Blog By Partanen Palkansaajan ajatuksia

Vastaus – Vahtikoirat nukkuvat

Kirjoittaja pohti mielipidekirjoituksessa Keski-Pohjanmaa 17.1.2019, että missä vallan vahtikoirana tunnettu media on näin eduskuntavaalien alla. Hän epäili että kansanedustajat pääsevät liiankin helpolla median hellässä käsittelyssä, kun heidän ei tarvitse vastata epämiellyttäviin kysymyksiin mm. köyhyydestä. Pohdinta on hyvinkin aiheellista. Muistutan mitä tämä hallitus on saanut aikaiseksi palkansaajan ja heikomman asemassa olevan näkökulmasta.

KIKY lyhensi perhe-elämää 24 tuntia vuodessa ja antoi sen ilmaistyövoimaksi työnantajille. Lisäksi se leikkasi julkisen sektorin työntekijöiden kesän aikaisista ansioista satoja euroja. Osana KIKYä oli myös nollatason palkankorotukset, joka puolestaan johti eläkkeiden jäädyttämiseen. Tämä johtui siitä, että nykyisten eläkeläisten eläkkeistä vain noin 16% tulee eläkerahastosta ja n. 84% tulee suoraan nykyisten palkansaajien eläkemaksuista. Tämä tarkoittaa sitä, että eläkeläinen on vielä eläkkeelläkin palkansaaja, koska jos palkat eivät nouse, niin eivät voi eläkkeetkään nousta. KIKY:n yhteydessä myös korotettiin työntekijän sosiaalivakuutusmaksuja, joka toimii luonteeltaan veron kaltaisesti. Tämän kaiken teki pelkästään KIKY. Tämän lisäksi on heikennetty subjektiivista päivähoito-oikeutta, vaikeutettu vuorotteluvapaalle pääsyä, palautettu sairausajan vuosiloman omavastuupäivät, vuosiloman kertymistä heikennetty äitiys-, isyys- ja vanhempainvapaan ajalta, pidennetty koeaikaa, lyhennetty takaisinottovelvoitetta, aikuiskoulutustuen kestoa lyhennetty ja perusosaa leikattu.

Varsinkin työttömät palkansaajat ovat olleet hallituksen leikkausten ja moralisoinnin kohteena. Ansiosidonnaisen työttömyyskorvauksen kestosta on leikattu 100 päivää, luovuttu korotetusta työttömyyspäivärahasta ja tehty aktiivimalli-leikkuri, joka ei palkitse aktiivisuudesta. Tulevilta palkansaajilta, eli opiskelijoilta, on leikattu opintorahan osuutta ja painotettu lainalla opiskelua. Koulutuksen määrärahoista leikkaaminen on johtanut varsinkin ammatillisen koulutuksen rapistumiseen.

Vallan vahtikoira nukkuu ja sen asema on siirtynyt ammattiliittojen jäsenlehtiin. Näistä erityisesti Teollisuusliiton Tekijä-lehti ei todellakaan nuku. Syy median nukkumiseen löytyy eduskunnassa puku päällä majailevien politiikan toimittajien oikeistolaisista ajatuksista, sekä lehtien tulonmuodostuksesta mainostulojen kautta. AY-liike on aina ensimmäisenä haukkumisen kohteena, koska sillä on ollut voimaa vaikuttaa järjettömään leikkauspolitiikkaan.

Eduskuntavaaliehdokas
Petri Partanen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

"KIKY lyhensi perhe-elämää 24 tuntia vuodessa ja antoi sen ilmaistyövoimaksi työnantajille."

Työajalla ja perheen kanssa vietetyllä ajalla ei välttämättä ole nykyisin mitään kytköstä. Varsinkin jos työaikaa on nostettu vain 24 tunnilla vuodessa.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Tuossa taanoin 1970 luvun vaihteessa sattui hyviä työrupeamia arkisin 8 h päälle 6 ylitöitä ja lauantaina ja sunnuntaina täydet työpäivät. Hyöty oli kaksinkertainen tili oli mojova ja eikä sitä ollut aikaa tuhlata.

Logistille sanoisin että kuten eräässä sloganissa sanotaan "oma koti kullan kallis" parempi välttää makoilemista kotona ja shoppailua ostoksilla ostareissa.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Miksi tuosta listasta puuttuu veroihin tehty alennus mikä pienituloisella merkitsi sitä että lomarahojen leikkaus joissakin tapauksissa muuttui positiiviseksi.

Itse olen aina henkilökohtaisesti ihmetellyt että miten poissaolot töistä kerryttävät lomapäiviä.

Niiltä hallitus leikkaa joilta se voi, sillä ay-jyrät pitävät huolta että heidän rahoihin ei tulla koskemaan. Sitävastoin ovat valmiita tuosta huolimatta moralisoimaan hallituksen tekoja joita ovat itse omalta osaltaan kohdentaneet heikoimpiin.

"AY-liike on aina ensimmäisenä haukkumisen kohteena, koska sillä on ollut voimaa vaikuttaa järjettömään leikkauspolitiikkaan."

Totta, omia etuja on kiitettävästi puolustettu.

