Blog By Partanen Palkansaajan ajatuksia

Keskustaopiskelijat vaalilaukalla SAK:ta vastaan

Keskustaopiskelijoiden puheenjohtajisto on arvostellut SAK:ta pariinkin otteeseen syksyn aikana julkilausumissaan. Viimeisin näistä paikkaansa pitämättömistä arvosteluista tuli puheenjohtaja Auli Piipariselta ”SAK:n esitys nuoren työntekijän painajainen”. Kirjoitus kohdistui SAK:n eduskuntavaalitavoitteiden yhteen kohtaan, jossa haluttaisi kirjattavaksi lakiin työvoiman vähentämisjärjestys. SAK:n vähentämisjärjestyksessä otettaisi huomioon ammattitaito, työnantajan palveluksessa menetetty työkyky, huoltovelvollisuuden määrä ja työsuhteen kesto. Kritiikki kohdistui työsuhteen kestoon.

Työlainsäädäntö ei säädetä vähentämisjärjestyksestä, eli se perustuu tällä hetkellä täysin työnantajan mielivaltaan, kunhan syrjintää koskeva lainsäädäntö on otettu huomioon. Poikkeuksena ovat työehtosopimukset joissa on sovittu vähentämisjärjestyksestä. Yksi tämmöinen työehtosopimus on teollisuusliiton ja teknologiateollisuuden yksistään noin sataa tuhatta työntekijää koskevan työehtosopimuksen kohta 35.2, otsikolla työvoiman vähentämisjärjestys. Tämä kohta on käytännössä identtinen SAK:n esityksen kanssa. En ole koskaan kuullut, että kukaan tämän työehtosopimuksen piirissä oleva olisi kritisoinut tätä nimenomaista kohtaa työehtosopimuksessa, joka estää työnantajan mielipuolisen saneluvallan ja antaa työntekijöille oikeuden haastaa väärin menettelevä työnantaja tarvittaessa oikeuteen. Työnantajan saneluvalta vähentämisjärjestykseen on monella muulla alalla, joilla tätä ei ole työehtosopimukseen kirjattu, ja niitä on paljon. Lakiin kirjattuna sama parannus tulisi kaikille. SAK:ssa on havaittu, että häikäilemättömästi voittojaan maksivoivat työnantajat ovat suojaamattomilla aloilla irtisanoneet korkeampaa palkkaa saavia työntekijöitä ja korvanneet heitä pätkä- ja nollatuntisopimuslaisilla tai vuokratyöntekijöillä. Tätä moraalittomuutta vastaan SAK taistelee.

Keskustaopiskelijoiden syksyn kritiikki pienipalkkaisimpia edustavaa SAK:ta kohtaan kertoo paljon keskustapuolueen nykytilasta. Vääristellään sellaisen alan työmarkkinajärjestön viestiä, jonka työehtosopimusten alle moni nuorikin ensimmäisenä työllistyy. Tätä kritiikkiä korostetaan hokemalla ”SAK on vaalilaukalla”. Totean keskustaopiskelijoiden puheenjohtajistolle että SAK ei ole puolue, vaan ammattimaisesti toimiva työmarkkinajärjestö, jolla on enemmän näkemystä kaikkia suomalaisia koskevissa työelämän asioissa, kuin puolueellisella opiskelijajärjestön puheenjohtajistolla.

SAK:n mielestä ei ole vanhanaikaista ajatella, että myös nuorten pitäisi tulla yhdellä työllä saatavalla palkalla toimeen ja ettei työnantaja voi mielivaltaisesti ”vähentää” esim. raskaana olevia, työtapaturmassa työkykyään menettäneitä, työturvallisuutta vaativia, sairaiden lasten kanssa paljon kotona olevia tai muita ruuhkavuosien nuoria vanhempia.

SAK Kokkolan seudun paikallisjärjestön pj.
Petri Partanen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Laittakaa ne Nuorisosäätiö-sotkut kuntoon ja menetetyt rahat takaisin.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Keskustassa aina hallitusta myöten tietämättömyys on suurta ja esitykset sen mukaisia.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Luin jostakin paperilehdestä, että demarien puheenjohtaja Antti Rinne ei ollut SAK:n esityksen kannalla. Olikohan tämä tieto tullut julki joltakin työnantajalta, joka pääluottamies Partasen totuuden mukaan irtisanoo työntekijöitään mielivaltaisesti. On muuten pääluottamusmieheltä aikamoinen syytös. Partaseen työnantajan mielivaltainen irtisanominen ei onneksi voi kohdistua, sillä eikös pääluottamusmies ole viimeinen, joka työpaikaltaan poistuu.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Ruotsissa on laissa määritelty irtisanomisjärjestys joka antaa ikääntyvälle työntekijälle huomattavasti paremman turvan kun vastaavalle suomalaiselle. Tämä näkyy kansantalouden kannalta positiivisenä ilmiönä siinä, että Ruotsissa eläköidytään työelämästä huomattavasti iäkkäämpänä kuin Suomessa ja myös tieto-taidon siirtyminen sukupolvelta toiselle on tuloksellisempaa.

Käyttäjän RaimoMatveinen kuva
Raimo Matveinen

SAK puheenjohtaja Eloranta vastusti jopa lakoilla ns. irtisanomislakia perusteena, että ihmisiä ei saa asettaa eriarvoiseen asemaan. Nyt hän esittää, että irtisanottavat asetettaisiin eriarvoiseen asemaan iän perusteella. Taisi irtisanomislaissa olla muut motiivit kyseessä kuin mitä s anottiin.

Toimituksen poiminnat