Blog By Partanen Palkansaajan ajatuksia

Vastaus valtakunnansovittelijalle ja Ilaskivelle

Kun länsimaisessa sivistysvaltiossa annetaan vaalien yhteydessä lupauksia ja ne rikotaan tekemällä täysin päinvastaista politiikkaa, ei se anna oikeutusta sille, että kansan pitäisi nyt sitten neljä vuotta istua hiljaa ja ottaa vastaan kaikki se paha mitä annetaan, nousematta sen antajaa vastaan.

Ei voi myöskään olla niin, että kun istuva hallitus antaa KIKY-sopimuksen yhteydessä työmarkkinajärjestöille lupauksen olla tekemättä enää heikennyksiä työelämän pelisääntöihin, etteivätkö työmarkkinajärjestöt saisi siihen lupauksen pettämiseen reagoida.

Työssäkäyvät palkansaajat perheineen ovat se kansa joille annetut vaalilupaukset petettiin. Työssäkäyvät Palkansaajat ovat myös niitä kansalaisia, joita petettiin katteettomilla KIKY-lupauksilla. Hallitus on pettänyt työssäkäyvän kansan siis kahdella eri tavalla. Työelämän pelisääntöjen heikennykset ovat varmaan lajissaan jo tämän hetkinen Suomen ennätys, jos mukaan otetaan tulevienkin palkansaajien, eli opiskelijoiden petetyt lupaukset, sekä entiset palkansaajat, eli indeksileikkaus-eläkeläiset.

Konkarikokoomuspoliitikko Ilaskivi arvostelee mahdollisia tulevia toimia kirjoituksessaan todeten, että "Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta”. Tämä on suora lainaus perustuslaista, juuri siitä samasta laista jota maan hallitus on arvostellut, koska se hidastaa sosiaali- ja terveyshuoltomme myymistä ulkomaisten käsiin ”valinnanvapaus”-termin avulla. Jotkut sanovat tätä SOTE-uudistukseksi. Tämä on tyypillistä kaksilla rattailla tehtävää kokoomuspolitiikkaa, toisaalta yritetään ohittaa perustuslakia omien kaverien etujen mukaisesti, ja toisaalla vaaditaan muilta sen noudattamista. Minun mielipiteeni on, että kaikki lupaukset rikkonut hallitus ei ansaitse työssä käyvän kansan, tai työmarkkinajärjestöjen luottamusta.

Valtakunnansovittelija Piekkala puolestaan ihmettelee aamulehden jutussaan laittomien lakkojen perussyitä eikä ymmärrä jos lakkoa käytetään mielipiteen ilmaisemiseen. Samanlaista ihmettelyä laittomia lakkoja kohtaan johtavat viranomaiset kokevat myös kehittyvissä talouksissa. Siellä sentään inhimillisiä työoloja vaativia lakkojen järjestäjiä saa laittaa vankilaan ja heidän perheitänsä uhkailla. Latinalaisessa Amerikassa ammattiyhdistysaktiiveja on murhattu menneinä lähivuosikymmeninä tuhansia, eikä poliisia aina vieläkään tahdo kiinnostaa tutkia uusimpia ”tapauksia”.

Ammattiyhdistysliike on kautta aikojen ollut aina autoritääristen hallintojen ensimmäisiä nujertamisen kohteita. Jos Suomessa halutaan tänä päivänä kieltää ”laiton lakkoilu”, niin tulee aika, jolloin seuraava oikeistohallitus määrittelee kaikki työnantajaa vastaan kohdistuvan niskuroinnin ”laittomaksi lakoksi”. Oikeus pidättäytyä työstä ei ole pelkästään ihmisoikeus, se on tänä päivänä meidän kaikkien työpaikoilla myös mitä suurimmissa määrin työturvallisuuskysymys.

