Blog By Partanen Palkansaajan ajatuksia

Lindström pysyy kovana – toisten rahoilla onkin helppo näytellä rohkeaa

Paikallinen sopiminen lisääntyi tällä viikolla huomattavasti, nimittäin sellainen paikallinen sopiminen, jossa sovitaan työpaikoilla työnantajan kanssa ylityökiellon rajoista. Niille jotka eivät tämmöisistä joudu neuvottelemaan, voi tämäkin asia tuntua äkkiä lehdestä lukien jotenkin yksinkertaiselta asialta. Sitä se ei kuitenkaan ole varsinkaan ”isoissa taloissa”, joissa työaikamuotoja on vähintään yhtä monia, kuin on erilaisia tuotannollisiakin, ympäristöllisiä ja turvallisuuteenkin liittyviä haasteita tämän sopimisen johdosta. Tällä hetkellä työntekijöitä ja työnantajia harmittaa yhtälailla - kuin käpy jäässä, oravan lailla. Eläimet välttelevät luontaisesti konflikteja, niin tekee ihminenkin, joka taistelee vain jos näkee mahdollisuuden voittaa. AY-liike näkee tässä kyllä mahdollisuuden voittaa.

Sillä välin kun kolmikannan kaksi isointa asettuvat toisiaan vastaan tuimin katsein, toinen niistä tökittynä ja ärsytettynä, yllyttää kolmas nurkka Lindströmin äänellä taistelemaan. KiKy-ministeri Lindström toteaa selkeästi että ”siihen hallitus ei ryhdy”, kun häneltä eduskunnan kyselytunnilla kysyttiin, että aikooko hallitus perua työntekijöiden irtisanomisturvaa heikentävän lain.

Helppo on olla kovana, kun oman palkan takeena on valtion pohjaton kassa. Sillä välin työntekijät ja työnantajat kärsivät taloudellisia tappioita. Taputtaisin ja hymistelisin jos kyseessä olisi parodia. Valitettavasti kyseessä onkin moderni tositelevisio nimeltään ”työssäkäyvät sohvaperunat”, joilta leikataan rahallisia etuuksia - annetaan kunnolla keppiä ilman porkkanaa. Sitten katsotaan miltä tuntuu. Lapset itkevät ja aikuiset riitelevät, ei ole kolmedee, vaan peräti tosidee.

Toinen todellisuus

Tosiasiassa Lindströmistä lain eteneminen ei ole kiinni. Jos joku teollisuuden työnantajista, esimerkiksi Teknologiateollisuus sanoisi, että nyt tämä pelleily saa luvan loppua, niin siinä vain Suomen yrittäjien hippulat vinkuisivat, kun heistä tulisi hallituksen entinen mielitietty lobbari. Se jolla viimekädessä on eniten nappulaa, määrää mitä oikeistolainen hallitus tässä maassa tekee! Teollisuuden suurilla liitoilla on vielä aikaa ja mahdollisuus Kokoomuksen kautta painostaa hallitusta tulemaan järkiinsä. Pyydän teitä tekemään sen.

Se joille tämmöinen verhojen takainen valtapeli kuulostaa oudolta, niin ei se sitä ole. Verhojen takaista valtapeliä on ollut olemassa niin kauan, kuin on ihmisiäkin ollut olemassa. Ai niin, miten tämmöistä verhojen takaista valtapeliä vastaan sitten voi kamppailla, no tietenkin joukkovoimalla. Joukkovoima, tuo viimekäden lopullinen päättäjä, on aina kansalla itsellään. Kyse on vain siitä, että kansa ärsyyntyy riittävissä määrin sitä joukkovoimaa käyttämään. Tätä kynnystä seurataan nykyisin hyvinkin tarkasti kaiken maailman gallupeilla.

AY-liike edustaa kansaa ja se koostuu vaaleissa demokraattisesti valituista päättäjistään. Sen sisällä rahapussin koolla ei saa yhtään enempää tai vähempää sananvaltaa. Toisin on kolmikannan kahdessa muussa nurkassa. Kansa alkaa herätä, olisiko hallituksen jo pikkuhiljaa aika romppeensa kerätä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Jassoo vai paikalliset luottamusnaiset/miehet tuovat Hakaniemen viestin ylityölakkoilu casesta firmojen työntekijöille joiden on noudatettava heidän määräyksia. Toiminta on kuin kuunaan kommunistisessa systeemissä puoluetoimijoilla oli käskyvalta.
Tuossa eilen oli jopa hieman pelottavaa elikä mitenkä meidän pitäisi varautua: hankkia ruokaa kotiin, vettä jokainen purnukka täyteen, auton tankki piripintaan ja vältettävä ulkona liikkumista.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Porissa 400 saamassa kenkää koska luultavasti sama tuotanto pystytään matalamman palkka tason maissa edullisemmin tehdä . Luulis siinä olevan konkreettista murhetta jo kylliksi ay-jyrille ja Lindströmil .

