Blog By Partanen Palkansaajan ajatuksia

Lakko on oikeutettu - Vastaus kirjoittajalle lehdessä

Työtaistelu mielivaltaa vastaan on oikeutettua toimintaa erityisesti länsimaisessa demokratiassa. Suomessa yli kasisataa yleissitovaa työehtosopimusta ovat lain jatke, jolla mahdollistetaan ylipäätänsä minkäänlainen paikallinen sopiminen työpaikkatasolla. Tämä paikallinen sopiminen yhdenvertaisista lähtökohdista olisi mahdotonta, jos työkaluna olisi pelkkä kankea alalle sopimaton lainsäädäntö. Ilmeisesti nämä yhdenvertaiset lähtökohdat paikalliselle sopimiselle ovat sinulle myrkkyä.

Työehtosopimukset ovat lain jatke, ja niitä vastaan toimiminen on lakiteknisesti yhtä laitonta, kuin lakia vastaankin toimiminen. Työehtosopimukset ja laki muodostavat ne minimipelisäännöt, miten työntekijät ja työnantajat kohtelevat toisiaan työpaikalla. Yllyttäminen toimimaan työehtosopimuksia vastaan on sama kuin yllyttäisi apukuskin paikalla kuskia ajamaan päin punaisia valoja. En saanut sekavasta kirjoituksestasi täysin selvää, mutta jos sinulla on siis ollut yrittäjänä ollessasi jotain ongelmia työehtosopimuksia valvovan ammattiyhdistysliikkeen, tai lakia valvovien viranomaisten kanssa, on syytä katsoa vain ja ainoastaan peiliin. Suomi on kasvanut menestyneeksi hyvinvointivaltioksi sopimalla, ei sanelemalla. Työehtosopimukset koskevat kaikkia työntekijöitä ja kaikkia työnantajia. Tämä luo erinomaiset puitteet rehelliselle kilpailulle työvoimasta ja markkinoista, yhdenvertaisista lähtökohdista, samoilla pelisäännöillä. Työehtosopimukset ovat rehellisen yrittäjän paras turva harmaata taloutta ja epätervettä kilpailua vastaan!

Kolmikantainen keskustelu valtakunnan tasolla on mahdollistanut tämän työehtosopimukset, ja rehellisen kilpailun ja hyvinvoinnin tasaisen jakautumisen yhteiskunnassamme. Valitettavasti istuva hallitus jossa puolueesi Keskusta on läsnä, on ensiaskelistaan lähtien lähtenyt erityisesti tätä kolmikantaista keskusteluyhteyttä rikkomaan. Seurauksena on 03.10.2018 tulossa jo kolmas poliittinen lakko istuvaa hallitusta vastaan, joka on täysin oikeutettu ja laillinen toimi länsimaisessa demokratiassa. Ihmisillä on oikeus olla politiikassa erimieltä ja myös näyttää se, niin työpaikoilla, kuin julkisilla paikoillakin. Tätä Länsimaisen demokratian oikeutta me käytämme, kun me puolustamme heikomman osapuolen oikeuksia työpaikoilla. Ymmärsit oikein, AY-liike on nimenomaan heikomman asemassa olevan puolella. Maailman järjestöjenkään tasolla kukaan ei edes osaa väittää työnantajia ”heikommaksi osapuoleksi”, sillä työnantajalla on aina yksipuolinen oikeus ottaa ja erottaa. Tätä oikeutta ei ole koskaan työntekijällä. Varsinkin tätä näkökulmaa vastaan kaikki tulevat työtaistelut ovat täysin oikeutettuja, sillä ne ovat nimenomaan kohdistettu mielivaltaista ja yhdenvertaisuutta rikkovaa lainsäädäntöä vastaan, eivät työnantajia vastaan. Yhdessä rakennettua ei saa yksipuolisesti purkaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Ainakin lakko on väistämätön koska ammattiliitoille sopii vain se, että koko esitys irtisanomissuojan heikentämisestä perutaan. Kompromissin mahdollisuutta ei siis ole.

Toni Rintala

Millainen se kompromissi voisi olla, jos ammattiliitto joustaisi vähän?

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen
Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Pääluottamusmies Partanen, etkö ymmärrä, että edustamasi ay-liike toteuttaa hallitusta vastaan aloittamillaan "sodanjulistuksillaan" nimenomaan toimintaa, millä maamme hyvinvointia ja taloutta yritetään huonontaa.
Kansanedustajaksi keinolla millä tahansa pyrkivän pääluottamusmiehenkin pitäisi tietää, että eduskunnalla ja sen luottamusta nauttivalla hallituksella on vastuu maamme asioiden vastuullisesta hoitamisesta. Se on ollut nykyisen hallituksen tavoite, kun se aloitti toimintansa edelliseltä hallitukselta saamansa perinnön jälkeen. Muistat varmaan, mitkä puolueet siinä hallituksessa olivat ja ehkä senkin, kuinka usein ja millä keinoin ay-liike tuolloin hyökkäsi hallitusta vastaan.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Nyt olet vähän kujalla.

Ei ay-liike ole julistanut mitään sotaa.
Työntekijöille kelpaa oikein hyvin olla muuttamatta allekirjoitettua sopimusta.
Se on hallitus joka on yksipuolisesti rikkomassa tehtyä sopimusta.
Eikö silloin ole työntekijöillä oikeus pyrkiä pitämään sovitusta kiinni?

Jos ei, niin missä muissa asioissa voidaan sopimuksilla pyyhkiä persettä ja muutella sopimuksen ehtoja oman mielen mukaan?

