Blog By Partanen Palkansaajan ajatuksia

Työttömyysturvat sinisiksi?

Sinisten ministerit Sampo Terho ja Pirkko Mattila vaativat yhtäläistä työttömyysturvaa kaikille. Selvitysmieheksi on valittu Mauri Kotamäki. Hän on mm. kirjoittanut tästä aiheesta mm. HS 1/2015 pääkirjoituksessa, että ”työttömyysvakuutusta pitää muuttaa reilummaksi”. vuonna 5/2017 hän on tehnyt väitöskirjan ”Ansiosidonnaisen työttömyysturvan rahoitus jakautuu epätasa-arvoisesti”

Nyt kun siniset haluavat siis uudistaa työttömyysturvan ansiosidonnaisuuden koskemaan kaikkia, he palkkaavat siihen valtion rahoilla sellaisen henkilön, jolla on tutkittavaan asiaan jo vahva ennakkokäsitys.

Miksi tästä pitää huolestua? No ei pelkästään siksi, että ”ajatuspajaksi” itseään kutsuva äärioikeistolainen libera on samalla asialla. Heidän hallitukseen kuuluu mm. Björn Wahlroos ja Elina Lepomäki.
Koko Liberan ydinteeman voisi lyhyesti sanoa, että ”mikään tuki ei koskaan kannusta yhtään mihinkään”.

Ansiosidonnainen työttömyysturva on tällä hetkellä jokaisen oma valinta. Kyseessä on vakuutusluonteinen maksu, jonka jokainen päättää itse maksaa liittymällä työttömyyskassan jäseneksi.

Se mikä on ansiosidonnaisen työttömyysturvan taso, on sovittu joskus aikoinaan kolmikantaisesti TUPO-neuvotteluiden yhteydessä. Näissä neuvotteluissa ammattiyhdistysliike luopuu osasta palkankorotusvaatimuksia, jos rahan sijasta saadaan jotain muita rahanarvoisia etuuksia. Tällä hetkellähän TUPO:jen käyminen on lähes mahdotonta, koska EK irtisanoi itsensä kolmikannasta näissä asioissa.

Kun ay-liike on aikanaan saanut sovittua omille työttömille jäsenilleen normaalia työttömyyskorvausta hieman paremman tason, niin työnantajien perustama YTK:n voidaan sanoa olevan suoranainen loinen ammattiyhdistysliikkeen, eli palkansaajan kyljessä. Loinen siksi, koska he eivät ole missään pöydissä neuvottelemassa palkoista, työturvallisuudesta, luottamusmiesten asemasta, työttömyysturvasta, eläkkeistä, tai mistään muustakaan yhteiskunnallisesta etuudesta, tai oikeudesta.

Tosiasiassa koko hommassa on kyse jälleen yhdestä maan hallituspuolueiden hyvällä kuorrutuksella olevasta kakku, joka on täynnä soopaa, sekä vain puhtaasta halusta romuttaa ammattiyhdistysliike ja ”uudistaa” työmarkkinat pois Pohjoismaisesta mallista, joka on maailman paras työntekijälle.

Kuulumalla ammattiliittoon otat itsellesi, ja perheellesi samalla myös vakuutuksen kaikkea kirjoittamaani palkansaajalle epäedullista poliittista kehityssuuntaa vastaan.

 

https://youtu.be/mfkNoEbHnmk

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Harmittaa toistaa itseäni, mutta minä näen Sinisten hankkeen perimmäisenä tarkoituksena joko leikata työttömyysturvaa suoraan tai muuttaa työttömyysvakuutusmaksut vapaaehtoisiksi, mikä johtaisi ongelmiin matalien palkkojen ja korkeiden työttömyysriskien aloilla.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Sitten kun ammattiliitot on kaadettu, palkat on helpompi leikata ja työttömät laittaa orjatyöhön. Ihme, että valinnanvapautta ja yksilön vastuuta tavallisesti korostavat oikeistolaiset eivät nyt puolusta valinnanvapautta ansiosidonnaisen työttömyysturvan suhteen.

Pekka Pylkkönen

Lisää tälläisiä fiksuja kirjoituksia niin vasemmisto katoaa jo omaan häpeäänsä.

Juha Hämäläinen

Ihan turhaa tarinaa. Työttömyysturva ansiosidonnaisen tulee olla saatavilla kuten julkisen terveydenhuollon.

Työttömyyskassan maksuilla ei mitään merkitystä asiassa. Nuo maksut ovat niin mitättömiä.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Perustelu sopimuksista ei oikein pidä kun kaikki maksaa ja osa saa takaisin.
Sattuuhan sitä virheitä.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Tähän kirjoitus tuo hyvin esiin vielä yhden syyn, miksi nykyistä kassajärjestelmää pitää tarkastella kriittisesta. Kun järjestöilläkään ei näytä olevan realistista käsitystä siitä, kuinka epäoikeudenmukainen järjestelmä nykyinen on, niin lienee syytä ottaa asia uudelleen tarkasteluun. Kun kassojen maksuista 95% rahoittaa muut kuin kassan jäsenet, niin lienee turha osoitella muita sormella ja syyttää loisena elämisestä. Noh, ajat ja systeemit muuttuu ja se saattaa 70-luvulle jääneissä dinosauruksissa aiheuttaa vatsanväänteitä, kun huomaa ettei maailma ole yhtä vappupuhetta...

Toimituksen poiminnat