Piekkala tuli vastikään tehtäväänsä kirkon työmarkkinalaitoksesta, eli työnantajajärjestöstä. Näköjään hänen ajatusmaailmassaan työnantajajärjestöjen edut menevät valitettavasti kirkollisen moraalin ylitse. Pyydänkin Piekkalaa perehtymään palkansaajien ihmisoikeustilanteeseen kehittyvissä talouksissa. Aloittaa voi vaikka minun viimevuotisen ILO-raportin kautta. Antoisia lukuhetkiä.

http://petripartanen.fi/2017/08/14/ilon-106-yleiskokous/

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Toisaalta kansa melkeinpä saa, mitä se ansaitsee. Monikaan ei ymmärrä sitä, että äänestämättä jättäminen on epäsuora tuki sellaisille puolueille, joiden kannattajakunta äänestää ahkerimmin. Kokoomuksen ym. porvaripuolueiden äänestäjät eivät jätä kansalaisvaltaansa käyttämättä, vaikka heillä on toki muitakin kanavia käytössään vaikuttaa asioihin. Sen sijaan heikommassa asemassa olevia puolustavia puolueita (tai sellaisina esiintyviä) äänestetään laiskasti.

Se, että on pettynyt johonkin duunareita muka edustavaan puolueeseen, joka on toteuttanut kovaotteista tai hölmöä politiikkaa, ei ole kuitenkaan mikään syy ilmaista epäsuora kannatus (ts. tehdä äänestämättäjättämispäätös) sellaiselle puolueelle, jonka harjoittama politiikka iskee vielä monta kertaa lujemmin heikompaan kansanosaan. On osattava tehdä ero huonon ja tosihuonon välillä. Mutta tyhmät saavat nyt, mitä ovat tilanneet. Ja mitään naurettavampaa selitystä ei olekaan, että esittää äänestämättäjättämispäätöksensä olevan jonkinlainen protesti vallanpitäjiä kohtaan. Tuommoinen ihminen on saavuttanut tyhmyyden ehdottoman nollapisteen.

Käyttäjän motittaja kuva
Tauno Halkomäki

"Minun mielipiteeni on, että kaikki lupaukset rikkonut hallitus ei ansaitse työssä käyvän kansan, tai työmarkkinajärjestöjen luottamusta."

Työnantajat ovat syyttömiä siihen, että kaikki merkittävät puolueet väristä riippumatta ajavat vihervasemmistolaista politiikkaa oman maan ja kansan edusta piittaamatta. Tyytymättömien soisi lakkoilun sijasta heräävän vaaliuurnille ja äänestävän todellisen muutoksen puolesta, eli Suomi Ensin ja Liike Nyt.

Äänestämättä jättäminen on tuki nykylinjalle. Kotimainen työllisyys on hyvinvointiyhteiskunnan suojamuuri, ja tähän muuriin lakkoilu iskee kiilaa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Työntarjoajat eivät ole politiikan saralla mihinkään syyytömiä. Siellä on maan suurin lobbarikoneisto takana sekä raha..joten vastuu on selvä.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

Työntarjoajat vain taitavat tarjota jokaiselle suomalaiselle ne työt, joilla elämä kustannetaan, joten onhan ne pahoja. Mikähän olisi tuosta idiotismista paras rangaistus?

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen Vastaus kommenttiin #30

Joo työntarjoajat tarjoaa töitä mutta valitettavan usein ne samat työntarjoajat eivät halua millään tarjota sellaista PALKKAA, jolla pystyis elämään ihmisen lailla. Joten idiotismia vai mistä on kyse?

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

Äänestämättä jättäminen ei ole tuki kenellekään. Kokemuksesta tiedän, kun kertaakaan en ole äänestänyt, enkä äänestä. En myöskään tue yhtäkään poliittista liikettä/puoluetta.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Yhteiskunnallinen valta on aina sillä taholla, jolla on taloudellinen valta. Kapitalistisessa yhteiskunnassa valta on kapitalistiluokalla.

Tuo näkyy niinsanotuissa länsimaisissa demokratioissa siinä, että toteutettava politiikka ei käytännössä riipu siitä, miten kansa vaaleissa äänestää. Vaaleissa valittavat poliitikot vain antavat kasvot päätöksille, jotka tehdään kulissien takana, suuryritysten johtokunnissa ja omistajatahojen toimesta.

