Blog By Partanen Palkansaajan ajatuksia

Oletko aivan varma että haluat äänestää? (OK) (peruuta)

Jippii, saamme samanlaisen epävarman äänestysmahdollisuuskäytännön kuin jenkkiläiset!

Tämän päivän keparissa saattoi lukea, minkälaisia ongelmia jenkkien sähköisessä äänestyksessä on. Siellä äänestyskoneet ovat takunneet pahimmillaan siten, että "kalibrointi" ollut pielessä, eli valitsemalla ehdokkaan X, oletkin valinnut ehdokkaan Y.

Koto Suomessa taasen ääni jää rekisteröitymättä, jos et hoksaa painaa OK. En voi jaksaa ymmärtää miten moinen, alkeellisen virheen teon mahdollisuus, on päässyt äänestyskoneeseen. Miten kukaan voi olettaa, että jatkossa esimerkiksi 85 vuotias osaa painaa OK nappia, että ääni rekisteröityy, tokkopa sen ikäinen edes tietää mitä sana OK tarkoittaa!!

Sähköinen äänestys on muutenkin niin helppoa väärentää jättämättä jälkiä. Muistaako kukaan takavuosien pahimpia tietokoneviruksia? Silloinhan jopa pankkiautomaateissa, jotka olivat windows pohjaisia, saastuivat näistä "madoista" joita pyöri internetissä. On tullut todistetuksi, että mikään käyttöjärjestelmä ei ole aukoton, ei silloin mikään ohjelmakaan voi olla aukoton. Mikähän käyttöjärjestelmä tuossa äänestysvempeleessäkin on?

En ymmärrä mikä vika on nykyisen äänestysjärjestelmän käyttöliittymässä, lappu virkailijalta, numero lappuun, lappuun leima ja lappu lootaan. Tilalle halutaan sellainen järjestelmä, jossa sinun pitää saada vaalivirkailijalta sähköinen kortti, joka työnnetään äänestyskoneeseen, kirjoitetaan numero, PAINETAAN OK, ennenkuin otetaan sähköinen kortti pois, palautetaan kortti virkailijalle. Siis huomattavasti enemmän monimutkaisia toimenpiteitä, kaikenlisäksi ääni ja henkilö on sähköisessä versiossa yhdistettävissä. Sähköisessä versiossa ei myöskään jää minkäänlaisia erilaisia kirjoitus käsialoja kuten paperisessa versiossa, sehän tarkoittaa sitä, että äänet on vaivatonta väärentää.

Tällä hetkellä ei vain löydy mitään järkevää eikä edullista perustetta, miksi äänestys pitäisi muuttaa sähköiseksi. Jos joku sellaisen löytää, niin kirjoittakoon sen minulle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Harri Koski (nimimerkki)

Asiantuntijan lienee vaikeaa asettua tavallisen sukankuluttajan saappaisiin, yleisesti levinnyt luulo bitti-experttien joukossa on, että kaikki tumpelotkin saavat riittävästi infoa ruudulta. Jos lisäksi mahdollinen paperilla oleva ohje on pitkä kuin nälkävuosi, osa viestistä jää avautumatta.

Mietin itsekin mahdollisuuksia parantaa tilannetta, mutta tekniset puitteet jäivät melko köyhiksi: 1) itse äänestyskoneen ulkopuolelle asetetut "liikennevalot" ... punainen = äänestys kesken, ... vihreä = OK/ENTER nappia jo painettu; 2) muuten samoin, mutta kovaäänisestä kuiskaaja "... haluatko painaa ENTER-nappia?"; 4) äänestyskortti ei irtoa lukuslotista ennen OK-painallusta; 4) tämä vaihtoehto epäilyttää itseänikin, ulospäin vain hitaasti aukeava portti, jos ENTER´iä ei ole painettu.

Itse olen sen verran vanhanaikainen /kinservatiivinen, että tykästän enemmän perinteistä paperilipun käyttöä, vaikka äänestysalueen jäsenenä (yli 4000 äänioikeutettua) sen käyttö tietää pitkää iltaa laskennassa.

Käyttäjän petripartanen kuva
Petri Partanen

Niin, ja miksi sen (OK)-napin täytyy olla (OK)-nappi, miksi se ei voi olla vaikkapa (ÄÄNESTÄ)-nappi
:D
Sehän kuvaisi paremmin mitä ollaan tekemässä ja mitä pitäisi tehdä, vai kuinka?

Käyttäjän helanes kuva
Esa Helander

En ole innostunut lainkaan sähköisestä äänestämisestä. Saavutettava hyöty on minimaalinen.
Mutta jos sähköiseen mennään tai sitä vielä kokeillaan, niin ohjeitten tulee olla kristallinkirkkaat, idioottivarmat. Tekniikan täytyy olla helppo iäkkäälle, yksinkertaiselle, kiireiselle - kaikille.

Jouni Salo (nimimerkki)

Paperijälki pitää jäädä jonka äänestäjä voi vielä nähdä äänestettyään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset