Blog By Partanen Palkansaajan ajatuksia

"Lex pärstäkerroin"

  • Käsi paketissa
    Käsi paketissa
  • Potku
    Potku

Arvostelu ”lex pärstäkertoimen” ympärillä alkaa lisääntyä, eikä sitä ymmärrä julkkisyrittäjäkään. En minäkään ostaisi mitään yritykseltä, joka haluaa heikentää minun irtisanomissuojaani. Lindholmilla onkin rautainen some ja mediaosaaminen. Hän haistaakin jo mihin tämä vaaka lopulta kallistuu ja tekee sillävälin sievoisen tilin, kun puolustajat ryvettävät itseänsä. Puolustajien vähetessä alkavat epätoivoisemmat vaikuttamisen keinot, kuten esimerkiksi mielensä pahoittaminen. Suomessa mielensäpahoittajat saavat aina hyvin julkisuutta. Luulin tosin että vain ääriuskonnolliset ja lapset voivat pahoittaa mielensä piirretyistä (1,2), mutta olinkin väärässä – siihen kykeni myös keskuskauppakamarin toimitusjohtaja, tosin sivistyneesti twiittuilemalla. Kokisin loukkaantuneita kohtaan myötähäpeää, ellei mielensäpahoittamis-kampanja olisi niin selvästi ”järjestetty” juttu. Tulevaisuudessahan näinkin ”vallankumouksellisten” piirrettyjen jakaminen somessa tai työpaikalla johtaisi ”luottamuspulaan” ja irtisanomiseen. Tervetuloa ”lex pärstäkertoimen” maailmaan.

Seuraisin asiaa huvittuneena, ellen ammattiyhdistysliikkeen edustajana olisi liiankin hyvin tietoinen siitä, mitä irtisanomisperusteiden heikentäminen käytännössä tarkoittaa. Irtisanomissuojaa heikentävää lakia voidaan alkaa jo suoraan kutsua ”lex pärstäkertoimeksi”. Työntekijäjärjestöjen edunvalvonta on yleensä yksittäisten ihmisten asioiden ajamista. Apua tarvitsevat ovat aivan liian usein opiskelijoita joille maksetaan liian pientä palkkaa, työntekijöitä jotka eivät tiedä työturvallisuuteen liittyviä oikeuksiaan, liian kepein perustein irtisanottuja, terveysongelmaisia, sekä tuoreita tai tulevia isejä ja äitejä. Pitääkö juuri näistä ihmisistä päästä vielä entistäkin helpommin eroon? Eihän tällä lailla muuta tavoitetta voi edes ollakaan?

SAKn piirroskuvia ja viestiä arvostelevat muistelevat SAK:n vuoden 2007 eduskuntavaaleja koskevia ja sittemmin sensuroituja videoita. Vuonna 2007 oli vielä käynnissä talouskuplan puhaltamisvaihe ja palkankorotukset tulivat ajallaan. Tällä kertaa SAK:n arvostelu ei kuitenkaan uppoa äänestäjiin yhtä helposti, sillä viimevuodet ovat täynnä tulevien palkansaajien (#opiskelulupaus), nykyisten palkansaajien (#KIKY), sekä entisten palkansaajien (#indeksijäädytys) etuja heikentäviä esityksiä. SAK oli sensuroituja videotaan tehdessä vain edellä aikaansa, sillä ne sopisivat paremmin tähän hetkeen.

 

P.S.
Hyvä valittaja esittää myös kehitysehdotuksia. Esitän, että Suomalaista työntehokkuutta aletaan parantamaan työhyvinvointia ja yrityksen sisäistä yhteistyötä parantamalla. Annetaan ihmisille vaikutusmahdollisuuksia omiin töihinsä, koska se lisää työhyvinvointia ja vähentää sairauspoissaoloja. Unohdetaan siiloutuneet ja jäykät rakenteet, annetaan kaikkien esittää ideoita ja ajatuksia mihin tahansa yrityksen toimintaan liittyvään asiaan. Hulluiltakin tuntuvissa ideoissa voi pienen jalostamisen jälkeen olla vaikka kuinka hyväksi ideaksi. Tulevaisuuden yritykset menestyvätkin vain yhdessä tekemisen meiningillä! Irtisanomissuojaa heikentävällä laki tue yritysten menestymistä tulevaisuuden työelämässä ja globaalissa kilpailussa. ”Lex pärstäkertoimessa” Kyse onkin vain vanhan maailman yrityspamppujen viimeisestä kapinasta tulevaisuuden työelämää vastaan. Nuorissa on tulevaisuus, eivätkä he tule työpaikkoihin, jotka edustavat ”lex pärstäkertoimen” haikailemaa vanhaa maailmaa. Jotta yritys menestyisi, myös tekijän täytyy haluta työtä.

 

P.S.2.

Koska irtisanominen ei ole tällä hetkellä edes erityisen vaikeaa, niin perustuuko tämän(kin) lain säätämisen tarve viimekädessä vain hallitusta lobanneiden tahojen vaillinaisiin tietoihin? Onko tälle hallitukselle todellakin mikä tahansa laki ostettavissa oleva asia? Onko demokratia tulevaisuudessa vain rikkaiden oikeus? Onko tämä syynä miksi SOTEa tehdään kokoajan perustuslain ja asiantuntijoiden lausuntojen vastaisesti?

