Blog By Partanen Palkansaajan ajatuksia

Teollisuusliiton poliittinen lakko 03.10.2018

Teollisuusliitto on ilmoittanut ryhtyvänsä 24 tunnin poliittiseen työtaisteluun 03.10.2018. Lakolla ei ole mitään vaikutusta meneillään olevaan ylityökieltoon ja se jatkuukin vielä lakon jälkeen.

Meneillään olevalla ylityökiellolla on ollut positiivinen vaikutus työllisyyteen! Tuotantolaitokset ovat joutuneet palkata juuri poistuneita kesätyöntekijöitä takaisin töihin. Suurteollisuus ja kaikki vuorotyö Suomessa yleisestikin toimii tarkasti lasketulla vuorotyövahvuudella - Jos yksi on poissa, korvataan se aina ylitöillä. Loppuvuoden osalta parantuneet työllisyysluvut tulevat siis olemaan mm. teollisuusliiton ansiota. Olkaa hyvä, Sipilän hallitus.

Olkaa myös hyvä ja perukaa kelvoton lakikaavailunne irtisanomisperusteiden heikentämisestä, koska sillä ei ole mitään tekemistä työllisyyden parantamisen kannalta. Kaikki tietävät, että Suomessa on helppo päästä työntekijöistä eroon, joten se ei voi olla koko lakikaavailunkaan alkuperäinen syy ja tarkoitus. Me puolestaan vastustamme lakihankettanne, joka lisää mielivaltaista käyttäytymistä työpaikoilla, heikentää työhyvinvointia ja sitä kautta tuottavuutta , sekä rikkoo kansallista yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon tunnetta. Ja loppuun asti sitä vastustammekin, vaikka nyt sitten sinne hallituskautenne loppuun saakka.

Emme hyväksy, että maata ollaan viemässä kohti sellaista kulttuuria, jossa työntekijät eivät ole enää saman arvoisia. Ihmisten välistä eriarvoisuutta kasvattamalla ei tämän maan hyvinvointia ja kulttuuria ole rakennettu, eikä nykyinen irtisanomissuoja ole ollut este hyvinvoinnin kasvulle Suomessa. Se on rakennettu eriarvoisuutta ja köyhyyttä vähentämällä, pitämällä kaikki mukana tässä yhteiskunnassa. Tässä maassa kaikilla ihmisillä tulee olla yhtäläiset oikeudet, olivatpa he sitten töissä minkä kokoisessa yrityksessä hyvänsä.

Kirjoitin noin kuukausi sitten kirjoituksen enne ylityökieltojen alkua, jossa Kehotin hallitusta etsimään kunniallista perääntymistä, kohta se on liian myöhäistä. Jos alkava lakkorintama ei herätä hallitusta järkiinsä ja saa lakia peruuntumaan, niin tässä on joku muu takana.

Todelliset tahot lain takana?

Alkaa pikkuhiljaa näyttämään siltä, että koska työntekijät yli keskusjärjestö-, ja liittorajojen ovat näin suuria toimia aloittamassa, haluavat työnantajaliitot katsoa miten me tässä onnistumme. He miettivät että onko meillä voimaa tosipaikan tullen - Voin sanoa, että kyllä on. Työnantajien oikeiden työmarkkinajärjestöjen, esim. EK:n, ei tällä hetkellä tarvitse liata käsiään ja mainettaan neuvotteluosapuolena, koska heillä on marionetteinaan mielipidejärjestö Suomen yrittäjät, sekä vaalirahoituksella ohjattavat oikeistopuolueet. Puuhastelu pienen lakihankkeen ympärillä on vain tekosyy, joka jatkuu vain niin kauan, kuin teollisuuden isot setämiehet ja tätinaiset haluavat sen jatkuvan.