Ei ole mikään sattuma, että propagandatiede alkoi kehittyä jättiharppauksin juuri samoihin aikoihin kuin yleinen ja yhtäläinen äänioikeus alkoi levitä maailmassa -- eli noin 100 vuotta sitten.

Kun kaikelle kansalle annettiin äänioikeus, oli median avulla varmistettava, että kansa äänestää oikein. Nykyeuroopassa tämä näkyy vahvemmin kuin koskaan ennen.

Ainoa keino, joka työväenluokalla on käytettävissä oman etunsa ajamiseen kapitalistisen yhteiskunnan puitteissa, on voimakas ja kurinalainen järjestäytyminen ja lakkoaseen käyttäminen. Kapitalistit eivät puheista kärsi, mutta yhdenkin päivän lakko aiheuttaa valtavan tuskanhuudon, koska se koskee suoraan kapitalistin kukkaroon. Tämä nähtiin viime talvena. Kun ay-liike piti yhden päivän lakon, koko valtamedia valjastettiin koko viikon ajaksi huutamaan kapitalistin tuskanhuutoa.

Suomalaisen ay-liikkeen suurin heikkous -- lähestulkoon petturuudeksi luokiteltava ominaisuus -- on juurikin se, jota kapitalistinen media kutsuu "vastuullisuudeksi". Toisin sanoen kapitalistien etuun samastumiseksi.

Tuo on erityisesti sosialidemokratiaa vaivaava ongelma: kuvitellaan, että kapitalistiluokan ja työväenluokan etu on yhteinen eikä vastakkainen. Se on kuin kuvittelisi, että orjuuden aikana orjien ja orjaisäntien etu olisi ollut yhteinen.

Käyttäjän VesaKiljunen kuva
Vesa Kiljunen

Eikös toi riku ja turjakin ole kapitalisteja vai järjestävätkö kohtuu hintaisia vuokrakämppiä duunareille?Tekemisethän ovat puhdasta kapitalismia,mut ku ne muutkin....Samanlaisia herroja kuin toisetkin,jotka höynäyttävät narreja puoluekirjasta huolimatta.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Partanen antaa tekstissään ymmärtää, että valtakunnansovittelija Piekkala esittäisi ihmettelynsä lisäksi ns. laittomien lakkojen kieltämistä. Näin ei kuitenkaan ole:
"Piekkala myöntää, että asia on vaikea, mistä kertoo asiaa turhaan pohtineiden työmarkkinaosapuolten työryhmien runsas määrä.

–En usko, että asia on lainsäädännöllä ratkaistavissa. Pitäisi selvittää, mistä laittomat lakot syntyvät, mikä on ongelman perusjuuri, hän sanoo Lännen Medialle."
https://www.aamulehti.fi/uutiset/miksi-juuri-lakko...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ilmeisesti ay-liike on menettämässä luottamuksensa parlamentarismiin...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Piekkalalle tiedoksi, ongelman perusjuuri löytyy työnantajan ja -tekijän keskenäisen luottamuksen puutteesta. Suomen kahden kilpailijamaan, Ruotsin ja Saksan työntekijöillä on ns. myötämäärämisoikeus ja työntekijän edustaja istuu myös yhtiön hallituksessa ja näitä, keskenäistä luottamusta herättävää toimia EK ja Suomen yrittäjät vastustavat kiivaasti.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Mitä olisivat sitten nämä luottamusta herättävät toimet?

Suomi on työ- ja johtamiskulttuuriltaan Saksan ja Ruotsin rinnalla takapajula. Ei tähän pelkkä myötämääräämisoikeus riitä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Pertti, samaa mieltä, suomalainen johtamiskulttuuri, käskyttämiseen perustuva, on takapajulasta kotoisin. Jostain kuitenkin pitäisi aloittaa, vaikkapa juuri myötämäärämisoikeudesta ja työntekijän edustuksesta yhtiön hallituksessa.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Ellei ammattiyhdistysliikkeitä olisi lainkaan, miten palkansaajille kävisi? Oletteko ajatelleet tätä? Ammattiyhdistysliikkeillä on vikansa eivätkä yhdistykset ole kehittyneet riittävän nopeasti vastaamaan nykyajan problematiikkaa, mutta kyllä niitä tarvitaan koska muuten palkansaajat ovat orjan asemassa.

