Blog By Partanen Palkansaajan ajatuksia

Lisävastaus K-P:n vihreille

Keski-Pohjanmaan vihreille ei JHL:n lakkoa koskien riittänyt kuusikohtainen perustelu, jos oikein ymmärsin heidän puheenjohtaja Forsell-Tastin minulle osoittamaa vastausta. Kirjoitan Vihreille siis lisää perusteluita.

Kun lapset eivät lakon aikana saaneet kahteen päivään ruokaa koulussa, siis saman pituisena aikajaksona kuin he viikonloppuna muutenkin ovat ilman kouluruokaa kesälomasta puhumattakaan, on edelleenkin Forsell-Tastin mielensä pahoittamisen syynä. Hän edelleen kritisoi myös mm. AY-liikettä tilanteen kriisiytymisestä ja että miksi AY-liike ei ole ollut neuvottelupöydässä. Koko AY-liikkeen historia on ylitsepursuavan täynnä neuvottelupöydässä istumista. Suomen hyvinvoinnin tasainen jakautuminen on rakennettu näissä kolmikantaisissa neuvotteluissa, joihin kuuluvat mm. Kesä- ja talvilomat, sekä perhevapaat ja viisipäiväinen työviikko. ”ISI, lauantai kuuluu meille” luki vanhassa SAK:n mainoksessakin, jossa lapset vetivät isää hihasta kun tämä yritti mennä töihin. Mitä lapset tekisivätkään ilman näitä saavutuksia? Eivät mitään ainakaan omien vanhempiensa kanssa. Näitä asioita ei ole aina saavutettu olemalla kiltisti töissä, ja aina ennenkin oikeistopoliittinen eliitti on paheksunut ”rahvaan” halua saada oma osansa hyvinvoinnista. Vapaa perheen kanssa on hyvinvointia.

Miksi AY-liike ei sitten mielestäsi ole siellä missä kuuluu, neuvottelupöydässä, niin sinnehän koko lakolla haluttiinkin. Keskustavetoisen oikeistohallituksen aikana on nimittäin käynyt niin, että Suomea ei haluttu enää kehittää yhdessä, kolmikannassa. Sinne halusimme, ja sinne olemme nyt jälleen näillä näkymin pääsemässä. Lakot ovat ainakin toistaiseksi ajaneet asiansa, eikä lasten äitien ja isien työehtojen heikennyksiä ole näillä näkymin sittenkään tulossa, jos laki nyt vain luvatusti kolmikannassa valmistellaan. Työelämän turva lisää vanhempien hyvinvointia. Se on erityisesti lasten etu ja mittasuhteiltaan merkittävästi suurempi asia, kuin pieni vaiva tehdä pariksi päiväksi omalle lapselle eväät kouluun.

SAK kokkolan seudun paikallisjärjestön pj. ja työssäkäyvä isä.
Petri Partanen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Petri. Tämä työllisyyden ongelman perimmäinen ratkaisu ei löydy työsuhdeturvan heikentämisellä (ja palkan alentamisella, jos sekin otetaan vielä tähän isoon kuvaan mukaan).

Tosin lakkoilua en voi tässä käynnissä olleessa työmarkkinariidassa katsoa hyvällä, koska hallituksen esitys tiedettiin jo alkuunsa sellaiseksi, ettei se tule edes menemään eduskunnan perustuslakivaliokunnan käsittelyssä läpi, jos sellaista esitetään.

Poliittinen lakkoilu tuossa tilanteessa olisi pahinta työsuhdeturvan heikentämistä duunareille, mitä ammattiliitot voisivat nyt tehdä, ja jos vielä lähtisivät niitä jatkamaan.

Vastaus löytyy monesta tekijästä mitä tulee yritysten ongelmiin työvoiman saatavuudessa ja palkkaamisessa (uusien työpaikkojen luomisessa). Koulutuksesta, tutkimuksesta, kehityksestä, innovaatioista (=luovuudesta), syrjäytymisen selättämisestä, yrittämisen esteiden poistamisesta erityisesti aloitteleville yrityksille (enkä tarkoita tässä nyt irtisanomisen helpottamista eli työsuhdeturvan heikentämistä, vaan niitä keinoja, joilla osaavan työvoiman palkkaaminen ei heti alkuunsa tee yrittämistä mahdottomaksi esimerkiksi palkan ns. sivukulujen kalleuden vuoksi) jne.

Miten esimerkiksi työvoiman kohtaanto-ongelmaa voitaisiin ratkoa, kun kyse on ulkomaalaisten työntekijöiden saatavuusharkinnasta?

Noita ulkomaalaislain 79 §:n 1 momentin kaltaisia poikkeuksia voisi harkita esimerkiksi erityistä osaamista vaativien, tiettyjen ammattien kohdalla lisättäväksi (joita ei ole kotimaassa saatavilla) ja siten, että työtä voisi tehdä ilman oleskelulupaa esimerkiksi max. puolen -tai jopa kokonaisen vuoden ajan kolmen kuukauden sijaan kuten tällä hetkellä on laissa mainituille ammateille mahdollista. Sitten lupaa voisi hakea vielä jatkettavaksi, jos haluaa oleskella ja tehdä työtä maassa tätäkin pidemmän ajan ja sitä on edelleen tarjolla eikä tällöin olisi välttämätöntä poistua heti maasta ja pelkoa perseessä joutua käännytetyksi ja maahantulokieltoon määrätyksi, jos hakee jatkolupaa tuon tietyn ajan jälkeen jatkaakseen työtä maassa.

Kyllä tässä keinoja löytyy, mutta eihän siellä hallituksessa ja virkamiehissäkään ole välttämättä henkilöitä, jotka tuntee nämä asiat. Ei STTK:n Palolakaan tuntenut pykäliä, kun tapasin hänet Jyväskylässä politiikka- ja toimintapäivillä, kun puhui sellaista tietoa, mikä ei pitänyt paikkaansa ja jouduin korjaamaan häntä.

Oliko Suomen keskusta sanomassa EI kolmikannalle? Tiedän, että Juha Sipilä on ajanut paikallista sopimista ja itse olen edelleen kolmikannan kannalla, mutta tapahtuiko todellinen irtiotto kuitenkin kolmikannasta siten, että EK sanoutui siitä irti ja siksi ajauduimme siihen tilanteeseen, missä nyt olemme?

Onneksi nyt sitten järki voitti sen verran, että neuvottelukontakti on olennaisesti parempi kuin se oli vielä muutama päivä sitten. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että nyt pitää tosissaan neuvotella ja etsiä myös mahdollista ratkaisua näistä muista keinoista kuin työsopimuslain pykäliä viilaamalla.

Toimituksen poiminnat