Blog By Partanen Palkansaajan ajatuksia

Näillä eväillä seuraava ”torikokous” tuskin vain yhden päivän mittainen osa 1/2

Maan oikeistohallitus kaavailee siis muutoksia työsopimuslakiin, työaikalakiin ja YT-lakiin. On sinänsä hienoa, että hallitus viimeinkin ainakin sanoissansa on pienyrittäjän asialla. Ikävää on se, että hallitus yhä perustaa päätöksensä vääriin ja yksipuolisiin tietoihin, jopa suoranaisiin valheisiin, kuten se teki KiKy:n ja aktiivimallin kanssa. Näistä aktiivimallia korjataan hieman niiltä osin kuin AY-liike kommentoi sen olevan rikki, vastaavasti KiKy:stä kärsivät vieläkin kunnat joiden verotuloja se leikkasi sekä työttömät joiden työllistymistä se hidastaa koska töissä olevat tekevät enemmän työtunteja. Mitä pahaa työttömät, kunnat ja palkansaajat olivat tehneet nämäkin vitsaukset ansaitakseen.

 

Mutta tämäkään ei riitä. Vähätuloisia marginaaliryhmiä koskevia pieniä parantavia piiperryksiä kehysriihessään kovalla tohinalla tehnyt hallitus, aikoo käydä käsiksi työntekijän työsuhdeturvaan, sekä tehdä lakimuutoksia jotka tulevat rikkomaan monia paikallisia sopimuksia. Alustavien tietojen mukaan hallitusisännän julma ote tulee puristamaan rujosti sieltä mistä sattuu, erityisesti työttömiä nuoria, sekä pienissä yrityksissä työskenteleviä järjestäytymättömien palkansaajia. Syy tähän lienee se, mitä SAK:n 2007 hyllytetyt vaalimainoksetkin jo osasivat ennustaa – ”eihän ne edes äänestä” (1) (2). Katsotaanpa mitä annetuilla tiedoilla voi olla tulossa:

Työsopimuslaki

Työelämässä tunnetaan termi ”positiivinen syrjintä”, jossa halutaan antaa jokaiselle yhtäläinen mahdollisuus työllistyä. Jos työsopimuslakia aletaan muuttaa siten, että eri-ikäisiä työntekijöitä ja eri kokoisissa työpaikoissa olevia työntekijöitä saa kohdella erillä tavalla, olemme kyllä näin tämmöisen maallikkotuomarinkin mielestä menossa suoranaisten laittomuuksien puolelle.

Tämä hallitus on jo aiemmin muuttanut työsopimuslakia siten, että määräaikaisen työsopimuksen voi tehdä pitkäaikaistyöttömälle ilman perusteluita. Jos määräaikaisen sopimuksen voi tehdä ilman perusteluita, niin voi sen myös purkaa ilman perusteluita. Kyseessä tulee olemaan vain nuorille suunnattu uusi työsuhdemuoto, joka on nollatuntisopimustakin huonompi työntekijän oikeuksien kannalta. On käsittämätöntä että tämmöisen perusteena on ihmisen ikä!

En ymmärrä miten työpaikkoja voidaan luoda lisää helpottamalla työntekijöiden irtisanomissuojaa, mutta nyt näin kuitenkin aiotaan tehdä. Ihmisiä ei saisi kohdella eriarvoisesti perustuslain mukaan, mutta maan hallitus haluaa kohdella ihmisiä eri tavalla riippuen siitä, kuinka suuressa työpaikassa he ovat sattuneet löytämään työnsä. Edellisen kappaleen perusteella ei tarvitse olla ”fakiiri”, jotta voi ennustaa että tämä sama leviää myöhemmin isompiinkin yrityksiin, ja sitä perustellaan ”yhdenvertaisuudella”.