Jo nyt yhteiskunnat länsimaissa, USA etunenässä ovat menneet väärään suuntaan sillä keskiluokka on ajettu ahtaalle. Leivän ei enää monesti saa pöytään yhdellä työllä.

Työnantajat haluavat halpatyövoimaa kehittyvistä maista, mutta samalla he eivät halua ottaa vastuuta näistä ihmisistä vaan yhteiskunnan on maksettava mm,ssa asumiskustanukset koska esim. kalliissa Suomessa huonotuloinen ihminen ei saa palkallaan kattoa päänsä päälle.

Keskiluokka maksaa veroillaan myös halpatyövoiman asumistuet, jolloin työtä on tehtävä entistä enemmän. Mielestäni yhteiskunnan on voitava vaatia myös työnantajilta vastuunottoa - Palkatessaan esim.huonopalkkaisen ihmisen ulkomailta, työnantajan on joko kustannettava asuminen tai hankittava työntekijälleen edullinen asunto. Näin toimiessamme, luultavasti myös Suomen huonopalkkaiset kansalaiset asuisivat jatkossa nykyistä halvemmin.

Käyttäjän VesaKiljunen kuva
Vesa Kiljunen

Niin,tälläisellä lammasmaisella toiminnalla tulevat olemaan katoava luonnonvara.
Meilläkin ABB:llä on ilmoitustaululla juliste,jossa lukee,etkö pidä ammattiliitosta.
Sitten on litania tekstiä mitä "etuja"on saavutettu vuosikymmenten saatossa.
Ensinnäkin,ne henkilöt,jotka ovat asioista neuvotelleet,eivät ole näitä nykypäivän perseennuolijoita.Toiseksi,ne edut jotka on saavutettu,näyttävät häviävän työnantajien kitaan pikku hiljaa ikuisiksi ajoiksi tämmöisten torjuntavoittoja luulevien vätysten toimesta.Pääasia on vain,että oma tilipussi on järjettömän suuri.

Käyttäjän PetriKokko11 kuva
Petri Kokko

80 - luvun alussa kun nuorena kollina kun menin Strömbergin (ABB) konetehtaalle töihin niin kerkesin muutaman päivän hoitamaaan tehtäviäni niin verstaalle ilmaantui osaston 3 ay- aktiivia jotka toivottivat uuden kaverin tervetulleeksi :
” Et ole vielä yhdistykseen liittynyt, jos et liity niin me istutaan sut ulos täältä...” Että tällaista meininkiä oli silloin, onneksi nykyään on oikeus valita mihin instansseihin kuuluu.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #25

Tulee mieleen John Lennonin laulu Working Class Hero: "And you think you're so clever and classless and free..."

Suomeen tuo "vapaus" rantautui paljon myöhemmin kuin USA:aan. Neuvostoliitto oli pitkään tiellä.

”Länsimainen vapaus” tarkoittaa rahanvaltaa

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Ei mitään uutta länsirintamalla. Tätä "taistelulauluahan" on aina työnteettäjien rintamalla laulettu kautta aikojen. Silloin kun on kyse työntekijöiden osoittaessa mieltään heidän elinolojensa heikennyksistä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Työntekijöiden oikeuksistako on ollut kysymys? Eikö kyse ole enemmänkin ammattiyhdistyksen oikeuksista ja sen johdon tarpeista määrittää yhteiskunnan pelisääntöjä?

Väität, että työssäkäyvien palkansaajien oikeuksia on lytätty. Väität, että työssäkäyville palkansaajille annettuja vaalilupauksia olisi petetty ja että palkansaajia petettiin katteettomilla KIKY-lupauksilla.