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Tuntuisi jotta ylitöistä kieltäytymisestä ei tarvitsisi tehdä isoa numeroa, koska ylityön tekeminen pitäisi olla täysin vapaaehtoista (kuten kaikki työ), mutta työnantajalla pitäisi myöskin olla oikeus palkata yritykseensä myöskin ylitöitä haluavia työntekijöitä ilman ammattiyhdistysliikkeen lupaa...En ymmärrä että yksityisissä tiloissa tekemisistä voi täysin vieraat määrätä.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Mukava laivaristeily Helsingistä Tallinnaan ja takaisin tuo esille kaksi asiaa, jota kannattaa miettiä. Laivan keulan ollessa kohti Tallinnaa, olemme menossa maahan, jonka valtionvelka on noin 1 miljardia euroa. Laivan keulan ollessa kohti Helsinkiä olemme menossa maahan, jonka valtionvelka on yli 105 miljardia euroa.
Jo tämän pitäisi hillitä vastuullisia ay-johtajia tarpeettomasta lakkointoilusta ja lakkoilusta. Vaarana on, että velkaisen maan kohdalla se saattaisi johtaa jopa siirtymiseen kolmikannasta yksikantaan Kreikan malliin. Siinä vaiheessa demokraattisesti valittu eduskunta voi joutua kumileimasimeksi, kuten on käynyt Kreikassa. Troikka (EU, EKP, IMF) otti siellä vallan.

Hallitus ja työministeri Jari Lindström toimivat täysin oikein pitäessään kiinni oikeutetusta kannastaan. Lainsäädäntöä on pakko uudistaa, jotta kilpailukyky ja työpaikat säilyvät kansainvälisessä kilpailussa.

Ay-liike ei edusta kansaa, vaan kansanosaa. Eduskunta edustaa kansaa.

http://www.valtiokonttori.fi/fi-FI/Valtionvelka_ja...

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Jos laskennallisesti kuljetettaisiin Helsingistä iltalaivalla joka päivä 10 euron seteleinä Viron EU:lta saama netto-osuus,niin mikä on kassakaapin vähimmäistilavuus.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Varmaan Eloranta ja Aalto rehentelevät omilla rahoillaan.

Neuvotteluissa on vanha periaate, että kiristäjien kanssa ei neuvotella. Jos ay-liike toivoo neuvotteluja, niin heidän pitäisi ensin peruuttaa työtaistelutoimet.

Hallitus varmaan oppi kiky-sopimuksen yhteydessä sen, että täytyy olla takeet sopimisesta. Kiky sopimusta neuvoteltaessa ay-liike sanoi, että he neuvottelevat ja sopivat työnantajien kanssa asioista, jos lakiesitykset vedetään pois. Hallitus veti kiky-lait pois. Mitä tapahtui? Sopimisen tulokset jäivät melko laihoiksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Liian vähän on valotettu mediassa sitä, mitä työsuhdeturvan heikentäminen käytännössä tarkoittaisi. Ja liian monet vouhottavat äänekkäästi vain siksi, että puhutaan työsuhdeturvan heikentämisestä tietämättä oikein edes sitä millainen se nykyisin on pienyrittäjän näkövinkkelistä. Asiasta pitäisi keskustella ja neuvotella sisältöfokusoidusti eikä parkua semantiikasta kuten "heikentäminen". Parempaa talouttahan Suomeen tällä ollaan hakemassa joka tapauksessa, siis lisää työpaikkoja.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Asia on tahallaan väärinymmäretty. Olisi hyvä, jos työnantajat keskustelisivat työpaikoilla esim. luottamusmiehen kanssa. Voisi vaikka kysyä, että luuletko työnantajan irtisanovan jonkun, jos se olisi "helposti" tehtävissä? Jos tuohon vastausta ei löytyisi, niin sitten voisi todeta, että asialla ei ole vaikutusta. Jos luottamusmies nimeäisi jonkun työntekijän, niin voisi sitten kysyä, että miksi hänet irtisanottaisiin? Olisiko syy asiallinen vai ei?

Jossain blogissaan Partanen totesi, että nykyisinkin kuka tahansa ja millä tahansa perusteella voidaan irtisanoa. Partanen olisi hyvä todistaja oikeudessa jossain työsuhderiidassa. Juttuun vaan todisteeksi nämä blogikirjoitukset ja sitten haastetaan todistajaksi. Sitten Partanen vakuutuksen tai valan nojalla kertoisi, että mitään syytä ei tarvita ja asia on ihan ok. Jos hän kertoisi jotain muuta, niin sitten voisi kysyä, että miten hän sitten on tällaista kirjoitellut.

Käyttäjän hoikanpoika kuva
Ari Mikkola

Eli ay-liike lakkoilee esitystä vastaan joka helpottaisi työttömän työhön pääsyä..
Itse työttömyyden useampaan kertaan kokeneena tunnen suurta sympatiaa työttömäksi joutuneita kohtaan..
Tietenkin ay liikkeelle työssäkäyvän asia on ykkönen ja työttömien asia ei heille kuulu mutta näin duunaria ihmettelen että missä on ay-liikkeen vastaesitykset kuinka työttömiä työllistetään ja kuinka pienyrittäjien työntekijän palkkaamisen ongelmia ja riskejä helpottaa.

Pekka Iiskonmaki

Demareista on ollut vain haittaa 60 -luvun jälkeen meille duunareille.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen
Pekka Iiskonmaki

#11
Yrittäjistä ja hyvistä duunareista.

He ovat ainoa talouden veturi. Muut ovat heistä riippuvaisia.

Valitettavasti SDP Koiviston johdolla tuhosi 66.000 yrittäjää kerralla.

Sitä ei kukaan uskalla sanoa ääneen syistä, miksi Suomen talous sakkaa.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Antti Rinne valittaa että hallitus on työnantajan asialla. Hyvä näin sillä kukapa muu olisi. Saattaa hyvinkin tulla taas hallituksia jotka eivät ole. Hallituksista riippumatta AY on koko ajan työntekijän asialla.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Ay-liike, sekö revittelee sotalippujaan omilla rahoillaan? Eikö nimenomaan se ay-liikkeen kassa, myös se lakkokassa, ole meidän palkansaajien selkänahasta revitty?

Toimituksen poiminnat