 

#viimeinenniitti

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

"Tulevaisuudessahan näinkin ”vallankumouksellisten” piirrettyjen jakaminen somessa tai työpaikalla johtaisi ”luottamuspulaan” ja irtisanomiseen. Tervetuloa ”lex pärstäkertoimen” maailmaan."

Selvä juttu SAK ynnä muut haluavat pitää itsellään oikeuden tehdä työnantajista pilkkakuvia someen plus muualle. Ja totuudella ei ole niin väliä, vaan mieluiten jaetaan väritettyjä tarinoita julkisuuteen.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Partasella lienee aukko sivistyksessä, sillä piirretyillä on ennenkin mieliä pahoitettu oikein tarkoituksella.
http://research.calvin.edu/german-propaganda-archi...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Julkaisen "Viimeisenniitin" pilakuvan karrikoidun osatotuuden vastapainoksi dokumentoidun tapauskuvauksen faktisesti olemassaolevasta yli 20 hengen työyhteisöstä, jossa 'vahva yhtenäinen ay-liike huolehtii henkilöstön hyvinvoinnista ja työoikeudellisesta edunvalvonnasta' myös irtisanomisselvittelyissä:

Taantumavuosina 2012-14 oli erään paikallista sopimista noudattavan suuren työpaikan johto pyytänyt budjettiraamin kiristyttyä säästöehdotuksia myös henkilöstöltä. Eräs työntekijä ehdotti säästöjä talon korkeiden työmatkakustannusten puolelta monen yhteyden hoituessa nykyisin verkossa yhtä hyvin kuin lentäen. Talon molemmat henkilöstöjärjestöt olivat vakavissaan vaatineet työajan lyhentämistä viikoittaisen palkallisen liikuntatunnin muodossa, ja hanketta kampanjoitiin kiivaasti talon henkilöstöfoorumilla. Mainittu työntekijä muistutti, ettei aloite varmaan kuulosta hyvältä talon ulkopuolella ja työajan lisäämistä tuolloin vaatineiden työmarkkinaosapuolten korvissa varsinkaan, jos se pääsee taantumasta kärsivien työttömyysalojen ja median tietoon: "työpaikkazumbailu maksaisi talolle vuodessa enemmän kuin 20 Merja Ailuksen kuuluisaa Bemaria" hän oli laskenut. Työnteon leikkaaminen ilman palkkakustannusten alentumista ei hänestä siis vaikuttanut järkeenkäyvältä ratkaisulta ja oli ehdotuksena huonosti ajoitettu.

Mainittu kriittinen työntekijä sai nyt kokea sekä matkailevan keskijohdon että jyrkemmän ay-siiven suunnalta joukonpetturiksi leimaamista jopa konkreettisestikin väkivaltaisin viestein, ja kevään 2015 yt-neuvotteluissa hän sitten yllättäen valikoitui talosta irtisanottavien parinkymmenen joukkoon. Toisen henkilöstöjärjestön pääluottamusmies arveli tuoreeltaan, etteivät esitetyt "tuotannollistaloudelliset syyt" voineet ko. tapauksessa oikeasti perustua mihinkään muuhun kuin hyvänä työntekijänä tunnetun yt-uhanalaisen aiemmin henkilöstöfoorumilla ilmaisemiin mielip...
- Case: http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/260227-a...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Petri P kirjoittaa: "Työntekijäjärjestöjen edunvalvonta on yleensä yksittäisten ihmisten asioiden ajamista. Apua tarvitsevat ovat aivan liian usein opiskelijoita joille maksetaan liian pientä palkkaa, työntekijöitä jotka eivät tiedä työturvallisuuteen liittyviä oikeuksiaan, liian kepein perustein irtisanottuja, terveysongelmaisia, sekä tuoreita tai tulevia isejä ja äitejä. Pitääkö juuri näistä ihmisistä päästä vielä entistäkin helpommin eroon? Eihän tällä lailla muuta tavoitetta voi edes ollakaan?"

- Miten Petri kommentoisit tätä katkelmaa yllä linkatusta case-tapauksesta:
"Kun määräaikaisessa virassa hyvin palvellut pätkätyöläinen paljasti 2002 silloisen pääluottamusmiehen loppuhaastatteluun jatkoonsuositeltavaksi kutsuttuna olevansa Ytk:n eli 'väärän liiton' jäsen, oli tämän ääni muuttunut kellossa: "Perkele, porvarien kätyri!"

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Pääluottamusmies Partanen, ryhdy kiireesti yrittäjäksi ja ota käyttöösi tietosi sitä, miten yrityksesi työntekijöiden ( 1- 20 ) työhyvinvointi säilyy niin hyvänä ettei sairauslomia tule. Näin toimimalla sinusta tulee tietenkin varsinkin nyt edustamasi ay-liikkeen malli oikeasta yrittäjästä, josta ei tarvitse julkistaa piirrettyjä, yrittäjiä, syyllistäviä julisteita. Yrittäjäksi ryhtymällä saatat tietenkin vaarantaa varman ansiotulon ja saattaisitpa joutua joskus irtisanomaan työntekijän, jonka tekemä työ ei vastaakaan odotuksiasi.

Toimituksen poiminnat