Miksei meillä työssäkäyvillä palkansaajilla ole oikeuksia puhua omasta puolestamme? Miksi päätoiminen pääluottamusmies, teollisuusliiton valtuuston jäsen, SAK Kokkolan seudun paikallisjärjestön puheenjohtaja määrittää, että minulle annettuja vaalilupauksia olisi petetty tai että katteettomat KIKY-lupaukset olisivat minulta pois?

Olen siis työssäkäyvä palkansaaja, olisin mielelläni suonut työnantajapuolelle 5%:n leikkauksen luopumalla kaikista juhlapyhävapaistani joulua ja juhannusta lukuunottamatta. Olisin myös luopunut sunnuntain kaksinkertaisesta palkastani. Minulle on sama, onko vapaapäiväni torstaina vai sunnuntaina.

On sanomatta selvää, ettemme työntekijöinä saa itse päättää emmekä vaikuttaa työehtoihimme. Mutta häkellyttävää on, että meidän täytyy kunnioittaa kolmanneksi valtiomahdiksi itseään mieltävää ammattiyhdistysliikkeen johtoa myös niin, että kun he loukkaantuvat, meidän tulee esittää loukkaantunutta heidän puolestaan.

Käyttäjän petripartanen kuva
Petri Partanen

Jos olet työntekijä ja sinulla on omaan tiliisi käyttöoikeus, niin sinulla on aina mahdollisuus antaa palkastasi 5% pois, voit myös samalla antaa ne sunnuntailisätkin pois jos et niitä tarvitse.

Ei muuta kuin tekemään heti tilinsiirtoa näitä rahoja enemmän tarvitseville, eli ei työnantajalle, vaan esimerkiksi kehittyvien talouksien ammattiyhdistysaktiiveille. Jos todella koet omistavasi liikaa rahaa, niin poisantamisen voit aloittaa täältä:
https://www.sask.fi/lahjoita/

Voin sanoa, että menee varmasti tarpeeseen.

Käyttäjän VesaKiljunen kuva
Vesa Kiljunen

Meilläkin ABB:llä luovuttiin osasta palkasta teollisuusliiton siunauksella työntekijöiltä kysymättä,niin älä tule lässyttämään mistään luopumista!!!
Pahimmillaan 700 euroa/kk brutto!On siinä saatana huippu edunvalvojia,meinaan omien!!!

Käyttäjän PetriKokko11 kuva
Petri Kokko Vastaus kommenttiin #19

Muuallakin on kyllä osattu perseillä. Finnair teetti tekniikan työntekijöillä ilmaista orjatyötä v. 2009 - 2011.
Kyseessä oli nk. vakautussopimus jossa työntekijät pistettiin maksamaan ja rahoittamaan yhtiön kuralla olevaa taloutta 15M euron edestä. Työntekijöiltä vietiin lomarahat , tuotantopalkkiot ja kaiken hyvän lisäksi teetettiin 128 tuntia palkatonta työtä irtisanomisen uhalla. Tämä tehtiin työntekijöiden mielipidettä kuuntelematta salaiseksi julistetulla sopimuksella liiton ja työnantajan kesken. Myöhemmin kävi myös ilmi että tekniikan avainhenkilöt (johtoporras) oli palkittu bonuksin, samaan aikaan kun toiset säästi ja toiset palkittiin. Työntekijöille oli luvattu maksaa säästösummat takaisin korkoineen kun yhtiön tulos paranee mutta näitä lupauksia ei ole vielä tähän päivään mennessä lunastettu.
Asiasta on käyty oikeutta vuosia ja tähän näyttää liittyvän korruptiota ja kaikenlaista hyvävelikähmintää. Valituksia ja tutkintapyyntöjä on tehty oikeuskanslerille ja vastuuministereille (mm. lindstömille toimiessaaan oikeusministerinä) mutta nämä tahot eivät ole halunneet asiohin puuttua. Kun sopimuskausi tuli täyteen 2011 aloitti Finnair tekniikka massiiviset irtisanomiset,
yli 500 mekaanikkoa, asentajaa ja toimihenkilöä sai lähtöpassit., allekirjoittanut myöskin.