Olemme siis menossa lakkoon, koska elinkeinoelämä sitä itse haluaa kokeilla. Tämmöinen hevosenpeli ei yleismaailmallisesti ole mitenkään outoa, sitä tekevät mm. eri maiden ilmavoimat kun he tarkoituksellisesti loukkaavat toisen maan ilmatilaa. Tällä haetaan tietoja miten toinen osapuoli kykenee siihen reagoimaan. Tällä tiedolla on arvoa, ja se vaikuttaa myöhemmässä vaiheessa työmarkkinajärjestöjen väliseen neuvotteluvoiman tasapainoon. Tämän hevosenpelin jälkeen AY-liikkeelle on kuitenkin turha tulla valittamaan itse aiheutetusta bruttokansantuotteen laskemisesta. Hallituspuolueilla olisi koko ajan valta ja mahdollisuus näyttää rohkealta ja itsenäiseltä toimijalta työnantajajärjestöihin nähden, yksinkertaisesti vain vetämällä lakihanke takaisin. Mutta riittääkö uskallus olla eri mieltä vaalirahoittajien kanssa?
Ei näytä riittävän.

https://www.sak.fi/viimeinenniitti

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Minun mielestäni on hyvä, jos työtaisteluilla on sivuvaikutuksena se, että havaitaan tarpeeton ylitöiden teetättäminen, jos on taloudellisesti järkevää palkata uutta väkeä. Harva työntekijä jaksaa koko aikaa tehdä epänormaalin pitkiä päiviä.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Mikko Nummelin

On varsin yleistä ja käytäntö joissa työntekijöillä on tiukat listat siitä kenen vuoro on saada tehdä ylityötä työnantajan sitä tarjoessa !

Ylityötä saa teettää enintään 138 tuntia neljän kuukauden ajanjakson aikana. Työehtosopimuksissa voi olla laista poikkeavia määräyksiä tämän tarkastelujakson pituudesta. Kalenterivuoden aikana ylityötä saa teettää enintään 250 tuntia.

Jos ylityön enimmäismäärä 250 tuntia alkaa täyttyä ja työnantajalla olisi tarve teettää vielä ylityötä, voidaan työpaikalla tehdä paikallinen sopimus lisäylityön tekemisestä. Lisäylityön enimmäismäärä on 80 tuntia kalenterivuodessa.

Fakta on, että alasta riippuen työnantaja teetättää mielummin ylityötä kuin palkkaa lisää vakituisia henkilöitä. Tämä on mahdollista ainoastaan silloin kun työntekijät ovat samaa mieltä.

Tälläkin hetkellä kymmenet tuhannet työntekijät kiroavat ay-pomojen virittämät ylityökiellot. Monessa perheessä vietetään säästöviikkoja.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Olen itse tehnyt muutamia ylityövuoroja tänä vuonna, mutta jatkuvaa syöttöä en niitä jaksaisi paiskia, valitettavasti. Jos toimeentulo on kiinni ylitöiden saatavuudesta, se on osoitus siitä, että peruspalkka on liian matala ja huono enne siihen suuntaan, että työajan pysyminen kohtuullisena kuten viisipäiväisessä työviikossa ja kahdeksantuntisessa työpäivässä, olisi takaoven kautta romuttumassa. Tyypillinen ylityöllistetyn kohtalo on ajautua ennen viisikymppistä pitkille sairaslomille ja lopulta työkyvyttömyyseläkkeelle.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Voisikos tähän mielenilmaukseen yhdistää kätevästi työaikalainsäädäntöesityksen vastustamisen? Siihen mielenilmaukseen kun tiettävästi osa työnantajistakin suhtautuisi myötämielisesti.

SAK:n ja Akavan nyreyden syy, Kalevasta luettuna, oli kyllä hieman surkuhupaisa. Olisi kolmikantakin kuulemma saanut yksimielisen esityksen aikaan kunhan neuvottelijoille vain olisi annettu tarpeeksi aikaa. Hallitus siis mokasi tämänkin hätäilemälla.

Mitä luulette, olisiko 10 vuotta ollut sopiva ja riittävä aika?

Toimituksen poiminnat