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Suomessa lait laatii Suomen eduskunta, ei ay-liike. Missä sopimuksessa on niin sovittu, että eduskunta ei voi muuttaa lakeja ilman, että ay-liike niitä hyväksyy?

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen Vastaus kommenttiin #6

Eräässä kiky sopimuksessa hallitus taisi luvata jotain?

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi Vastaus kommenttiin #8

Mistä löytyy tuo kiky sopimus missä on sovittu ettei hallitus koske työlainsäädäntöön?

SAK:n sivuilta voi lukea että kikyn vuoksi hallitukselta edellytetään pakkolakien pois vetämistä, veronkorotusten perumista ja tuloveronkevynnysten toteuttamista. Ja nuo toteutettu.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen Vastaus kommenttiin #6

Tämän asian osalta kikyssä.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Raatikainen, mitä sopimusta hallitus on rikkomassa. Etkö tiedä, että lainsäädäntövaltaa käyttää vain ja ainoastaan
kansalaisten demokraattisilla vaaleilla valitsemat kansanedustajat. Sopimuksia voidaan tehdä, mutta se edellyttää myös sitä, että yksikään sopijapuoli ei sanele eikä järjestä sen tueksi kansalaisten elämään haitallisesti vaikuttavia poliittisia lakkoja. Se kannattaa pitää mielessä.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen Vastaus kommenttiin #12

Äh... en jaksa vääntää kun ei se johda mihinkään.

Kannattaa selvittää mitä osapuolet sopivat kun kiky runnottiin läpi.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Minusta lakkonne on aiheeton ja demokratiaa kunnioittamaton.

Minä en edelleenkään palkansaajana hyväksy ammattiyhdistysten työtaistelutoimia. Ilmoitan julkisesti, että olen työnantajani käytettävissä poliittisen, laittomaksi katsomani työtaistelun ajan. En myöskään asetettua ylityökieltoa noudata.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Niemeläinen, mihin perustat näkemyksesi, että ay-liikkeen mielenilmaisut ovat "laittomia työtaisteluja" Ilmoita myös samalla työnantajallesi, että olet valmis luopumaan myös kaikista niistä eduista joita ay-liike on sinulle aikaansaanut.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Työrauha-aikana työnantajani ei ole rikkonut velvoitteitaan. Minun mielestäni se, että ryhtyisin työantajaani vastaan työtaisteluun tässä tilanteessa olisi laitonta.

Lisäksi lakkoaseen käyttäminen demokraattisesti valittua hallitusta vastaan on vähintäänkin moraalitonta.

Jos minä jostain olen valmis luopumaan, niin pikkuhiljaa ay-liikkeen jäsenyydestä.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Mistä mahtaa johtua, että ay-liitot pistävät suurten työnantajien työntekijät lakkoihin ? Kaiken lisäksi kaikkein heikoimmin ansaitsevien alojen työntekijät, naiset ja matalapalkkaiset !!!!

Eivätkö lakot ja ylityökiellot pitäisi kohdistaa pk-yritysten ja alle 20 hengen yritysten työntekijöille joita asia koskee ?

Syy on tietysti se, että nuo työntekijät eivät ole ay-jäseniä eivätkä itse asiassa ole huolissaan "pärstäkerroin" irtisanomisista, koska he tuntevat pienen yrityksen tilanteen ja tuntevat yhteenkuuluvuutta ja ovat motivoituneita oman työnsä tekemisessä.

Suurten yritysten työntekijät ovat ay-järjestelmän "lampaita", lauma muiden joukossa. He toteuttavat järjestelmän ay-pakkovaltaa siitä mitään hyötymättä ja oman irtisanomissuojansa siitä muuttumatta. Ainoastaan menettämällä omia etujaan ja tulojaan.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Varsio,kirjoitit hyvät terveiset Partaselle.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Varsio, onpa poikkeuksellisen harhainen käsitys ay-liikkeesta ja siihen kuuluvista palkansaajista.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Arto Granlund

Parhaat ay-toimintatavat ja opit olen saanut kokea ay-valtaisten työyhteisöjen sosiaalitiloissa yli 40 vuoden aikaisen työurani aikana eri yrityksissä.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Jos ihan aidosti oikea syy tähän jupakkaan on se, että halutaan helpottaa pienten yritysten kohdalla työntekijöiden palkkaamista niin, että myös palkatusta työntekijästä pääsee eroon, jos rekrytointi ei onnistunutkaan, niin miksi ei paranneta nykyistä koeaikamenettelyä?

Voisihan normaalin koeajan jälkeen olla ns. tarkkailukoeaika esimerkiksi puolen vuoden ajan normaalin koeajan jatkeeksi, johon sitten pätisi nyt kaavaillut pienen yrityksen "vähän helpotetut" irtisanomisperusteet.

Ja vielä siten, että se koskisi kaiken kokoisia yrityksiä, ja vielä niin, että se joka tulisi irtisanotuksi tuolla em. tarkkailukoeajalla saisi siitä vain 1,5 kuukauden karenssin 3 kuukauden sijasta.

Lisäksi lakiin tehdään selvä siirtymäsäännös uuden ja vanhan irtisanomislain soveltamiseksi, ja vielä siten, että

- työntekijältä tulee myös pyytää hyväksyntä tähän tarkkailukoeaikaan normaalin koeajan lisäksi ja

- laissa on eriteltynä mahdolliset irtisanomisperusteet tarkkailukoeaikana.

Mitäpä tästä tuumitte? Halutaanko oikeasti sopu tässä asiassa, vai onko taustalla jotain muuta? Ketä riita palvelee?

Toimituksen poiminnat