Matti Simonaho

"Kirjoittaja pohti mielipidekirjoituksessa Keski-Pohjanmaa 17.1.2019, että missä vallan vahtikoirana tunnettu media on näin eduskuntavaalien alla."

Helsingin Sanomat julkaisujen luotettavuus

"Helsingin Sanomat vastaa Palvelun toimituksellisen sisällön lainmukaisuudesta ja pyrkii mahdollisimman korkeatasoiseen palveluun, mutta ei takaa Palvelun tai sen osien oikeellisuutta tai toimintavarmuutta. Helsingin Sanomilla ei ole vastuuta välittömistä tai välillisistä vahingoista."

Lähde : Helisingin Sanomat käyttöehdot

Ilta-Sanomien julkaisujen luotettavuus

"Ilta-Sanomat ei vastaa sivujen sisällöstä, oikeellisuudesta, täsmällisyydestä tai luotettavuudesta eikä tietojen käytön välittömästi tai välillisesti aiheuttamista vahingoista."

Lähde : Ilta-Sanomien käyttöehdot

Iltalehden julkaisujen luotettavuus

"Palveluntarjoaja ei takaa aineiston oikeellisuutta tai täydellisyyttä eikä minkään neuvon, mielipiteen, lausunnon tai muun Palvelussa näkyvän tai sen välityksellä jaettavan tiedon luotettavuutta. Tällaisen informaation käyttö ja siihen luottaminen tapahtuu käyttäjän omalla vastuulla ja käyttäjää kehotetaan kääntymään asiantuntijan puoleen saadakseen omaan tilanteeseensa sopivia neuvoja. Palvelun tietojen oikeellisuus on pyritty varmistamaan huolellisesti, mutta Palveluntarjoaja ei kuitenkaan vastaa sisällön oikeellisuudesta."

Lähde : Iltalehden käyttöehdot

Aamulehden luotettavuus

"Palveluntarjoaja ei takaa aineiston oikeellisuutta tai täydellisyyttä eikä minkään neuvon, mielipiteen, lausunnon tai muun Palvelussa näkyvän tai sen välityksellä jaettavan tiedon luotettavuutta. Tällaisen informaation käyttö ja siihen luottaminen tapahtuu käyttäjän omalla vastuulla ja käyttäjää kehotetaan kääntymään asiantuntijan puoleen saadakseen omaan tilanteeseensa sopivia neuvoja. Palvelun tietojen oikeellisuus on pyritty varmistamaan huolellisesti, mutta Palveluntarjoaja ei kuitenkaan vastaa sisällön oikeellisuudesta."

Lähde : Aamulehden käyttehdot

Turun sanomien luotettavuus

"TS pyrkii mahdollisimman hyvään palveluun, mutta ei miltään osin takaa Palvelun tai sen osien oikeellisuutta tai toimintavarmuutta. TS ei vastaa Palvelun muusta sisällöstä eikä muusta Palvelun kautta tai avulla toimitettavasta tai saatavasta sisällöstä. TS pyrkii varmistamaan palvelussa esitettyjen tai sen kautta saatavien tietojen tai muun aineiston oikeellisuuden ja virheettömyyden. TS ei kuitenkaan vastaa palvelussa esitettyjen tai sen kautta saatavien tietojen tai muun aineiston oikeellisuudesta ja virheettömyydestä, eikä vahingoista, joita käyttäjälle tai kolmannelle osapuolelle saattaa aiheutua sen johdosta, että käyttäjä toimii saamansa virheellisen tiedon mukaan."

Lähde : Turun sanomien käyttöehdot

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Pääluottamusmies Partanen, " KIKY lyhensi perhe-elämää 24 tuntia vuodessa ja antoi sen ilmaistyövoimaksi työnantajille". On siinä pääluottamusmiehellä vakuuttava vaalislogan kevään eduskuntavaaleihin. Partanen, olisit samalla kertonut, kuinka paljon KIKY lyhensi perhe-elämääsi yhden työviikon ja yhden työpäivän aikana. Ne luvut vasta karmeita ovat, viikossa vajaa 28 minuuttia ja yhtenä työpäivänä reilut 5 minuuttia.
Nuo minuutit kun laskee esim. päivittäiseksi työajaksi, niin onhan se reilu 5 minuuttia aikamoista ilmaistyöaikaa palkan maksavalle työnantajalle.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Elä nyt soimaa blogistia. Tuo 24 tuntia vuodessahan on vain jäävuoren huippu. Niin sinä kuin pääluottamusmieskin nimittäin jätitte huomiotta, että kiky vähensi yli 100 000 ihmisen perhe-elämää pyörein luvuin 1700 tunnilla vuodessa siirtämällä heidät kotoa töihin.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Aalto, kiitos vallan oivasta huomiosta. Miksihän Partanen ei tuota älynnyt. Se vasta olisi ollut hänelle "todellinen vaalitäky".

Käyttäjän petripartanen kuva
Petri Partanen

Kerro toki montako palkatonta tuntia pitäisi palkansaajan sitten tehdä vuodessa lisää.

Kerro toki samalla oletko tässä tapauksessa saamapuolella.

Toimituksen poiminnat