

Kai ymmmärrät että on eturistiriita siinä että työntekijäjärjestö toimisi esim teollisuuden työnantajana, jolloin se olisi pöydän molemmilla puolin.

Risto Salonen Vastaus kommenttiin #21

Kuntien valtuutetuista merkittävä osa on saman kunnan palveluksessa.
Eturistiriitako?

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen Vastaus kommenttiin #21

Työntekijäjärjestö olisi pelkästään yrityksen omistaja - ei mukana toimivassa johdossa.

En näe asiassa ainakaan enempää eturistiriitaa kuin siinä, että työntekijöiden edustaja istuisi yrityksen hallituksessa, mitä aina silloin tällöin vaaditaan mm. työntekijäjärjestöjen puolelta.

Käyttäjän jonirikkola kuva
Joni Rikkola

Työmarkkinajärjestöjen kannattais nyt sanoa irti ihan kaikki sopimukset. Joka ikinen ja väläyttää alkuu yleislakko. Annetaan työntekijäiden sopia paikallisesti alkuun vitosen palkankorotukset. Lakkoilusta ei voi rankaista liittoa.
Firmat huomaisivat että kun työtekijät firmoissa päättävät että tarttetaan lisää tai lähetään kotiin, homma ei toimi, kun ei tiedä tuleeko joku aamulla töihin vai onko henkkoht lakossa. Voihan sitä aina uuden palkata ja uuden ja uuden...
Menköön loimaankassalaiset töihin vitosen tuntipalkalla. Sen voisi uusiin sopimuksiin jo laittaa. Ei se sen kummempaa kohtelua ole kuin S bonuskorttikaan

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Tuo tekniikka ei taida enää oikein toimia, kun yritykset sen seurauksen siirtävät tuotantonsa enenevässä määrin ulkomaille. Toki tänne muutama yritys jäisi, mutta työpaikka lähtisi aika monelta. Toki ne onnelliset, jotka saisivat pitää sen vitosen palkankorotuksensa, olisivat alkuun tyytyväisiä - kunnes verottajan koura veisi heiltä sen vitosen ja vielä enemmän.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Sitten vaan siirtää sen yrityksen eikö vain uhoa.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen Vastaus kommenttiin #26

Eikös tässä juuri uhottu yleislakolla - sen sijaan en ole havainnut yritysten uhoavan yhtään mitään - ne keskittyvät lähinnä liiketoiminnan hoitamiseen. Kerro ihmeessä, jos sinulla on esimerkkejä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #27

Yrittäjät uhoaa päivittäin ja vuosikausia jo,että jos ei jotain niin siirtää yrityksen ulkomaille.

Mediassa kerrotaan miten yritykset siirtyvät ulkomaille,jos.. jne.

Ja vastaukseni on,että siitä vaan..turhaa sitä jossittelee tai uhoaa.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Vellu,

Taidettiin eksyä hieman pois blogin aiheesta. Siitä olen kanssasi kyllä samaa mieltä, että parempi tarttua toimeen kuin vain valittaa ja odottaa, että joku muu hoitaisi asian.

Toimituksen poiminnat