Blog By Partanen Palkansaajan ajatuksia

Miesvaltaista hallitusta vastaan muodostumassa laaja AY-naiskoalitio

  • Hankalat naiset
    Hankalat naiset
  • Kipakat tytöt
    Kipakat tytöt

Vuonna 2015 näimme mielenkiintoisen työmarkkinasirkuksen, kun Sipilä kertoi kätilöiden kanssa käydyn keskustelun jälkeen tulleen siihen johtopäätökseen, että pakkolait perutaan. Pakkolait olisivat leikanneet terveydenhuollon ammattilaisilta jopa 3000€ vuodessa. Kyseessä oli tyypillinen Suomalaisten työnantajaliittojen kouluttama taktiikka, jossa ensin esitetään joku niin ylimitoitettu juttu, josta puoletkaan läpi mennessään olisi suuri voitto. Tämmöisessä pelissä työnantaja voittaa aina, jos työntekijöiden vastarinta ei ole nopeasti reagoivaa, riittävän suurta ja yhtenäistä. Pakkolakikaavailuissa kävi vähän näin, ei ollut laajaa vastarintaa ja KIKY meni läpi. TEHY:n puheenjohtaja on myöhemmin sanonutkin sen suoraan, että heidän jäseniään käytettiin tässä teatterissa keppihevosina. Keppihevosta kuvaavampi termi olisi sanoa suoraan, että naisia käytettiin hyväksi, sillä niin ruma temppu se oli tätä arvostettua perinteistä ammattia kohtaan. Se joka tämmöistä politiikkaa arvostaa, arvostaa hyväksikäyttäjää.

Työntekijöiden jyrääminen neuvotteluissa on arkipäivää hyvin useilla työpaikoilla. Verkostoituneena pääluottamusmiehenä sen hyvin tiedän. Tämä jyrääminen on sitä surullisen kuuluisaa ”paikallista sopimista” käytännön tasolla, jota ”sattumoisin” juuri yrittäjät ja heidän poliitikkonsa haluavat lisätä. Nyt kun tämmöinen työnantaja-änkyrä-järjestö-jyrääminen tuodaan valtakunnan politiikkaan, syö se kaiken tehdyn politiikan uskottavuutta. Uskottavuus menee, koska kansalaisille tulee politiikasta sellainen tunne, että todellisuudessa joku muu vetää lankoja kulisseissa, koska varsinaiset motiivit ja tavoitteet tässä näytelmässä eivät tule esille. Onkin aivan oikea johtopäätös kuvailla tämmöistä toimintaa ”sirkukseksi” jossa norsu heittää kuperkeikkaa ja kaneja vedetään hatusta. Tämän eduskuntasirkuksen tirehtöörit löytyvätkin Eteläranta 10 (Elinkeinoelämän Keskusliitto) ja Mannerheimintie 76A (Suomen Yrittäjät).

Onneksi olemme saamassa laajalla rintamalla palkansaajanaisia vastustamaan tehtyä politiikkaa. Eilen Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ilmoitti olevansa mukana kaavailemassa järjestöllisiä toimia hallitusta vastaan. JHL:n noin 220 000 jäsenestä noin 70% on naisia. Eilen myös TEHY ilmoitti konkreettisista järjestöllisistä toimista, jos hallitus ei peru lakikaavailuaan. TEHY:n jäsenmäärä on noin 160 000, ja heistä naisia on noin 92%. Aikaisemmin myös OAJ on ilmoittanut jo myös alkaneensa suunnittelemaan myös järjestöllisiä toimia hallitusta vastaan. OAJn 120 000 jäsenestä naisia on 70%. Näillä AY-naisilla muutetaan tarvittaessa vaikka koko maailma, mutta aloitetaan nyt ensin vaikkapa yhdestä Suomalaisesta oikeistohallituksesta. Pinssikone käy jo kuumana!

Hallituksen vastaisesta rintamasta on tulossa niin suuri, että verhojen takana taatusti hiki otsalla supatellaan miten tämä asia hoidetaan. Nähtäväksi jää, minkä naisvaltaisen ammattiryhmän edustajia tällä kertaa hyväksikäytetään keppihevosina. Kätilöt eivät samaan halpaan enää mene.