Kun tämä kiero vakautussopimus syntyi, minulla henkilökohtaisesti katosi usko ammattiliiton kykyyn valvoa ja edistää jäsenistönsä etua enkä tämän jälkeen ole yhdistyksiin kuulunut.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Et kai tosissasi kuvittele, että puheenvuoroni jälkeen haluaisin yhtään enempää antaa SAK:laisille järjestöille!

Et tuntunut ymmärtäneen kommentistani mitään. No, se ei sinänsä yllätä. Ettehän te työntekijöistä koskaan ole olleetkaan kiinnostuneita. Teitä kiinnostaa ainoastaan teollisuustyöntekijöiden järjestäytymisaste. Se takaa teidän asemanne koko työntekijäväestön kuninkaina.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Kain kannatta tutustua mikä se AY-liike on ja ketä se edustaa ja ketkä sen edustajat valitsee.

Tuskin kukaan sinua kotiin töistä ajaa jos teet sunnnuntaitkin töitä.

Varmasti teet firmasi iloiseksi kun menet heti maanantaina kertomaan, että haluat 5% palkan leikkauksen.

Mutta älä sinäkään kuvittele että kaltaisiasi on työntekijöiden joukossa kuin minimaalinen vähemmistö.
Sitäpaitsi teidänkaltaisten on ihan varmasti helpompi neuvotella mainitsemasi leikkaukset johdon kanssa, kuin meidän joilta leikataan väkisin vaikka emme halua.

Käyttäjän VesaKiljunen kuva
Vesa Kiljunen

Niin,meikäläinen kyllä ihmettelee ketä se nykyään edustaa??Ei ainakaan maksavaa duunaria!Ennen ei tarvinnu ihmetellä.

Käyttäjän VesaKiljunen kuva
Vesa Kiljunen

Niin,meikäläinen kyllä ihmettelee ketä se nykyään edustaa??Ei ainakaan maksavaa duunaria!Ennen ei tarvinnu ihmetellä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Niin, kyllähän ay-liikkeen ehdokkaiksi pääsee ainoastaan ay-liikkeen nuoleskelua harrastavat. Oletko koskaan tavannut SAK:laista luottamusmiestä, joka sanoisi, että SAK on ahterista?
- En minäkään.

Oletko koskaan tavannut luottamusmiestä, joka kertoisi, ettei meidän ryhmä halua liiton käyttävän lakkoasetta neuvottelutilanteessa?
- En minäkään. Tosin kerran kuulin henkilöstä, jonka sukulainen oli kuulemma ollut tuollaisessa työpaikassa töissä. Tarinan uskottavuutta tosin nakersi jatkoselvitys, että tuo sukulainen oli itse ollut tuo luottamusmies ja hän oli maininnut mielipiteestään kotona vaimolleen, joka oli kertonut asiaa siis eteenpäin. Itse kuvittelen, että se oli tuon luottamusmiehen vaimo, joka oli kertonut luottamusmiehelle, että tarvitsisivat lakkoajan palkan perheen toimeentuloon. Luottamusmies tuskin oli maininnut asiasta kenenkään lakkoaseen kanssa heiluvan kuullen.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

#12 Kai

Olisit luopunut... Niin kait, mutta kun sadat tuhannet palkolliset eivät sitä ole halunneet. Sivistysvaltiossa sovitaan kollektiivisesti edunvalvojien välityksellä perusasiat. Näin ollut hyvä ihmisille, ovat ne sitten tekijöitä tai teettäjiä. Toivottavasti näin tulee olemaan. Mielestäni liika "minäkeskeisyys" ei lupaa hyvää kenellekään.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Kyllä. Jos kokee että liitto toimii tavalla jota ei allekirjoita, on syytä erota ja neuvotella itse sopparinsa.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

-Neuvotella itse sopparinsa-
Pohjana ilmeisesti päätöksentekijöiden ja työmarkkinaosapuolten luoman lain ja sopimusjärjestelmän antamat eväät. Niin ettei lakia tulisi rikotuksi kummankaan osapuolen taholta. Eli ihan omavaltaisia työsopimuksia ei systeemi salli.

Toimituksen poiminnat