En myöskään ymmärrä että tätä muutosta perustellaan sillä, että pienet yrittäjät voivat helpommin palkata ensimmäisen työntekijänsä, sillä tässä muutoksessa raja halutaan asettaa 20 kokoisiin yrityksiin. Näillä perusteluilla maksimirajan olisi tullut olla jotain 3-5 välillä. Mutta tällä 20 hengen rajalla saatiin merkittävä osa Suomen järjestäytymättömistä palkansaajista huonompien työehtojen alle. Alle 20 hengen yrityksissä keskimääräinen järjestäytymisaste on todennäköisesti heikompi kuin suuremmissa yrityksissä. Pienten yritysten palkansaajien tulee nyt kiireesti järjestäytyä liittoihin, sillä tämän lain rajoja tullaan hakemaan oikeudenkäynneissä, joihin ei kenelläkään ole yksin varaa. Tässä jos missä tullaan tarvitsemaan liittojen leveitä harteita ja oikeusapua.

Jatkoa huomenna...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

- En ymmärrä miten työpaikkoja voidaan luoda lisää helpottamalla työntekijöiden irtisanomissuojaa,

Minä ymmärrän, eli jos työnantajan ottamaa riskiä pienennetään se on apu työllisyyteen.

Moni yrittäjä panttaa työntekijän palkkaamista, koska se on iso vastuu. Nyt kun vastuu lievenee niin työllistäminen helpottuu.

Irtisopimussuojan lieventäminen ei vaikuta työntekijään mitenkään, jos hänen työpanos ja henkilökemia käy ryhmälle johon on palkattu. Niin pitkään kun yrittäjällä on hänelle töitä tilauskirjassa ja hieman enemmänkin.

Yleensä syyllistetään ensimmäisenä työnantajaa henkilökemia-asiassa, mutta suurimmaksi osaksi henkilökemiat ovat yrityksen muut työntekijät vastaan uusi, eli työnantaja on laitettu kantamaan vastuuta koko ryhmästä, ei ainoastaan viimeisimmästä rekrytoinnista.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Ja demarit tekevät parhaansa, että maa menisi mahdollisimman sotkuun, iso osa ihmisistä näköjään uskoo kritiikittä kaiken. Callup-kannatustako demarit hakevat? Suomen ja suomalaisten edulla ei tunnu olevan mitään merkitystä.

Mielenkiintoista seurata, jos demarit seuraavassa hallituksessa ovat, miten pian vastaan tulee talouden realiteetit. Sitä rahaseinää kun ei ole ja heidän pitäisi
pystyä turvaamaan yritysmaailman into ja halukkuus työllistää entistä useampi ihminen. Ainoastaan heidän panoksensa takaa palkan yhteiskunnan ja kuntien työntekijöille.

Arin kirjoitukseen voi yhtyä, asia on 50 vuotta yrityselämässä olleen näkökulmasta juuri noin.

Demarit antavat kuvan, että yrittäjille on mieluista antaa jollekkin potkuja. Tunnen yrittäjiä, jotka ovat irtisanomisten takia yökaudet valvoneet. Tutkimusten mukaan juuri pk-yritykset ovat työntekijän kannalta turvallisimpia!
Omakohtainen kokemus 90-luvun tiukoilta ajoilta. Työntekijät pysyivät ja saivat palkkansa, mutta omaa palkkaa ei joka kuukaudelle kyllä tullut.

Hyvän työvoiman saanti on sen verran vaikeata, että jos sellaisen löytää, niin viimeiseen asti heistä pitää kiinni.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

-Hyvän työvoiman saanti on sen verran vaikeata, että jos sellaisen löytää, niin viimeiseen asti heistä pitää kiinni.

Näin, ja tätä voidaan hieman jatkaa. Eli työnantaja on onnistunut vaikkapa kuusi kertaa palkkaamaan erittäin onnistuneesti, sitten tulee pommi jota ei saa irtisanotuksi kun osaa metkut, koko työyhteisö kärsii ja niistä kuudesta tuntuu vääryydeltä jos yksi saa metkuilla ilman työnantajan mahdollisuutta "molkän" irtisanomiseen.

Toimituksen poiminnat