 

P.S.

Perjantaina tullemme kuulemaan myös ammattiliitto PROn päätöksen siitä, lähtevätkö he kaavailemaan järjestöllisiä toimia muiden liittojen tapaan. En ole ennustaja, mutta ei ole vaikea ennustaa päätöksen olevan heidän aikaisemman lausunnon mukainen. Siinä sanotaan suoraan, että ”Sama Suomen laki kuuluu alle 20 työntekijän yrityksiin”.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Sosialidemokraatti AY toimija vastustaa ja lietsoo nyt suhteellisen vakaaseen yhteiskuntaamme epävakautta kun hallitus on saanut stabilisoitua kansalle luottamuksen oman elämän huomiseen.
Tällä on AY liikkeen avustustuksella pitää työttömät reservissä avustamaan vihervasemmistoa tulevia vaaleja silmällä pitäen.
Hallitus tuskailee 6 miljardin €-n työttömyysmenojen vankina jonka helpottamista AY liike ei sallisi.
Hallitus lakiesityksellä annettaisiin turvaa pienyrittäjille palkata lisää työntekijöitä yrityksen taloudellisten suhdanteiden mukaan.
Lisä huomautuksena se että meidän veronmaksajien tililtä tasaisesti menee noin 1000 € vuodessa työttömyyden hoitoon.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Toivotan onnea!

Yhteiskunnassa on eri toimijoita, joilla kaikilla pitäisi olla mahdollisuus vaikuttaa.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Vanha kansanviisaus sanoo ”kertaus on opintojen äiti.” Ay-puolella ei tunnuta ymmärrettävän yksinkertaista asiaa. Suomi-neito omisti aikanaan markan, mutta ei omista euroa. Euron omistaa Euroopan keskuspankki Frankfurtissa. EKP määrää euron arvon suhteessa muihin valuuttoihin ja se vaikuttaa taas kilpailukykyymme kansainvälisillä markkinoilla ennen kaikkea EMU-alueen ulkopuolisten maiden suhteen.
Nykytilanteessa meillä ei ole mitään mahdollisuutta vanhan ajan menoon palkankorotus- ja devalvaatiokierteineen. Ainoa tie on sisäisen devalvaation tie, jota Suomi-neidon on pakko kulkea mukaan lukien muut maan rajojen sisäpuolella tehtävät kansainvälistä kilpailukykyä parantavat ja tukevat toimet. Siihen kuuluu oleellisena osana myös lainsäädännölliset tervehdyttämistoimet.

Kilpailijamaa Ruotsissa ei ole juuri lakkoja eikä yleissitovuutta. Meillä sen sijaan ovat nämä molemmat. Ruotsilla on oma valuutta, meillä ei ole.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

500 000 tyhatta jäsentä(noista jää eläkkeelle kohta osa muistakseni) eli paljonko se on koko suomen työllisistä? JHL:n noin 220 000 jäsenestä noin 70% on naisia. Eilen myös TEHY ilmoitti konkreettisista järjestöllisistä toimista, jos hallitus ei peru lakikaavailuaan. TEHY:n jäsenmäärä on noin 160 000, ja heistä naisia on noin 92%. Aikaisemmin myös OAJ on ilmoittanut jo myös alkaneensa suunnittelemaan myös järjestöllisiä toimia hallitusta vastaan. OAJn 120 000 jäsenestä naisia on 70%. Näillä AY-naisilla muutetaan tarvittaessa vaikka koko maailma, mutta aloitetaan nyt ensin vaikkapa yhdestä Suomalaisesta oikeistohallituksesta. Pinssikone käy jo kuumana!

Onko ketään joka ajaa 700 000 työttömän eli tilastoista osin siivottujen tempputyöllistettyjen eli ilmaistöillä ynm.pupu-kursseilla jne.asioita?Heitä kun on kuitenkin enemmän suhteessa veronmaksajien rahoilla palkkansa saaviin,joilla on työterveys,lomat,pekkaset ynm.jäsenedut jne.joita ei ole es.osa-aikaisilla,määräaikaisilla,nollasopimuksilla,keikkahommissa,pätkätöissä,soviteltua työttömyyskorvausta saavilla,työkokeilussa ,harjoittelussa jne.jne.Jonka lisäksi näille ei kerry eläkettä ollenkaan hanttihommista joita joutuvat tekemään jopa vuosikausia.Ei kerry myöskään ansiosidonnaiselle edellyttämää työttömyysturvaa kun ei ole työsuhteita joilla sitä kerryttää jne.Heillä ei ole vahvoja liittoja turvanaan,eikä siis näin ollen julkisuutta ja POLIITIKOITA ajamassa heidän asioitaan.

TÄSTÄ ongelmasta ei kukaan puhu koskaan ,ei SDP:kään..Miksiköhän??100 000 työpaikkaa meni viimeksi virolaisten haltuun ja eu aikana 200 000 tuhatta työpaikaa on kadonnut suomesta.Urpilaisen mukaan ne 100 000 työpaikkaa piti tulla suomalaisten saataville.

Ei yksityisten palveluksessa olevilla ole moniakaan mainituista lainmukaisistakaan oikeuksista saatikka "eduista"jotka kuuluisivat työntekijöille muttei niitä moni noudata koska ei ketään kiinnosta,koska voi aina uhkailla että työntekijöitä riittää.Kun liittojenkin toimistot on lakkautettu miltei joka kaupungista ja kunnasta ja muuta organisaatiota ei kiinnosta ,niin helppoahan se onkin.

Näiden pienpalkkaisten ja muiden kuin mainittujen liittojen edustajien "asiantuntijoiden"tietotaso onkin kuin alakoulaisilla ja mitään apua sieltä ei saa,ellei itse selvitä tai ota asianajajaa.Ei tietenkään koske näitä julkisuudessa jatkuvasti esillä olevia liittoja joita aina vaalien alla mainostetaan ainoina liittoina ja niiden työntekijöitä ainoina työntekijöinä.Kuitenkin näillä on asiat hyvin ja edunvalvonta toimii.

Millä es.kirjoittaja perustelee sen että yksityisellä saa es.hoitaja tai siivoja,tai huoltomies jne.jopa 1000 euroa pienempää palkkaa kuin julkisella vaikka koulutus sama ellei parempi??Jos es.kunnan alkupalkka 2300 kk.ilman lisiä ja yksityisellä 1400-1600 kk.samasta työstä ,niin eikö jossakin joku vedä välistä?Johtajien liksat kunnan tai valtion palveluksessa aivan törkeitä.

Miksi sdp ei ole kiinnostunut näistä ongelmista jotka koskettavat tuhansia ja taas tuhansia ihmisiä suomessa,vaan tarttuvat aina siihen helpoimpaan eli näihin jotka saavat varman palkkansa ja etunsa,verorahoista ja joita ei uhkaa irtisanomiset ja joita ei voi potkia ulos tuosta vaan kun naama ei miellytä?

Noissakin on työntekijöitä mutta valtava määrä pomoja ,pomon pomoja ynm.turhaketta Mitä jos hekin joutuvat kohta kilpailemaan muiden tavoin työpaikoista,mitäpä siihen tuumaa sdp joka toi ilmaistyömallin suomeen?Nimittäin jo alun alkaen se oli sdp:n idea.Vaaleissa tarvitaan ääniä ja naiset ovat taas kovasti haettuja eläkeläisten kera.

Nyt ei kannata alkaa vertaileman kokoomuksen ja keskustan yksityistämien firmojenjohtajien liksoihin eikä näiden sijoittajien 200 miljoonan osinkoihin mm.Mehiläinen,Attendo,terveystalo jne.joiden omistajat ja nimet vaihtuu jatkuvasti,verotuksen takia,vaan ne työntekijät jotka siellä työtä tekevät yksityisellä puolella ilman mitään oikeuksia,kuten muissakin firmoissa.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Saa nähdä, jatkuuko tämä AY-liikkeen militoituminen ja siitä raportointi vielä ensi kevään eduskuntavaalien jälkeenkin. Toivon hartaasti, että jatkuu. Siinä vaiheessa alkaisin suhtautua siihen vakavasti. Mutta sitä odotellessa pelkään pahoin, että kyseessä on vain vaalikampanjointi, valitettavasti. Aika näyttää.

Toimituksen poiminnat